Olof Armini om fåglar och natur

Fältbestämning, fåglar, miljö, natur.

Archive for November, 2010

Jordan 30 november

without comments

Kanske sista rapporten skriven i Aqaba – eller hinns det med imorgon? Det blir i alla fall en summering efter hemkomsten med alla möjliga infall och en komplett artlista. Kan erkänna att jag inte dubbelcheckat allt så det kan bli en del överraskningar.

Idag blev hittills varmaste dagen med över 30 grader och svagare vind. Alltså bäddat för värmeslag om man som jag satsat på en repris i ökenbergen. Eva var mer strategisk som satsade på poolliv och några uppfriskande dopp i Röda havet. Hon träffade och tjingsade på förre finansminister och ordföranden i Friskolornas RF Kjell-Olof F. En av poolkillarna häpnade när han hörde att jag var uppe i bergen. Han var från Aqaba och hade aldrig varit där, trodde det var förbjudet!

Hursom jag travade på och nådde oanade höjder. Den turistiga höjdpunkten, dit alla guidade turer går för att spana in Israel, Egypten och Sinai, kunde jag ana långt under mig.

Inne i min favorit-wadis med svartstjärt, sammetshätta, vitkronad stenskvätta och grön dvärgbiätare träffade jag på några skummisar med en fängslad tamduva, antagligen för att locka andra duvor. Låg lågt och agerade fredsduva knappast läge att bråka med dessa typer.

Fick mycket bra obsar på stenökenlärka och hade tur på en sen balkanhök. Annars var det inte samma lyft som igår. Tills jag äntligen fick syn på en vit stork, men nej än bättre – en gammal smutsgam. Ingick i liten miniskruv med två stäppörnar och en örnvråk, kanske någon/några var stationära.

Andra nya arter idag var gamla bekannta, ängspiplärka och svarthätta. Totalt 131 svårslaget med nästan enbart primärskådning!

Så vacklade jag hem till en liten nap, bad i Röda havet och fin middag på Hayat Zaman.

Så packning galant signerad Eva! Just avklarad och klockan är 2230. Imorgon den här tiden har vi en timme kvar i Jordanien!

Written by Olof

November 30th, 2010 at 10:14 pm

Posted in Resor

Jordan 29 nov

without comments

Aningen ledbruten efter att ha försökt stå på huvudet på balkongen. Rammade räcket och fick en lättare nackspärr. Förödande för en skådare, mer så än akacia-och skavsår. Blöder förvisso på Kempinskis blädvita lakan men…

Morgonen timade med två nygamla bivråk, tänk om det varit en tofs- ändå, och gråhäger. Fina brunsuleobsar också.

Blev tidig frukost och jag följde sedan Eva halvvägs till det kinesiska affärskomplexet. Drog därefter ned till allmänhetens strand och alla odlingslotterna. Som vanligt kryllade det av fågel och mycket intressant, som en härfågel som fångade skalbaggar i rör som stack ut ur en betongpalissad.

Sedan drog jag upp i bergsöknen. Genast vitkronade stenskvättor och djärvt klättrade jag upp för ett trångt wadis. Klev över en död hund och påskälldes av en levande. Beväpnade mig ett tag med en sten men fortsatte. När jag pustade ett tag innan toppen fick jag se en sorgstenskvätta och höjde blicken ytterligare. En stor flock alpseglare och efter ett tag hade jag vaskat fram såväl en blek som en stubbstjärt. Uppe på toppen en ökenkorp och så studerade jag bergen och tyckte mig förstå systemet med stigar i skravlet.

Då gick allt som en dans och jag fick en jättefin bergstrekk i splendid isolation! Härligt. Hittade en klippuggla på “dagkvist” i sin grotta precis där den skulle vara och till lätet av en stenökenlärka. Sedan ett brett wadis med spridda akacier. I en akacia hade jag samtidigt en arabsångare, en svartstjärt och en grön dvärbiätare samtidigt som en vitkronad stenskvätta satt på en sten intill! Herredj-

– tittade så upp och där kom en gammal stäppörn glidande längs bergskammen. Blev attackerad av en berberfalk. När jag höjde blicken ytterligare kom 5 stäppörnar glidande åt andra hållet söderut. Med sig hade de en stäppvråk.

Sträcket inte helt över alltså och där kom några till, men det var 4 svarta storkar som började kretsa över mig och snart hade sällskap av en ormörn. Multum.

Och turen höll i sig när jag passerade allmänhetens strand på hemväg. Första flugsnapparen en balkan!

På rummet en nöjd men trött Eva och jag förstod att mina strapatser varit rena barnleken. Ilade ut och köpte härliga kolgrillade kycklingar, att njuta till öl och rosévin, efter att jag hade smekts av Röda havets ljumma böljor.

Till denna avslutning en vacker vitögd mås och summering att so far är det 126 arter!!!

Written by Olof

November 29th, 2010 at 10:11 pm

Posted in Resor

Jordan 28 nov

without comments

Bra tryck med 81 arter. Djärva planer att nå fullt acceptabel artlista för en av GOFs tre storkar-resa!

Lungt på morgonen och tidig frukost. Redan vid tio redo för att ta taxi.

Får en reservchaufför Feras, som verkar veta och förstå ganska litet. Snålt faller jag för hans pris 10 jiddi. Redan vid slutet på första dagens utflykt vill han få mig att stiga av. Vi mobilar med hans chef, som förstår lika litet. Får Feras att köra upp till Wadi Arab – crossing mot Israel och Eilath. Där snackar vi med några djupingar som förstår nada tills jag visar min broschyr. Backa 100m och där in i bushen utan några som helst signposts!

Aqaba Bird Observatory, en gammalt reningsverk som återuppstått som konkurrerande fågellokal till Eilath. Inte fy skam precis.

Givet viss confusion med underhandlingar per mobil innan jag helt på egen hand får vandra runt. Först het akaciabush med några långstjärtsduvor och gröna dvärgbiätare. Så ut till de första dammarna.

På marken framför mig en tatarfalk, lika nära som min första vid Lake Singida 1977. Längre bort några tyngre rovor, 2 kejsarörnar, en större skrikörn, en hökörn, en örnvråk, en brunglada och flera brunhökar blir det till slut. Mängder av änder med en rödhuvad dykand på topp. Vadare med sporrvipor, ökenpipare, dammsnäppa, styltlöpare och svartbenta strandpipare på topp. Övrigt häftigt en dvärgsumphöna, en tamarisksångare, många vattenpiplärkor, kanonobsar på Armenisk trut och indiska silvernäbbar, en isabellastenskvätta icke att förglömma.

Träffar Feras II som är guide på stället. Han har haft två Jordan-first vid flagpole i Aqaba, Buffbellied Pipit och Olive-backed Pipit på samma ställe som jag haft en buffish rödstrup med en icke-buffish – HMM! Han lurar mig dessutom att betala “vinsten” på taxiresan till hans plånbok via en reservations fond. Världen är sig lik när man kommer från Göteborg och alla byggfiffel.

Feras i kommer på minuten och levererar för överenskommet pris. Elegant.

Skådandet levererar nu med en kvällsskräntärna 116 arter – GÖTT!

Vi festade på kvällen på Hamat Zayman med kolgrillade lammkotletter och kyckling. Mums fillibabban!

Written by Olof

November 28th, 2010 at 9:31 pm

Posted in Resor

Jordan 27 nov

without comments

Samma idoga vind från norr men betydligt piggare än igår.

Under yogagympan hör jag storspov och sedan en annan “spov”, en tjockfot från ödetomten intill vårt hotell. När ljuset kommer upptäcks revhägern som nu fått sällskap av en silkehäger. Eva beundrar de gracila fiskarna i vattenbrynet.

Plötsligt bland allt annat kommer en ökenlärka flygande – allt kan hända! En brun sula sitter ute på en av gränsbojarna mot Israel. Svartbent strandpipare i en fin vadarblandflock med kärror och röbenor.

Vid frukosten seglar en ljus dvärgörn ut över havet. 66 arter so far när..

Eva och jag repriserar de publika stränder nu inte fullt så crowded – fredag är helgdagen. Mycket godsaker och allra gottast, nytt på listan ökenfink, levantsiska, härfågel, rödstrupig piplärka – en med röd strupe! Levantsiska och ökenfink lifers. Ökenfink bara halv för jag hade en dålig obs i Egypten.

Så drar jag vidare själv och kommer ut i bergsöken. Litet skitig och första bara turkduvor men…! Där en vitkronad svart stenskvätta och där en sorgstenskvätta. Några ökenhöns låter, hur klarar de alla jägare? I luften en båglärka som ersätts av två andra luftakrobater, en grön biätare och en klippsvala. En ökenuv betraktar mig misstänksamt från en sten. Några ökentrumpetare tutar en fanfar och Jordaniens nationalfågel Sinairosenfinken visar upp sig liksom en glasögonsångare. 80 arter och jag behöver inte ta mig till Wadi rum eller Petra för fåglarnas skull.

Köper med mig kebab och falafel och avslutar med art 81 en rödfalk vid hotellet. Blir öl och vin efter simningen idag. Simmig är min blick så nu väntar John Blund.

Written by Olof

November 27th, 2010 at 9:28 pm

Posted in Resor

Jordan 26 november

without comments

Fasicken, en dag försen. Måste ge avkall på kvalitén och satsa på fräschör. Alltså full fart.

Allt annat än full fart resans andra dag. Vi var båda ganska urblåsta. Jag seg och hängig efter mycket travande i värme, sol och för litet att dricka. Eva litet missnöjd med planering, måltider o. dyl.

Ändå fin start från balkisen. Behövs inte så mycket mer. Fuskbröt lärvallen med en piplärka, vattenpiplärka.gråfiskare, andra rovisen fiskgjuse, introducerade från Indien Indiska silvernäbbar, en Minervauggla och så ett fint klipp en sotmås, tur man är så säker på den sedan Egypten häromåret.

49 arter när jag gav mig ut på en djärv tripp mot bergen. Blev inget med det denna sega dag, men mycket travande. Bröt dock stenskvättevallen med en berberstenskvätta och en ökenstenskvätta på planen vid en moské resp en flickskola.

Sökte mig på hemvägen ned till en public beach med vidhängande kolonilotter – giftigt och manade till mer besök. Blev två törnskator, masktörnskata och rödhuvad törnskata och på stranden bröt jag hägervallen med en revhäger.

Avslutade med bad i pool och Röda havet samt öl på balkisen. Och minsann en sporrvipa förmådde bryta vadarvallen tätt följd av en flock tofsvipor.

Written by Olof

November 27th, 2010 at 9:00 pm

Posted in Resor

Jordanien 25 nov 2010

without comments

Lika sömnlös morgon idag. Ivrig att bryta föresatsen från igår, om inget mer skådande, gympade jag i gryningsljuset ute på balkongen.

Art tre gick bra, Levantbulbyl bubblade någonstans ifrån innan ledsyn infunnit sig. Sedan rasade vanligheterna in, dock efterhand uppiffat med litet orientaliska kryddor, huskråka, halsbandsparakit, kaspisk trut, Armenisk trut, Spansk sparv, vitögd mås, palmduva och den riktigt brännande tabascon en sen sotfalk (mot S?).

18 arter när det var dags för lyxhotellets dignande frukostbuffé. Vi mindes med nostalgi hotellet i Indien 1984. En rupie, 80 öre – för tre personer med lyx som en brun vätska i en tunna som skulle föreställa vatten och ett grävt hål i jordgolvet om man frestades dricka av “vattnet”.

Litet sega efter frosseriet beslöt Eva pröva solstolarna vid havsstranden medan jag tog en treochenhalvtimmes och dryga milen lång promenad. Ändlösa sträckor av byggarbetsplatser, inhängnade, brötiga och fågeltomma bröts av med en del charmiga inslag. Tex hade två gentleman av börd parkerat bilen på tvärs på motorleden och lagt sig till ro under en akacia medan de inmundigade en furstlig måltid. Alltmedan trafiken stockades framför deras bil blev de överraskade av ett gäng straydogs som jag skrämt upp ur deras daglya.

Till slut hittade jag också några remote places som var rena hotspotten och det rann till; flera Levantbulbyler, några skräniga Arabskriktrastar, svart rödstjärt av rödbukad typ, mkt blåhakar och gransångare, liksom sammetshättor, svarthakad buskskvätta, litet ovanligare också vanlig buskskvätta och vanlig rödstjärt, långstjärtsduva, Palestinasolfågel, svartstjärt, ökensångare, brunnackad korp och så några stänkare Arabsångare, en stor best liksom den vitstrupiga näktergalen, tamarisksparv i tamarisk och två bleka stensparvar. Sist men inte minst den stora sångare som fick mig att svettas en halvtimme, en Orientsångare.

Jag var tämligen nöjd när jag två kilo lättare återkom till hotellet och en uthungrad Eva! 39 arter men va,va!! Två vackra gröna dvärbiätare vid ingången och från balkongen med en kall bärs två stationära Afrikanska klippsvalor och flera smalnäbbade måsar bland alla skrattisar.

42 arter och klart godkännt. Kom också ihåg hittills bara en rova och inget av änder, vadare, lärkor eller stenskvättor!!!

Written by Olof

November 25th, 2010 at 9:32 pm

Posted in Resor

Jordan 24 nov 2010!!

without comments

Jominsann!

I morse slog jag upp de violblå redan halvfyra, innan väckarklockornas skrällande. Drog hela morronpasset till synen av stormsträckta Lisebergsvimplar och hotfullt snövimmel – kändes litet darrigt. Men det behövs större naturkatastrofer för flyget… eller?

Sexochtrettio hämtades vi upp av en portugis i minitaxi. Han hade besökt sin flickvän på Madagaskar så vi låg lågt med vårat resmål. Det snöade allt ymmigare men på Landvetter flöt allt som smort tills vi ställde upp för ombordstigning. Det ringde i fel telefoner och incheckarnas miner avslöjade ett tekniskt fel som alltefter spred sig till avfrostning m.m.

Men som genom ett under med “bara” enochenhalvtimmes försening kom vi iväg. Pole-position vid en nödutgång gav fri väg till toalett (hade oklokt vräkdruckit te på morgonen) och utsträckta ben. Flygresan bjöd dessutom ovanligt bra mat och en geografilektion som skulle få Janne Björklund att jubla.

Donaudeltat, Rumänien och Svarta Havet och jag fick nostalgiska vibbar om Mamaia och Constanza frå 1966!!! När molnen lättade nästa gång en fin genomgång av Mellersta Östen, Turkiet, Syrien, Libanon så Döda havet och visst tyckte jag mig skymta Petra. Avslutning med en sväng över Aqabaviken och fin svit med Egypten, Saudiarabien, Israel/Eilat innan slutligen landning i Jordanien och solens sista strålar på dagens första art, Sinaiglansstare, en lifer!

Helt makalöst att sedan resans andra fågel blev än sällsyntare, en blek dvärguv inne i Aqaba när vi jagade falafel till kvällsmat. Blev läckra falafflar och undras om jag skall sluta skåda på resan, svårslagen svit so far, men kan nog inte hålla mig från litet balkongskådning i morron bitti.

Ny rapport imorgon.

Written by Olof

November 24th, 2010 at 10:45 pm

Posted in Resor

Jordan?

without comments

Fåglar och litet roligare läsning än dammsugare i morrontidningen.

Vi har ett uppdämt behov av en skön vecka någonstans – femton år sedan senaste chartern, Lanzarote nyår-95!? Jordanien flimrade förbi som en flyktig tanke. Så ett brett utbud sista-minuten till Aqaba om en-och-enhalv vecka!

Febril aktivitet och litet turer hit och dit och på några timmar befinner vi oss mentalt inne i Aqaba-viken, en Västpalearktisk hotspot med många karismatiska arter.

Några men dock. Det är fa en sträck-och raritetsplats. November är inte topp. Drar man litet norrut och österut i öknen och förmår tränga sig in i reningsdamsområdet på gränsen till Israel så är 100 arter ändå en rimlig veckoranson.

I vårt fall blir det knappast så långt från det härliga hotellet vid sea-side och därför kan jag väl som bäst räkna med 75 arter (drömgräns) och kanske någon lifer, svartstjärt känns troligast. En tripreport för november i Aqaba hamnade på “bara” 40 arter så det får bli min skamgräns.

Hoppas sedan löftet om fri internet på hotellet håller streck för då kanske jag kan ge om inte dagliga så regelbundna rapporter. Till slut under förutsättning att vi kommer iväg. Den nämnda 15-årsperioden innehåller nämligen ett antal inställda charter – sic.

Written by Olof

November 18th, 2010 at 9:52 pm

Posted in Resor

Terror på Backaplan

without comments

Igår onsdagen den 17:e var jag och synade Gröna Huset på Pallen med Sigvard och hans partner. Intressant att sätta sig in i mäklarnas värld och hur man värderar en fastighet och att få en hum om vad man kan få för Pallen vid försälljning. Inte en susning har jag haft – faktiskt.

Litet aves också, en havsörn strax mellan Tjörnbroarna och Skåpesund. Men ute på Vindön strax innan tunneln omslöt dimman oss. Ändock en del pip i John Bauerskogen ovanför huset, bl.a. en fin flock stjärtmesar.

Idag vaknade jag till att Eva rev ut en sida i GP – endagarserbjudande på Elgiganten vid Backaplan – ljudlös dammsugare för 900 spänn – halva priset. Enda Aves-koppling till denna reality är, att jag hävdat att dammsugning är en av orsakerna till min tinnitus. En tinnitus som gradvis tar bort läteslyssningens ljuva musik ur min repertoar.

Mitt hävdande har dock huvudsakligen siktat in sig på att slippa den räliga sugningen. Slut med detta nu – Eva var rätt positionerad och jag ganska pantad. Ivägkörd i god tid för att hänga på låset tog jag det makligt och först 1030 en halvtimme efter “Sesam öppna dig” svängde jag upp cykeln framför Giganten.

En jämra pansjokö till kassan, alla släpandes på en “silent vac cleaner” från Elektrolux. Inte mycket att göra så jag gick bort till sugarstället, där jag igenkände samma säljare från i fjol (spis och kyl/frys) – ytterst trevlig och vänlig – och va,va minsann nästan 10 xtraprisare på en pall. Skojade litet med säljaren, som slog in en liten specialare på datorn med dammsugarpåsar till mig. Schysst!

Så ett oväsende och ett rusande gäng bakom mig, litet för gamla för svensexare, annars med samma desperata glöd. Kanske lagerarbetare som hotats med avsked? Och putz weg alla sugare – i ett nafs. Den redan bleke säljaren blev kritvit. Jag rusade hastigt ifatt gänget och förklarade att en av sugarna var min och redan inslagen på datan. Stelnade dock av fruktan inför gängets hånfulla av snus gulfärgade varggrin.

Detta var en annan division, än Hassans vakter med skarpladdade gevär eller kathöga ynglingar i Uganda med kalashnikovs – som inte fått mig att gå i taket. Det här gänget var mer att likna vid Norrmalmspiketen, fulladdade med daglig ranson av våldsvideor och utan avtriggande besök på gymmet eller i löparspåret. Åtminstone inte på denna sidan sekelskiftet. En ruggig samling helt enkelt – kanske SÄPO borde sätta in sina klutar bland sysslolöshetsfrustrerade “workers” istället för i det fridsamma Angered.

Stukad återvände jag till säljaren som förbarmade sig och överlät sitt demoex till mig. Givetsvis ryckte en snäll farbror i den men hejdades av mitt adrenalin som kokade – bara en blick räckte. Han tog en annan dyrar sort, vilket avslöjade att han var utskickad precis som jag. Dock hade han inte hört sista förmaningen innan han drog till Backaplan – kom inte hem med något annat!

Där stod jag näst sist i kön under spefulla blickar från vargflocken. Då hände något, den nu något svettige säljaren kom älgande med ett sprillans obrutet pack “silent vac cleaner” som han mycket ärevördigt överlämnade till mig – DEN ÄR DIN!

Jag överlämnade mitt demoex till snälle farbrorn som återlämnade sin dyring. Jag kunde så med redan återvunnen hörsel förnimma ett ynkligt gnyendet från flocken framför i kön.

Kanske kan jag till jul höra bjällerklangen från sidensvansarna?

Slutet gott allting gott

Written by Olof

November 18th, 2010 at 7:38 pm

Posted in Uncategorized

På återseende Gotland

without comments

“Må festen fortsätta”

stod med eldskrift på presenterna Anders förärade mig på bemärkelsedagen. Vi har inte lyckats återta dubbelledningen i Gotlandsracet, det är en omöjlighet, men intar båda hedersamma placeringar bland top-ten! Oktober har varit en skådarfest.

Avslut blir luciaveckan på Gotland. Kanske kan vi öka med någon art – kungsfiskare??

Följ oss så på en rutinflogg i Västergarn.

BUSHFIGHTING

Först litet bushfighting ned mot Västergarnsviken och Svältholmen.

Blir några snösiskederivat bland grå-och brunsiskor. Vita, fluffig dräkt, vit panna men knappast några “klocker”.

 

STRANDRAGGNING

Så raggar vi stranden från Västergarnsviken runt Svältis ut till fyren.

Jobbar litet på skoj med denna stora fiskmås – rysk!? Får napp på ca tjoget vinterhämplingar i mållorna som kritten låtit vara.

HAVSSKÅDNING

Så avslut med havsskådning ute vid fyren. Perfekt läge men bidde bara en 1K Kaspisk trut som flög förbi.

Resultat för dagens dont och ässet i leken denna dag blev ett strandraggningsfynd ute vid fyren.

En vattenpiplärka. Dock inte denna individ plåtad i Halland.

På återseende Anders och Gotland

Må festen fortsätta!

Written by Olof

November 7th, 2010 at 7:35 pm

Posted in Uncategorized