Olof Armini om fåglar och natur

Fältbestämning, fåglar, miljö, natur.

Archive for August, 2013

31 aug da´n efter

without comments

Man lär sig aldrig. Så pensjo man är, så tänker man ändå som ett barn.

Med så fina obsar igår, vad månde bliva idag och vilket väder, sol, mojnande vind, varmare!!!!!

Som tur var inte autopiloten helt avsomnad utan jag ekiperade mig väl när jag steppade ut i gryningen.

Regnet piskade mig i ansiktet och himlen var kompakt becksvart i vindriktningen.

Ändå fantastiskt hur man torkade mellan skurarna, men det var inget riktigt tjong på fåglarna – åja!?

Stormfåglarna låg på minst 2000/h och stundtals var havssulorna lika många. Litet enahanda dock, litet tretå, en storlabb och så kom det en del lommar, inte mindre än fem islommar och femton smålommar. Kul med den mkt svarta dräkten som jag tror är 2K islom. Det rastade åtta simsnäppor i Bakkatjörn och tio sträckte förbi – allt smalnäbbade såvitt jag kunde se. Dagens överraskning var två skedänder i en av golfdammarna.

Men roligast var att det kom fram en man och presenterade sig som Edward B R, en av de mest prominenta skådarna på island. Han förklarade att det är mycket ovanligt att se en skådare på Island som inte sitter i en bil. Så hörde han att jag kom från Sverige och övergick till felfri svenska.

Han tyckte dat var mycket intressant att jag inte bara jagade amrisar i Bakkatjörn, fö enligt honom bästa stället för ändamålet på Island! Själv var han mycket sugen på åtminstone en av de tiotusentals större lirorna som just nu befinner sig på havet mellan Grönland och Island. Finns bara en frånlandsobs genom tiderna. Men så sitter islandsskådaren i bilen – som han påpekade – MEN DET GÖR INTE JAG!!!!!!!

Written by admin

August 31st, 2013 at 10:13 pm

Posted in Resor

Höst på Island 30 aug

without comments

TJUVSTART.

Näst sista sommardagen tynar bort. Vinden vrider från W till NW tar i från 10 m/s till nu 25 m/s. Temperaturen sjunker nu 5 grader. Regnet piskar allt vassare och kallare. 10 mil norrut är det 0 grader och snöblask!!!!

Men vikingablodet i ådrorna kokar. Kastade mig ut för en timme sedan och i “mitt” skydd i Eiderviken kunde jag njuta vädrets makter. Det yrande skummet gick inte att skilja från regnattackerna och i detta drog sulorna som vita spöken med svarta fransar. Fick jag ligga som en mask mot marken dit flög jag som en papperspåse hem!

Men som viking trotsade jag redan i morse vädrets makter. Efter stärkande jympa, en fräsch svaveldoftande dusch och präktig frukost attackerade jag Eiderviken, 10 min promenix från Ránargata.

Till min beundran vågade sig valskådarbåtarna ut. Man såg hur passagerarna höll sig fast i relingen, många säkert med samma färg i ansiktet som de gröna livvästarna. Sist kom den lilla snabba Whalewatching Express, den jag åkte med för två år sedan – det såg vådligt ut när den försvann under vågtopparna.

Den vände ganska omgående och återgick mot hamnen, men så stannade den i mitt kikarsikte och – alas – där ett sprut och så ett till! Torde varit en (vik?)val! Snart anslöt den stora Whalewatching Explorer och drog några varv innan även den gav upp. Sist och tapprast var Elding, röd med röda västar som drog rätt in i hamnen.

Som sedvanligt fick passagerarna fribiljetter till ny tur efter en sådan här strapats. Undrar om de inte föredragit några “Black Death” innanför västarna för att återfå den friska Isländska ansiktsfärgen.

Mitt skådande då? Hösten på väg tre gåsflockar direkt från Grönland, två med ljusbukiga prutgäss och en med grönländska bläsgäss. Båda arterna/raserna mellanlandar i 10-tusental på Island på väg mot övervintring i västra Europa.

Så var det förstås tryck på de sk havsfåglarna. Stormfåglarna hade en ganska jämn frekvens på 2000/h och det passerade 1000-tals havssulor och 100-tals tretåiga måsar. 10-tals kustlabbar i olika färgfaser drog runt och jagade helst tretåmåsar eller silvertärnor. Litet märkligt inte en enda lira som passerade nära. Långt ut mot fyren Grotta, 2 km bort, kunde jag ana några.

Essen kom förstås. En mäktig storlabb, gammal fågel passerade nära och fint.

Stormsvalan som i huvudsak är en västpalearktisk häckfågel har en av sina största kolonier på Island med ca 100 000 par ändå är den en hit att få se, särskilt från fasta landet, jag hade två tillsammans några hundra meter ut! Klykstjärtad stormsvala är i huvudsak en nearktisk häckfågel och har sin största västpalearktiska koloni på Island med 200 000 par. Den är betydligt vanligare att se på svenska västkusten än stormsvalan. På Island tycks omvändningen gälla för kustobsar. Jag hade dock tur, en halvtimme innan stormsvalorna kunde jag lätt bestämma en på samma rutt. Norra kusten av Reykjaneshalvön anses utgöra gränsen för var man normalt kan se stormsvalorna från land. De häckar på öar längs Islands sydkust.

Så superesset. Fjällabben häckar med något/några par på N Island. rapporteras normalt bara kring häckplatserna 30 mil härifrån. Trodde skam till sägandes först att det var en mysko lira, men så en lätt bestämning några hundra meter ut, en gammal fjällabb. Så nu saknas bara en brelle!!!

Gott att köpa en grillad kylling på Kronan av Jonatan som jobbat i Värnamo.

Imorgon september och dax för jaktfalkar och litet amrisar!?!?

Written by admin

August 30th, 2013 at 9:45 pm

Posted in Resor

Valar och Liror finito aug

without comments

Börjar med en länk till ett av valskådarföretagen som föredömligt och roligt skriver en (b)logg omedelbart efter varje tur, Vid bra väder och under säsong kan de göra många turer. Dom har flera båtar som kan ligga och vänta om de upptäckt något. Det finns flera företag och de samarbetar, inget mörkande såvitt jag vet,

I princip är det fem arter valar man ser utanför Reykjavik under året och det tycks vara fördelat  med vikval och vitnosdelfiner på sommarhalvåret och knölval och späckhuggare vintertid och tumlade som inte riktigt “räknas” hela året. Men skotten är inte vattentäta allt kan dyka upp närsomhelst, det har setts både blåval och kaskelot.

Generellt är dock N Island från Snaefellsness till Husavik både mer varierat och rikare på valar. Där verkar det också vara lättare att se från land. Reykjavik är litet platt i kustlinjen.

Därför kunde jag se fartygen mycket väl där de låg och tittade, men horisontlinjen låg aningen över båtarnas vattenlinje. Och det hade behövts en blåval som sprutar 6 m eller späckhuggare med sina enorma ryggfenor för att jag skulle haft någon chans.

Men jag såg ju alla sulor och hur makrillstimmen ibland “kokade”, minns det från min barndoms Bohuslän på 50-talet. Och jag visste att Faxafloi som den stora bukten mellan Reykjaness och Snaefellsness heter just nu var full av vikvalar och vitnosdelfiner. Och mycket riktigt hittade jag själv båda arterna – från land.

För två år sedan var jag ute på en valskådartur i månadsskiftet juni/augusti och då såg vi vikval, vitnosdelfin och späckhuggare. Det var litet ruffigt och regnigt på utfärden men lugnt och fint ute på. Valarna var lätta att se. Det var en farbror bredvid mig utan kikare som “hittade” späckhuggarna.

Från land har jag också sett knölval och späckhuggare. Vanligast knubbsäl men också gråsälar är det man “alltid” ser, men hur det nu gått till så har jag missat tumlare hittills, en riktig “skamart”. Får kompa med valrossen förra januari, ett riktigt ess och just netop årlig på Island.

Så den utlovade länken

http://www.whalewatching.is/whale-diary-entry/7614/2013/08/28/wednesday-28-august-2013.aspx

Gråliran som häckar på södra halvklotet gör en årsloop i Nordatlanten precis som den större liran, men ofta mer kustnära vilket vi i Sverige märker av. Den större liran är en superrarris medan gråliran normalt ses på hösten. Den norra “peaken” på grålirans lopp touchar just Island och den anses numera som årlig på fa sensommar/höst. Lirorna går norrut på våren längs västra Atlanten och söderut på hösten längs östra (vår sida) Atlanten.

När jag spanade in en på första havsfågelspanet den 25 och sedan hade 2 på racet den 27 började jag litet fundera, kunde det vara samma? Så vaknade fågelrapporterna från Island ur sin tillfälliga (?) törnrosasömn och, visst 5 gråliror kring Vaestmannaöarna den 27. Kanske förebådar detta en fin lirhöst på svenska kusten och hur är det med de större lirorna?

Written by admin

August 30th, 2013 at 8:14 am

Posted in Resor

27 och 28 aug på Seltjarnarness

without comments

Efter litet drizzel på tisdagsmorgonen har det varit uppehåll i över ett dygn och tom litet solstänk – härligt.

På tisdagen blåste det upp rejält, pålandsvind från NV. Tog en kort spanpaus vid surhajsboden och “min” varma källa – tyvärr för het och för liten för att vara  en hot-pot, men jag gillar att sticka ned mitt vita stela finger som blir rött och mjukt.

Uj, va det vimlade. Takten var ca 600 stormfåglar i timmen. Jag hastade ut till västligaste utposten, en betongbunker med hyggligt vindskydd.

Vinden ökade. Stormfågeltakten var nu uppe i 1500 per timme. Havssulor, lunnefåglar, tretåmåsar, kustlabbar hur nära som helst. Mellan mig och strandlinjen 50m ut kom massor med fint. Som jag förutspått blev det 12 MINDRE LIROR, 2 GRÅLIROR (kan ha varit bara en och samma som häromdagen) och en STORMSVALA.

Mäktigt och väl genomblåst hem.

På onsdagen laber bris från SO och solstänk. Helt nya förutsättningar, vad månde bliva? Det var nästan fler havssulor än stormfåglar. Ganska mycket tordmular och några sillgrisslor låg framför mig. En mindre lira paddlade förbi och en storlabb trimmade några sulor. Alltför långt ut, i horisontlinjen låg valskådarbåtarna och spanade. Det var ju bara attan.

Så började havet koka ute vid resterna av de gamla stenkistorna som tjänat som saliner. Sulorna blev som galna, några VITNOSDELFINER försåg sig ur havets skafferi och minsann en bit ut kollade en nyfiken VIKVAL till. Kanske inga praktobsar men ändå belåten förbi Bakkatjörn hemåt.

Där satt Óskar och spanade, bevakar lokalen 365 dagar om året! Ändå har jag på mindre än en vecka snutit honom på en super, grålira och en next-to, brednäbbad simsnäppa. Hmm, kanske dags att lämna bilen.

Óskar visade bilder på den Thayertrut jag hittade vid Harpa i januari. Förmodligen samma som jag såg där redan förra januari. Sådana där vifåglar har ju en benägenhet att återvända till samma plats år efter år. Jättekul och nu är kontakt knuten till ömsesidig glädje hoppas jag. Han hade massor av fina tips.

Så blev det svettig hemgång, jumpa, dusch och härlig plockfisk. Ligger nu på 60 arter – helt godkänt.

Written by admin

August 28th, 2013 at 11:08 pm

Posted in Resor

Avstämning Island 26 aug

without comments

Igår blev det att trotsa väderrapporterna för första riktiga skådardagen – ute på Saltjarnaess.

Netop en halvmil, men genom högvilt! Blev genom regn som tung blötsnö, dimma , dis och hotande högvatten.

Island är som att befinna sig i en tvättmaskin och med jämna mellanrum drar centrifug och tork igång. Man torkar men blir aldrig uttorkad – bra!

Och mycket fint kunde jag vaska fram, ibland vaskad och ibland torkad.

Dax alltså för några nedslag.

Wildfowles den vanliga kitten, sångsvan, grågås, gräsand, snatterand, kricka,bläsand, vigg, bergand och småskrake. Litet udda, ett SJÖORREPAR i Ejderviken, en GRAVANDFAMILJ i Bakkatjörnin och två SPETSBERGSGÄSS med grågäss i Ejderviken

Lommar mm, smålom, ISLOM, storskarv, TOPPSKARV, HAVSSULA. Nämnbart är enorma mängder STORMFÅGLAR, kan räknas i 1000-tal på en timme, de gråblå fåtaliga. MINDRE LIRA är skrattretande svår att hitta när havet rör på sig utan att det blåser. Man får sitta som jag och titta på allt – länge – så till slut. Och när det blåste till så kom det en GRÅLIRA!

Än så länge ingen vadare från over-there, måste komma! Strandskata, ljungpipare, större strandpipare, kärrsnäppa, sandlöpare, kustsnäppa, skärsnäppa, rödbena “ROBUSTA”, småspov, smalnäbbad simsnäppa, enkelbeckasin och enda russinet, BREDNÄBBAD SIMSNÄPPA.

“Vitfåglar” börjar med labbar. Bara en STORLABB, en juv, kan tyckas märkligt men ses sällan i Faxafjorden. Mkt kustlabb i alla faser. VITTRUT och gråtrut och hybrider, silltrut “graellsii”, havstrut, fiskmås, skrattmås och TRETÅIG MÅS plus silvertärna. Litet bonus med VITVINGAD TRUT och än mer två av “KUMLEINI”-typ.

Alkor mkt tobisgrisslor, En del LUNNEFÅGLAR men det skall finnas miljontals runt Island? Enstaka tordmule och sillgrissla.

Stadsduva avslutar non-passerines!

Sädesärla, ängspiplärka helt som i Sverige, samlas på väg. Koltrastar och rödvingetrastar.

Så mycket av och mycket fina studier av GRÖNLÄNDSKA STENSKVÄTTOR “LEUCORHOA”. Jag har ju “svårat” med dom några gånger på Hönö. Rödhakebröst, mörk, mustigt rödstick, mkt svart på stjärt, nästan inget “T”, biffig. Det finns i handen biometriska skillnader mellan isländska och grönländska stenskvättor så försiktighetsprincipen ger obestämda på Hönö men litet mer avslappat på bla Helgoland med regelbunden bevisad förekomst. De här skvättorna utför längst kända over-sea flyttning för tättingar, Grönland – W Africa non-stop!!!!!

Till slut stare, korp och gråsiska!

56 arter, en hybrid och en ytterligare ras! Plus grå-och knubbsäl!

 

Written by admin

August 26th, 2013 at 7:17 pm

Ingen risk för rassel 24 augusti

without comments

Yr muntrade upp med en rapport om hällande regn, som skulle övergå i någon slags hybrid av duggregn, dimma och dis. Prognosen föll in till punkt och pricka.

Efter jympa, falsk hockygröt (musli och surmjölk) och litet skrivbordsarbete vågade jag stick ut snoken och drog mot Tjörnin och några säkra på Listan, bergand, vigg och snatterand.

Hamnade i maratonvimlet och försökte samma trix som på Landvetter, en blasé världsspringare för att passera alla spärrar. Helt onödigt, här fanns inte 30 världstjärnor från Afrika. David hade fått en fin placering och loppet innehöll också de som sprang kortare och det fanns stafettlag. Vid sidan av springandet var det världsklass på musik och uppträdanden. Kunde helt glömma det uteblivna rasslet!

Tog en nap vid middagstid, piggnade till och tänkte “va faen!”. Ránargatan vestvart och bland halvdöda maratoniter som hasade fram, attackerade jag Ejderviken.

Och oj va de rasslade. Från 23 till 44!!!

Mycket fick det att vattnas i munnen 2 “kumlieni, 2 spetsbergsgäss, 2 islommar i praktdräkt, toppskarv, lunnefågel och den riktiga knorren, en brednäbbad simsnäppa, en inte helt ruggad fågel, som höll till i tången med några roskarlar. Så horder av stormfåglar, labbar, sträckande småspovar, havssulor m.m.

Stupar i säng för att undvika rasslet. Imorgon stundar nya tag.

 

Written by admin

August 24th, 2013 at 10:20 pm

Posted in Uncategorized

Island 23 aug 2013

without comments

Klockan ett Islandstid piskades jag upp av mobillarmet. Föralldel “bara” tre hemmalokal tid.

Hockygröt och tände upp för att inte bara snubbla över viktiga packningsdetaljer. Väskorna vägde 23 resp 10 kg, exakt det tillåtna. Hade försökt lura Eva att det bara var 20kg, men den gick inte.

4:10 gled David nedför Olof R och i vackert månljus till Landvetter. Körde en blandning av förvirrad lantis och världsvan macho. Gick hem hos surkarten i SAS plus-check-in. Passerade alla köer och fick tresits helt själv vid nödutgång. Sedan gick resan på räls.

Redan 7:40 på Kaffirtáren i Keflavikterminalen. Där skulle jag möta två till utseendet okända personer för mig, Isabella och Arnin. När vi stod framför varandra rådde ingen tvekan. Blev snabba ryck dom var på väg till Utrecht. Isabella gjorde tappra försök att instruera mig om viktiga saker. Men som väntat valde jag fel dörr och klev in till den sovande grannen. En gång till väckte jag honom när jag försökte stänga ytterdörren. Jag mindes att Isabella sagt något om brutal så jag gick loss på dörren. Den yrvakne grannen förklarade att man skulle snärta till handtaget och jag mindes.

Island har haft en bedrövlig sommar som fortsatte från det jag landade tills nu – ett hällande regn.

Ändå fick jag en fin hamnskådning när jag skulle dinera hos Sjöbaronen. Vad sägs om tretåig, stormfågel, vittrut och en vitvingad som russin i kakan? Så hoppas jag på att vädret bättras så att det börjar  rassla i artlistan.

Written by admin

August 23rd, 2013 at 11:10 pm

Posted in Resor

Stora Amundön 15 augusti anno -13

without comments

Med yrs hjälp lyckades NaturStig pricka – mellan åsk-och regndagar, the day. Laber bris från W, sol och värme.

På bron ut mot ön kunde jag välkomna en 20-manna (eller heter det henna om man är politiskt korrekt??) skara av förväntansfulla skådare. En del gamla bekanta andra nya ansikten.

Yr av värmen efter cykelturen och euforin över fina vädret skroderade jag om kommande bad. Hur det gick med det, visar sig!

Amundöns strandängar kunde genast visa ett vimmel av förväntade artgrupper som starar, svalor och ärlor. Så här års övernattar de i tusental i vassruggar och jagar sedan svärmande flygmyror på dagarna. Allt för att bygga upp sig inför stundande flytten mot söder. Mest beundrade blev några gulärlor som spankulerade under manken på några hästar.

Gruppen visade sig innehålla många vassa skådare, så undertecknad behövde inte anstränga sig, det upptäcktes hejvilt, buskskvätta, stenskvätta, gluttsnäppa, tornfalk, rödstjärt, gröngöling och mycket mer.

Stig hade utlovat gåsgam – och där kom den, men nej! – bara en gjuse men ändå. Och då trädde dagens ledare fram, under gjusen drog en korsnäbbflock förbi. Han erbjöd då en sk string på dagens rarris – bändelkorsnäbb. Ingen nappade klokt nog.

Mindre klokt var att dra hela gänget den hala, klippiga stigen ut mot Kungsviken. Men ingen bangade och allt gick väl. Tunt med fågel i havsbandet men ett glittrande, glimrande hav och härlig samvaro i javans dofter.

Vi kunde summera och enskilda arträkningar hamnade på 20+ medan gruppen totalt fick ihop nästan  det dubbla.

Härliga tre timmar med trevliga människor!

Enda smolket att missa gåsgam, svartpannad törnskata och…

 

Poseidon från Johanneberg tackar er alla varmt.

Written by admin

August 16th, 2013 at 5:59 pm

Posted in Göteborg

Ärlor, ärlor

without comments

BAKGRUND

1980 när jag kom till Gotland hade det setts en citronärla på ön, en gammal hane i juni vid Muskmyr.

1982 på hösten hittade jag en 1k citronärla på Svältholmen och några dagar senare hade Lars J en 1k på Faludden.

1983 sista april hittade jag en gammal hane i Västergarnsviken, den då tidigast någonsin i Sverige.

Sedan har det rullat på. Jag har sett en 2K hona på sensommaren i Västergarn som blev ett tomt-X, Bertil upptäckte. En gammal hane i Västergarnsviken. Och på Gotland har den varit årlig med obsar framförallt på våren. Gamla hanar är ju lättast.

Citronärlan häckar regelbundet i Estland och då och då i Sverige, ibland i blandäktenskap med gulärla!

ID FÖR 1K CITRONÄRLA

En 1K citronärla är tecknad i gråvitt och har proportioner/jizz mer som en sädesärla än en gulärla. Den har ett ögonbrynsstreck som vidgar sig bakom ögat och i bästa fall omsluter örontäckarna (då diagnostiskt!!!). Den har två distinkta och breda vingband. Den har en tämligen ljus tygel mellan öga och näbbas. Den har en mörk avgränsning mellan ögonbrynsband och hjässan. Den har helsvart näbb och helsvarta ben. Den kan ha ett distinkt gulstick i ögonbrynsbandet som toner ut bakåt. Den har en beigeton över bröstet som är tydligast på sidorna. Den kan ha en mörkfläckning över bröstet.

Den aktuella fågeln kan beskrivas som diagnosticerad på alla punkter! Ibland såg främre vingbandet litet smalt ut och ibland såg omslutningen litet bruten ut men det ändrade sig när fågeln rörde på sig.

Och så lätet, mycket karaktäristisk, ett explosivt strävt läte som närmast kan liknas vid den större piplärkans. Hördes bra flera gånger!

FALLGROPAR

Alla 1K sädesärlor. Minns Lars J, när han ringde på hösten-82, “Så lätt försvunnen bland unga sädesärlor”. Eller från Öland när en ung citronärla sprungit omkring bland sädesärlor i veckor under hökögon av idel ädel skådaradel innan den infångades och ID-ades.

Dock behöver ingen i Västergarnsviken 3-5 augusti bekymra sig. Det var en rak bestämning! Tvekar man, så var det förmodligen en hastigt förbiilande 1K sädesärla. Jag återfann fågeln den 5:e och kunde visa den för en fågelskådare, som lätt kunde plotta och beskriva den!

En svårare problematik är 1K gulärlor av östligt ursprung. Dom är gråvita, låter som citronärlor och hej-å-hå! I det här fallet bör det inte vara något problem pga av tiden och den raka diagnostiken.

Har själv jobbat hårt på en gulärla (förm “Beema”) på Faludden en senhöst tillsammans med Henrik R.

 

 

Written by admin

August 10th, 2013 at 6:41 pm

Tillbaka på framsidan 8 aug 2013

without comments

Efter att ha bekämpat tre inflammationer i vänsterläggen med Voltarén, fotboll och jumpa var det så dax.

Klockan 7 purrning av di sma i friggan. Frukost, packning och glatt humör. Kollning på nätet, buss, flygbuss och planet till Säve 1120 sharp. Så koll på biljetten.

Men VA FA´n!!!!!!! 1510.

Vad hitta på. Dammsuga huset, tömma aska i grillen – och plötsligt brinner komposten! Grannar rusar till med fyllda spänner och goda råd. Jag släcker, vattenbegjuter, gräver ut, ringer brandkåren och får beröm för rådigt agerande.

Och innan man hunnit blinka dags för den riktiga avfärden. Nioåring, tolvåring och 60 kg fördelat på åtta bagage. En färgstark bussterminal i Visby med skränande lodisar och hispande Östermalmsdamer i vimlet av riddare och sköna skökor ur medeltidsgalleriet!

Flyget går på räls men senildenil har glömt whiskypavan med vatten. Barnen och säkerhetskollen skrattar ikapp!

Och på Säve, tunga moln och regn – Home sweet home! David möter härligt och jag kan töffa in på Olof R.

Så kan Gotland summeras, 220  arter för mig och mer än godkännt. Som helhet har ön sakta men säkert jobbat sig upp jämsides med fjolåret.

Toppar för egen del signerades som vanligt Anders. Två törnskator

RÖDHUVAD OCH SVARTPANNAD

Hur klarar han detta – bussa runt en senildebil, hitta allt detta och fota – dessutom bra!!??

Som litet bonus på dessa resor, kornsparv, gulhämpling, flygande vaktel och lundsångare.

Lyckades själv gräva fram något som flodsångare, busksångare, en aftonfalk, Kaspisk trut och Medelhavstrut.

Men kanske blev DET BÄSTA när David pissade i vassen och jag hittade en 1K CITRONÄRLA i Västergarnsviken.

Ultimat med barnbarnen på plats. Egentligen en enkel artbestämning men följande bilder får belysa thrillern.

David och Torsten har gjort sitt bästa, men jag kan inte hävda dom som ID. Som bilder och actiondynamik innehåller dom allt.

Summa summarum sommaren 2013 härlig och tack till alla. Nu blir det Island en månad, litet Gotland, eventuellt Uganda en månad – Lake Victoria och 500 arter, träskonäbb och en miljon vitvingade tärnor. Så Island igen, då jag blir värd för en fågelvecka vid Myvatn om tillräckligt intresse!?

 

Written by admin

August 10th, 2013 at 5:25 pm

Posted in Uncategorized