Olof Armini om fåglar och natur

Fältbestämning, fåglar, miljö, natur.

Archive for August, 2015

ODENSVALA

without comments

Två proffsskådare

IMG_0662

 

Anders och Mikael Nils, 6a resp 2a på Gotlandslistan.

Sååå belåtna, för 200 m ut till höger om vassön kommer den här gynnaren travande.

IMG_0661

 

En Odensvala alias Svart stork. En juvenil fågel ser man på näbb-och benfärg, samt prydliga fjäderdräkten. Anders bättre bilder härunder visar tydligt en jämn vattring på bröstfjädrarna!

unnamed-2unnamed-3

 

Kanske, kanske en häckning på Gotland! Det är bara 7 augusti, det har setts en adult fågel på ön i våras och Svarta storken är notoriskt skygg och svår att upptäcka i häckningstid. Men Baltikum med massor av häckningar är förstås troligare ursprung. Häromåret dök det upp några 1K Svarta storkar ringmärkta på Odens(!)holme utanför Spithamn i Estland.

Odens svala, som enligt sägner bar de avlidnas själar till Valhall. I motsats till sin vita släkting som frambar spädbarnet i ett knyte genom skorstenen!

Som krigsguden Odens budbärare förebådade också den “Svarte”, liksom Härfågeln, krig. Ryktet var alltså inte det bästa. Han anses också av en del experter vara fågeln på Sandastenen från någon gång kring 500-talet!

Vilka minnen! Själv såg jag Svart storkar första gången i Tanzania på 70-talet. Efteråt kom jag litet i beråd om jag jobbat tillräckligt mot den mindre men snarlika och mycket vanliga Abdimstorken. Missade en Svart med någon minut på Skagen 1980 och snöts åter av danskar på två över Ljungen i Falsterbo sommaren -82. Blev till slut lavinstreck över Camlica i Turkiet sep-83!

På Gotland har jag haft en som flög söderut över Västergarns kyrka och sedan hamnade kretsande över Muskmyr. Jag hade så två en sommar som gled över norra fågeltornet vid Paviken. Janne Grimlund cyklade lägligt förbi och upplyste om häckande Svarta storkar i hans hemtrakter i Småland!

Men den här fick jag jobba hårt för och framför mitt TACK, Anders – Du fixade det!

Written by admin

August 8th, 2015 at 3:41 pm

Augustimåne

without comments

The blue moon of Västergarn

FullSizeRender_2

 

turns to gold

FullSizeRender_1en sann augustimåne, men litet stukad i blåst och knappt tio grader.

Nytt månadsskifte och nya friska fåglar! Förra månadsskiftet inleddes fint med vadare i goda mängder och följdes under Juli månad av en så gott som komplett samling av alla vanliga och även litet ovanligare vadare. Blev också en sällsynthet, Tuvsnäppa – redan 2 Juli. Den sågs inte igen, men kanske var det den som återfanns 31 Juli i Snoderviken av ingen mindre än Per “Smitten”.

Gott inflöde av Kaspiska och åtminstone en Medelhavstrut. Hade den allt bättre vid tre tillfällen. Vid det sista på bästa håll och ljus, med tub. Såg den då tillsammans med Eva Guldéhn. Men när jag skulle alertera hennes kameraförsedda man, koncentrerad på en vacker myrspov fick den för sig att dra ut till Utholmen.

Det är utmanande och snärjigt med trutkomplexet. Vad är vad? – och hur är inte “Crystal clear” precis!

Tex vad föreställer denna suddiga bild?? – en 1K, tämligen ordinär gråtrut!! Tja, tillsammans med arketypiska 1K Gråtrutar, en 1K Havstrut och en 3K Kaspisk trut och på en del ännu suddigare foton och efter stötande och blötande mot consensus ifråga om beskrivningar kunde följande vaskas fram – ibland –  Svart lång näbb, jämnmönstrade täckare, mörkkärnade tertialer, lång vingprojektion, lång exponerad tibia, fjällvråksstjärt! Hmmm – är ju så att övergången mellan hybrider, sydöstliga populationer av gråtrutar, avvikande gråtrutar och sanna Kaspiska trutar inte är glasklar. Bilden säger Gråtrut av sannolikhet snarare än övertygelse.

Skådarkollektivet försöker hitta prototyputseende för individer, som ger minirisk för genetisk “nedsmutsning”. Det är dj-kla spännande och intressant att spekulera i hur dessa prototyper skapas

IMG_0595

Lärorikt och nyttigt, men tänk om jag vore lika alert som Mr “Artportalen”, Johan Södercrantz & co, med den här Medelhavstruten på Sudret, samtidigt som “min”. Bilden från BA så jag knycker. Lägg märke till den mjukt bruna nyansen, ganska breda vita terminalbandet och att svarta subterminalbandet inte jämntjockt, prototypiskt enligt rådande consensus får Medelhavs vs Kaspisk, tydligt på “min” trut. Men den har en mindre mask för att vara identisk med “min” första som passerade Sigvards. Masken på min passar bättre på en av Fredrik Lennartssons i Blekinge, se Artportalen. Dessutom fanns inga avvikelser mellan mina tre obsar!

IMG_0562

 

 

Det här nya månadsskiftet startade med ett rikt sortiment tättingar i trädgården, stenskvätta, buskskvätta, lövsångare, näktergal, grå flugsnappare och grädden på moset, SVART RÖDSTJÄRT . Allt förmodligen närproducerat!

Och det börjar dyka upp svarta silhuetter på sommarhimlen. Än mest BA-larm, Grågam, Jättehavsörn, Skrikörn och senast Svart stork, som måste flugit förbi men gäckade mig. Spanade så ögonen stod som… hade gott om napp och fick in Havsörn, Ormvråk, Sparvhök, Duvhök, Lärkfalk och toppade med Brun och Röd glada! Riktigt gick jag igång på några tranor som kretsade över huset någon timme innan Svarta storken återupptäcktes – Kretsande i en tranflock över Nisseviken, uppskattad körtid härifrån 45 min!!! Hade detta varit i början på 80-talet hade det varit skäl att lägga kikarna på hyllan. Men sedan dess har jag bara i Västergarn sett tre svarta storkar vid två tillfällen så…!

Men Odinssvalan sitter alltid fint, så en rejäl dip. Tack till Tudde som gjorde allt han kunde.

 

Written by admin

August 5th, 2015 at 11:23 am