Olof Armini om fåglar och natur

Fältbestämning, fåglar, miljö, natur.

Archive for April, 2014

På banan

without comments

Inte den gula med skal utan den som “skalas” av i 180 knyck.

Brandkronad kungsfågel på Faludden i slutet av 80-talet, Svartstrupig järnsparv i Nepal -90 och Kaspisk pipare i Uganda i december, allt till tröst när det smällde till. Nästan uträknad, men ändå icke!

Lätt bedövad upp 0300 på måndagen 7 april. Metodiskt gör jag det sista, packöversikt, kylskåp, kontakter, lampor, hockygröt, vaskning och så skärs Davids careta genom dimman samtidigt som jag är på plats. Smalpacknig och tunnklädd.

Allt går på räls trots vädret. Incheckad on-line, whiskey, bag-in-box, macka och kaffe på Winderoe.

Gardemoen som en lång korv. Tryggt och trögt med SAS, överbokat men hinner inte gripa de 300€ – litet seg efter morronfighten med Götets dimmor. Piloterna kör lätt in förseningen och landning exakt in-time på Keflavik. Outgrundligt med billigare flygbuss och ändå bättre plats och direkt “hem”. Trevligt sällskap av polsk businessman som har Datja vid Östersjökusten och en far som är naturvårdare i Karpaterna – med bison och varg. Sväljer talet om Island som “Europas sista vildmark”.

Eva bjuder härlig lunch med saltköttssoppa, laxaflök och rökt torsklever. Sköljs ned med Gull-öl.

Så en nap och fighten startar. Vi går en tur Tjörnin – Lille Bonus – Harpa – Old Harbour. Sedan sist finns det “Graellsii” över allt och i hamnen är fortfarande kvar en del Vitvingade.

På morronturen till Grandi den 8:e, sjunger staren och koltrasten för full hals. Ute över havet sjuder det av liv, överallt stormfåglar spetsat med havssulor och vittrutar. Ute på öarna betar grågässen med vitbukiga prutgäss och åtminstone en spetsbergsgås.

HÄRLIGT!!!!

Written by admin

April 8th, 2014 at 5:36 pm

Posted in Uncategorized