Olof Armini om fåglar och natur

Fältbestämning, fåglar, miljö, natur.

Archive for April, 2013

Sunny side

with one comment

Man kan skoja om Sveriges framsida och ännu mer om “the sunny side”, för i Göteborg regnar det ofta medan på Gotland…!

När jag drog mig upp vid tretiden lördagen 20 april låg dimsjoken över Västgötaskogarna och termometern visade flera minusgrader. På kvällen hade jag till Evas förtjusning lockat fram en kattuggla. Märkligt nog hade David en jagande vid Sörgården, tomtkryzz.

Visst är ugglor är turfåglar??

Entimmespasset  på yogamattan och bastanta gröten, matsäck toppad med nybakade kanelbullar fixades. Så rasade jag nedför trapporna till Carlanderska lagom till 0500 och David i nedisad careta.

Halland hade varit glödhett ett par dagar, men just i går hade det svalnat betänkligt, skedstorkarna på Getterön drog iväg och blåvingade årtan i Påarp – putz weg! Vi startade med Gubbanäsan lagom att solen bröt igenom och dimman lade sig en bit utanför kustlinjen.

Gubbens Näsa höll sig bättre ren än min med drag åt bihålorna, lomhörd och lätt varig. Med David vid min sida gick det ändå galant, sjöorrar, en svärta, ung hane, alfåglar, toppskarvar, smålommar, silvertärnor, en kustlabb och en stenfalk. Trevligt småsnack med en söderkis på jakt efter årtan och i en liten pöl bland klipporna en vattenrall.

Vi gjorde ett hugg i 5:e vik, men gick bet – igen. Kul, dock att träffa Björn L på ständig artjakt. Så dirigerade David oss till Killingatången.

Vi jobbade och slet och “pö om pö” drog vi in det ena efter det andra, mest på vadarfronten, myrspovar, 5 kustsnäppor, en rödspov, 3 kärrsnäppor, 2 gluttsnäppor etc och pärlor var en hermelin i stengärdsgården och en passerande glada. Naturligtvis smakade kaffe nr 2 utmärkt i solen.

Så upptäcktes den blåvingade på Trönninge och Birdalarm (bugg!)larmade en alförrädare på Gubbanäsan som vi just lämnat. Tungt arbetade vi fram dagens enda dvärgmås, skäggmes och till slut den svåra RINGANDXVIGG hybriden från fågeltornsparkeringen och stora gömslet.

Aningen dämpade grep David taktpinnen och drog till McDonalds för bunkring. Jag passade på att hitta tre spetsbergsgäss som överraskande blev “dragart” för alla som inte redan dragit vidare.

Hmmm! Kan väl anas ett ex bland grågasarna, särskilt övre högra hörnet på första bilden. Vi dock mäkta nöjda och på bättre humör. Fick jättestöd av Kit och …

så var vi på väg. En halvtimme på E6, så Trönninge ängar. Vi hade aldrig varit där men via Pilkingtons glas(s)fabrik gick det klockrent. Förbi tornet till gömsleparkeringen, inte gå upp på vallen – streng verboten, in i gömslet, “den försvann bakom ön”, och så…

BLÅVINGAD ÅRTA, där var den! 1982 åkte vi först till Faludden på den sedan en heroisk tältning på Fårö via Sjuströmmar men – NARDA!

Jag knep den vid Echo ponds i Everglades 1990, för David en lifer. Håll till godo

Vicken arbetsseger!

Sunny side

TACK DAVID!!!

 

Written by admin

April 26th, 2013 at 8:56 pm

Posted in Uncategorized

Prallen över i:et

without comments

Magnifico!

Så vällde ejdrarna in över oss, där vi stod i lättande dimma vid Pavikens strand. Tutande rördrom, fiskande gjuse och nytillkommen hona brun kärrhök.

Blixtsnabb attack mot fyren! 1000, 2000, 5000, 10000 på bara en timme. Kaj som på karlars vis “sopat” klubbhuset passerade och häpnade. Sträcket “mattades” efterhand. Ytterligare halvannan timme och 20000! En pralle hade passerat Mörbylånga 3 h tidigare och med 80 knyck i den fina slören så… en kvart till. 21000 och där en 40-flock, som slickar våra skönlockiga hjässor.

DÄR MITT I KOLLA SE MELLAN TVÅ GUDINGAR EN KUNG PRALLE!!!

Så da´n därpå i hällande regn på Hällarna en extraprick, RINGTRAST!

Jag lämnar Anders med ledartröjan i Gotlandsracet och innehar som hjälpryttare en bronsplats!

För landets framsida Götet!

Written by admin

April 23rd, 2013 at 9:29 am

Posted in Uncategorized

Gotland forever

without comments

Mardrömsscenario till Säve. Eva följde till Backkaplan. Där steppade vi av, jag dubbelkollad men – “Ni glömde väskan madame” , en vänlig afrikansk spårvägare – pengar, nycklar, kort, legitimation ALLT och som att hitta kalsongerna bland Kejsarens nya kläder reste jag vidare.

På plattan, Anders – caretan på tomgång, Willys och in drällde årsarna innan förunderligt välordnat hem. Med en xtrastrong i ena kardan och en skotte i andra framför sprakande brasan – varför åker man härifrån.

Vi drar järnet. Anders står ut med att jag centrerar skådet till hemmatrakterna. TGP mästerfotografen får illustrera,

Härligt böljande som det ljuvliga kaffet där vi sitter. Ibland med

som här! Två gigantveteraner drar ekivoka medan de väntar att sherpan skall hitta något! Anders alert med kameran.

Så den 11:e när jag kommer ut för att rapportera rödbena, skogssnäppa och rördrom. Mikael Nils på plats, något på gång! VIT STORK i Roma!

Blixtsnabbt drag och tur det, den lyfter efter en kvart. Nåja, den drar fortfarande kring att ses av den tursamme – vem annars än TGP, den spjuvern

Hej o hå. Kanske växte det oss över huve´t litegrann.

Sudretflogg i dimma hade blivit en super med kejsargås som krås – om inte för doublédip på svarthakad buskskvätta.

Så efter vårstäd etapp 3 av 5, slötitt på Svalan. Va, va Fredrik hade slagit till som en reminiscens från 80-talet med stäpphök och ringtrast en-masse – SVARTHAKAD BUSKSKVÄTTA i VIBBLE!

Tack och lov, Anders gjorde en combo med Vibblehallen och vi kunde njuta

Tack Magnus! Tror att denna bilden visar en 2K hane pga relativt brunbrämade vingpennor. Det förklarar varför den inte är helt utfärgad.

Som alla förstår har många lyft fram mig till pole-position bland icke-gotlänningar – framförallt Anders.

Han har belönats med en plats i topp på Gotland i mäktigt kamp med Mikael Nils. I vassen lurar Bimbi!

Tack ni alla för härliga dagar!!!

Written by admin

April 16th, 2013 at 7:00 pm

Posted in Uncategorized

Allsome 1 april 2013

without comments

Det är första april så… Men vårvintern har stått på samma fläck. Unik på högst anmärkningsvärt sätt. Göteborg har nästan passerat normal årsförbrukning av antal soltimmar – utan inversion och med biltullar andas göteborgarna friare än någonsin!

Och jag tar min dagliga tur utan att hosta svart slem. Nedför till Korsvägen, uppför till större turturduvan så fint illustrerad av en av många intressanta personligheter på turerna, Robert Magnusson från Kinna

Så vidare förbi Munkebäck, genom Gamlestaden och till Säveåns utlopp i Älven. Med några brunänder och smådoppingar bland annat krafs. Och uppe på Gasklockan, som står på sista året, det ståtliga pilgrimsfalksparet.

Så vidare till Göta Älvbron och över den till Hisingssidan. Längs Norra Älvstranden ända bort till Färjenäs, där mandarinhonan håller till med en hoper gräsänder. Så tillbaka till fastlandet över Älvsborgsbron och brant backe ned till Klippan och spaning efter den svartkråka som flytt.

Nu utmed Södra Älvstranden österut till Fiskhamnen och den 2K vittruten och igen Robert M på alerten

En rasande grann bild på truten in action utanför gräspiren.

Vidare förbi Masthugget och Stenaterminalen till Järntorget och längs hela Linnégatan till Slottskogen och i fågeldammen snatterandshybriden och stjärtandshonan bland alla ducks!

Till slut ett segt trampande uppför till Joberg, hemmet och mums-mums, halvannan mil i sadeln – åtminstone.

Och imorgon Gotland, där våren börjar spira med prallar och eller…?

Anders förstås och han står med 4hjulen klar för fight! – på Visbyplattan!!

 

Written by admin

April 7th, 2013 at 8:23 pm

Posted in Uncategorized