Olof Armini om fåglar och natur

Fältbestämning, fåglar, miljö, natur.

Archive for August, 2020

Invasiva arter och himlakroppar

without comments

Invasiv och invasion är två närbesläktade ord. Men när vi fågelskådare pratar om invasiv art och invasionsart menar vi två olika saker.

Invasionsarter kan vara, just nu, Bändelkorsnäbb, som jag själv hade i Stenkumla prästgårds enda lärkträd häromdan. Flera obsar på ön och runtom i södra/mellersta Sverige. Arten kommer i skov med jämna mellanrum. Detsamma kan vi hoppas på för Aftonfalk efter rapport om minst tre ex i Östergarn! (Kanske var två av dem Tornfalkar?)

Ivasiva arter kommer mer tungt vällande och övertar permanent nischer som kan vara lediga, men de kan också tränga ut andra arter. En del blir kontroversiella som nu senast Nilgås. Tom en del “djurvänner” applåderar dödspatrullerna som rycker ut.

Två arter har iår slagit till på ön med ett viktigt landmärke, konstaterad häckning, Kornsparv och Busksångare. Åtminstone den sistnämnda är nog tidigare förbisedd. Både är okontroversiella – so far!

Här har vi två Bläsgäss som översomrar. På golfbanan, 2K fåglar och föga tecken på invasivitet. Men vem vet? Vitkindade gäss startade sin invasion i Sverige på Gotland.

Så var det med Ägretthägern, Gotland första svenska häckplatsen. Första obsen på Gotland i mitten av 80-talet. Nu talrik häckare och vi väntar bara på första kullen i Paviken eller i hägerkolonin vid Varvsholm.

Härlig syn. Har också roat mig med litet nattsudd. Faktiskt lyckats med 5 planeter under en natt, om än inte samtidigt.

Jupiter och Saturnus ses tidig natt i S nära varandra. Jupiter stor och självlysande med flera månar. Saturnus strax öster om Jupiter, med ringar. Ett darrigt försök att fota Jupiter.

Här månskäran i sällskap av den mest lysande planeten Venus. I Augusti som Morgonstjärnan. Tidigare under natten och helst tidigare i Augusti har den svagare Merkurius kunnat fångas in snett ned till vänster strax över trädtopparna. Också tidigare under natten har den rödaktigt lysande krigsguden Mars marscherat söderut framför Venus. Kameran är riktad mot ONO. Här har också fladdrat ett tiotal fladdermöss, omöjliga att få på bild. Men av åtminstone två arter. Mest sannolikt Nordisk och Dvärg.

Dock allra häftigast en Tornuggla som hörts flera nätter, alltid i svarta natten och inte sedd. Kanske samma som 25/2 kl 0400!!

Written by admin

August 22nd, 2020 at 12:45 pm

Posted in Uncategorized

Trandans

without comments

Tja, var väl mest jag som dansade på yoga-mattan. Slog upp köksfönstret och där stod dom och gottade sig i den mogna rågåkern – rågen, förutsättning för människan och ölen. Alltså två kovextioner mellan dom och mig, dans och råg/öl!!!

Har lagt oss till med nya vanor med bilen och hittat nya ställen på ön, både när och fjärran. Vi prövar att gå söderut från Västergarns hamn, förbi Valbyte och Hönseriet. Aldrig gjort det på 40 år!! Det var där David hittade öns första Isabellastenskvätta (givetvis underkänd av Ayatollorna i RK sic!).

Jag är förstås litet lazy. Så när Eva promenerar blir jag ofta stående på någon hamnpir med utsikt över Västergarnsviken mot Svältholmen.

Idag bjöds bland annat detta

Några vackra Spovsnäppor och en Mindre Strandpipare.

Written by admin

August 4th, 2020 at 4:15 pm

Posted in Uncategorized