Olof Armini om fåglar och natur

Fältbestämning, fåglar, miljö, natur.

Archive for August, 2012

Back on track!

without comments

Off the track

Segt har det varit och rapporterna har duggat.

Korren i norr, skådarnas Tintin slog till. Maskerad till gran

Distraherade han

Skickligt undvek han att hamna i bestens matsmältningskanal. För att strax attrahera

Såväl…

Denna vildsinta spett, som..

denna vrålhungriga best. Listigt fällde korren sina barr och uppsökte redaktionen frisk och odigesterad.

Roligt men tungt vid sidan av tracken.

Så Anders som nästan av vänlighet drog en imaginär obs – som för att trösta vännen.

Kunde ju inte vara så i evighet så igår. En liten vända för den inflyttade guten. Först Grötlingboudd…

Där satt myrsnäppan och en maginär simsnäppa. Så en stilla eftermiddagssoft vid Muskmyr tillsammans med Smitten som får stå för de strålande bilderna tillsammans med en annan bildmästare Fredrik S.

Stäpphök och brunglada i bästa eftermiddags ljus.

Tack alla, Torsten, Anders, Per, Fredrik. Men där står jag och harvar off the track!

Så pumpar jag och städslar stålhingsten. Trampar iväg i denna mentala motvind och iskyla.

Grevgårdsfallet brusar hotfullt och dystert. Inte någon forsärla. Men så en fossekalle som värmer litet.

Mera värme när jag passerar Kvarnhjulet med barnbarnen och andra trevliga. Så evighetslång transport – med två kullar buskskvätta som solglimtar – till Stora Dammen, där jag hittar Slottskogens 3:e årta (enl Natur-Stig) och en smådopping. Känner som iskylan börjar släppa greppet.

Ny transport via stadens kärna och givetvis tappningsstället vid Kungstorget. För fin epilog vid Glasklockan och ung pille.

På darrande hjul

back on the track again!

Written by admin

August 28th, 2012 at 6:32 pm

Posted in Uncategorized

Veteranvandring Safjället 20120823

without comments

Torsdag klockan tio och ett disciplinerat gäng – i tid! – vid Krokslätts IP. Safjället stod på menyn.

18 veteraner förstärkta med två alerta juniorer. Såg ut som vädrets makter skulle stå oss bi. Ettriga skurar i alla vädersträck, men sol på skulten.

Vi mjukade med allt som kunde ses i området. Inte bara allehanda flygfän, det berättades också om älgar och tom VARG!

Sålunda laddade med förväntningar drog vi iväg längs motionslingan som är upplagd enligt norrländsk modell – för skidor, brant upp och brant ned.

I en kraftledningsgata, med någorlunda stillastående luft för insekter, surrade det runt en del vanliga tättingar, sångare, mesar, flugsnappare mm. Annars ganska dött i blåsten. Ändis prydd med näckroser låg tyst och stilla.

På väg mot sydspetsen hittade vi ännu en skyddad plats med varnande och matande gärdsmyg och rödhake. En död gran hade ringats av spillkråka och i en annan, frisk, födosökte en trädkrypare.

På sydspetsen blev det efterlängtad kaffepaus i underbar utsikt åt söder över Mölndal och Fässbergs kyrka. Ingen gåsgam, ingen kejsarörn inte ens någon stäpphök. “Bara” några avlägsna vråkar, litet duvor och svalor.

Vid återtåget studerades en nötväcka och en ormvråk skrämdes upp i en glänta. Kanske mumsade den på några av de stora skalbaggar vi hittade. En grönsiskeflock bildade slutvinjett.

Summasumarum tämligen magert fågelmässigt, men två timmars samvaro med sammantaget mer än tusen års erfarenhet är alltid rikt. Fick lära mig hur Ingo slog en högerkrok och om arkeologi på Gotland bland mycket annat.

TACK ALLA!

Written by admin

August 26th, 2012 at 1:12 pm

Posted in Uncategorized

Scoop

without comments

Hejåhå!

Har ju gnällt mest hela sommaren över att skådandet inte levt upp till förväntningarna. Sedan har jag drabbats av ågren för vid genomgång ser det ändå inte så illa ut. Bortskämd är ordet.

Så kom vad som refererades i föregående blogginlägg och gav en rejäl vitamininjektion! För…

1. knappast ornitologiskt. Bilderna nedan är klockrena på en juvenil dvärgmås. Dvs klockren är knappast ordet för en juvenil dräkt, särskilt inte på små måsar à la dvärg.

2. Kanske inte heller villovägen via simsnäppa är särskilt märklig. Dock aningen mer intressant. Lätt att man klär en obs i “kejsarens nya kläder” – “där kommer årets första grågäss” och först i sista stund undviker man en string i protokollet, storskarvar!!! Mänskliga psyket är trögt och det tar tid för det mentala trafikljuset att slå om från grönt till rött.

Huva, vad finns av gasningar förbi rött i mina obsböcker!?

3. Mest intressant ur BLOGGARENS perspektiv är, att detta är det mest lästa och kommenterade inlägget genom tiderna i hans blogg!!!

Vaddå??

Vad är drogen, var ligger kicken???

Dra en parallell till den vitstrupiga sparven på ett kryssningsfartyg. Tänk om det varit grann ara från Sydamerika, en kakadua från Australien – eller en gråsparv som åkt tor New York. Inte hade 400-taggarna klängt i lianerna – förlåt kranarna i Värtahamnen för att få en flukt eller i sanning knappast godtagbar bild för ayatollans råd.

Men i sanning stort tack till alla er som bjudit upp till dans och tackat ja till en svängom. Och –

ALL PUBLICITET ÄR GOD PUBLICITET UTOM MIN DÖDSRUNA!

Written by admin

August 24th, 2012 at 5:17 pm

Anders strikes

with 4 comments

I onsdags avstod jag – för vilken gång i år? – det förlösande draget. Anders, “birdfinder of the year” erbjöd en pole position som nu blev hans och bara hans. 1K Brednäbbad simsnäppa från brassestolen i nästan för bra läge, kamerans autofokus hann inte med. Inte heller fyrklövern med Dennis och Julius som så lägligt dök upp på brottsplatsen, Au riv, kunde undanröja det lilla smolket med aningen svåra bilder.

Med Anders beskrivning och med devisen observatören bär observationen kunde dimmolnen trängas undan av andra mer behagliga dimmor från de skotska högländerna på kvällen. Till yttermera visso finns belagda och fotade fynd av 1K brednäbbar i augusti i Östersjön (bla från Polen). Dessutom sägs den arktiska våren och sommaren cirkumpolärt ha varit gynnsam för tidiga häckningar (se diskussionen kring juv sandlöpare i Skåne i år på Svalan). Vad gäller fotodokumentation se annan diskussion i Svalan kring ljungpipare vs brushane på bild tagen av Magnus P på Galtarö i Göteborgs södra skärgård.

För visst visar bilderna en brednäbbad, bred näbb, svart/vit dräkt, måslik, vit panna, vitt bröst mm – men allt litet diffust och de breda revärerna intressanta eller???  Viktat med beteendet att beta mycket på land!?

Så hittades samma fågel av Lars B på Faludden två dagar senare. Och de små dimmorna skingrades helt och förvandlades till kryddor i anrättningen.

Stor grattis till Anders!

Written by Olof

August 19th, 2012 at 9:36 am

Posted in Uncategorized

Listor

without comments

Per S har på ett förtjänstfullt sätt inrättat ännu en lista på skådarnas listor. Gute300+ för alla som skådat in mer än 300 fågelarter på ön under sin lifetime!

Regler de sedvanliga, alla obsar skall vara vederbörligen granskade och godkända av “Ayathollans råd”. I entusiasmen hos kommentatorerna, skorrade en aningen av “för svårt”. Halp inte att poängtera att det inte behövde vara ädelobsar.

Friska förslag på ytterligare listor droppade in.

Först ett rakt förslag.

DIPLISTAN. Den listan växer ymmigt och snabbt och innehåller ofta mycket rafflande arter. Ställer inga krav på kontroll.

Så två mellan raderna.

STRINGLISTAN. En utveckling av diplistan. Innehåller dipparna plus en del som du själv kommer på. Kräver elefanthud bokstavligt och bildlikt. Minutiös kontroll från ayathollor och självutnämnda strängare. Rymlig papperskorg och skygglappar plus.

ANTALSLISTAN. Den ultimata! Formel 1! Räkna individer inte arter! Snart det enda som återstår, då artning är förborgat utbildade forskare med avancerad utrustning.

Säg, är inte framtiden spännande – och korthuggen som ett SMS, ” Hur många?” –  “1273!”

Written by Olof

August 7th, 2012 at 1:33 pm

Posted in Uncategorized