Olof Armini om fåglar och natur

Fältbestämning, fåglar, miljö, natur.

Archive for July, 2012

Kids

without comments

En råbock, två getter och två kids – mitt på dagen. Inte dåligt under köksfönstret i centrala Götet.

Cykeltur efter frukost på Krokslätt med några barnbarn förbi Gasklockan. Pilgrimsfalkarna flygtränades och matades av sina föräldrar – tänk att få uppleva en häckning i Klockan! När vi åkte tåget mot Pallen på 50-talet och passerade Gasklockan innan bron ut på Hisingen,  tjatatde alltid pappa om pilgrimsfalkarna. Trodde sedan länge att han tagit fel på tornfalkar men…!!!

Man får verkligen sopa ihop smulorna. Igår blev det ngra mil med stålhingsten. Utefter Mölndalsleden ett förfärligt liv på måsarna och en rova gled över mot Delsjöarna. Efter en del trasslande fick jag kikaren i läge, men ack, ingen gåsgam och inte heller någon kejsarörn – bara en bivråk.

Så uppför Grevgårdsmotet och tillslut en hona forsärla med mat i näbben. Satt ovanligt hårt inne, sen häckning!?

Så ett jämra trampande ut till Välen. Motljus, högt gräs, säkert 200 gäss mest vitkindade. Men fan den som ger sig. Efter sisådär tio minuter kunde jag äntligen njuta dvärgkanadicken.

Lång väg hem men lätta tramptag och belöning när Ulf dök upp och gjorde sällskap till tröstens droppar.

Också tankar till Jörgen som jag satt med i Mr Dais båt, när vi tittade på Kolymasnäppor som satt på fiskställningar utanför Krabi. Eller när vi bilade ut på the Keys och såg fläckdrillsnäppa i Key West och hade sandsnäppor ihop med tundrasnäppor i en pedagogisk blandflock.

Ja, ja vad gör man för att lindra all denna dip och depp?

Written by admin

July 27th, 2012 at 9:24 pm

Posted in Uncategorized

Häng!

without comments

5 juli och uppe jämsides med Anders. Han har 219 arter och jag har 218 arter. Han har fångat upp mig på ett sätt värdigt gamla Tour de France-giganter som Eddy Merckx och Lance Armstrong – och vi har börjat växeldragningen och jakten på top 5. Kanske kan vi få ytterligare draghjälp av ystra fuxar som Fredrik S och Lennart W, för att nämna några.

Men litet om upphämtningen.

Den 26 juli hämtade Anders utombordaren i Åminne. En liten sidecut till Storsund med fiskgjuse, 2 ägretter, havsörn, lärkfalk och magnifik närkamp med nattskärror – surr, grodläte, vingklapp och bländvita ving-och stjärtfläckar.

Hem över Lina med ett överdåd av vaktlar, kornknarrar och nu rödögda nattspinnare. Rävvalp och skälland råbock att bjuda upp mot Torstens brunbjörn i Norrland – hup!

Så två sura dip på busksångare och bändel. Men konsten att bli en vinnare är att kunna ta en förlust mer än att ha vinnarskalle. Eller uttryckt på ett annat sätt, högsta lägstanivå slår högsta toppnivå!

Så med Anders i sola i Karlsta´, passade jag på. Sista juni i tystnaden efter en dust med Clippo, välbekannta läten över huvudet – visst, 3 VITVINGADE TÄRNOR. Gamla fåglar på årsdagen efter 2 stycken i Roma returvattendammar 30 juni 2011!

Da´n därpå när jag kollade den något slitne pungmeshanen hembärande den ena grönglänsande larven efter den andra ett klippande över huvudet. Jomemvisst med vingband och allt, 4 BÄNDLAR.

Så börjar arcticasträcket söderut och vadarna dansar in, kärror, en spovsnäppa 3 o 5 juli och 4 juli en gammal myrsnäppa.

Tyvärr räknas inte en “vulpinus” med vanliga ormvråkar den 2 juli. Annars – men ändå.

Känner ni flåset Top 5!

Written by Olof

July 5th, 2012 at 10:42 pm

Posted in Uncategorized