Archive for July, 2017
Sannolik fågelskådning 2017
Sitter i fåtöljen på OR25 och det blåser stormvindar och åskar utanför fönstret.
Runt mina fötter ligger en packe African Fieldguides, som jag tragglar mig igenom och jämför med egna erfarenheter och tripreports från nätet. Långsamt växer en SANNOLIK artlista fram.
För den fantastiska turen, 3 veckor och 400 mil, Victoriasjön och Indiska Oceanen tor genom Norra Tanzania. Ödesmättat och mäktigt.
Första gången jag var på väg till dessa trakter, 1972, fanns Heisenbergs osäker/sannolikhetsprincip uttryckt i dessa hieroglyfer
som en av mina ledstjärnor i kvantfysikens värld och i min egen levnadsfilosofi. Så väl formulerat av Jenny Diski från ett annat perspektiv
EN OBSERVATION ÄR ALLTID OBSERVATÖRENS ILLUSION!!
Hur illa rimmar det inte med fågelskådningens strävan efter det perfekta, 100%! Och hur lätt kräver/kväver inte det kravet.
Har försökt se det som verkligheten och sanningen – att inget finns! Men man finner ett fotfäste!
Och fortfarande i fåtöljen dyker följande upp
från David någonstans i Skåne/Halland, en spännande halvtimme kring hans illusioner på plats och mina illusioner från fåtöljen. Ögonbrynsstreck, storlek, grundfärg – vilken pipare??? Sannolikhet, fantasi allt blandas.
Om jag såg den utan några kommentarer mer än att den kändes litet udda – Amerikansk tundrapipare.
Med beskrivna omständigheter och tidspunkt – litet avvikande Ljungpipare.
När den beskrivs som större med gråare färg och vitare undersida – Kustpipare.
Detta är fågelskådande och i Afrika har jag att se fram emot ständiga dylika fighter som slutar i ett sannolikhetstänk!
Blotta tanken – HÖ!
Bättre än bäst 29 juli -17
En väldigt fokuserad och sedermera också framgångsrik David på Getterön 27 juli
Adult (hona?) TUVSNÄPPA på topp
Så slår oslagbar skådare på oslagbar lokal till, Big Lasse på Au riv den 29 juli, SKATGÖK! Varför lämnade jag Gotland.
David kontrar snabbt
En BLÅPANNAD AMAZON flyger in genom hotellfönstret i Mörrum.
Har faktiskt en grön Amazon på Gotlandslistan, sent 80-tal i Klintehamn frittflygande, minns inte “förnamnet”.
Dags 27 augusti
Redan på plattan succé.
25 augusti 1600, Ulf på plats på Landvetter.
Härligt entrecote, Hasselback, sallad och fluidum.
Sängång 0200 och i full form 0600. Frukost från Lidl och full fart till Sörgården.
Härliga planer, 0630 27/08 från OR 25.
Vi bunkrar på hökugglemacken vid Lindome.
Passerar åtminstone ett grävlingkadaver innan ankomst till Getterön och alldeles ensamma på obsplatsen.
Som vanligt grymt med fågel. Vi betar av fa gäss, änder, vadare. Bland tusentals Grågäss och hundratals Kanada- och Vitkindade gäss vaskar vi fram en helvit Tamgås, en Skånegås, 2 hybrider KanadaXGrågås innan det hettar till med två adulta Bläsgäss och denna
man vill nog gärna hantera den som en sen 2cy. Men tänk om det är en avancerad 1cy?
Så gick vi vidare med några Pilgrimsfalkar, Havsörnar, en albinostare mm
Så ropar David TUVSNÄPPA. Dagen är fulländad. Vi jobbar in den från nästan omöjlig till att bevämt ses från kaffebordet.
Visar “hjälten” D när han räddar en svala och hans Tuvsnäppa, se pectoral band över bröstet, Jacana-trot (jfr dvärgbeckasin) och böjda näbben. Adult (hona?)
Plötsligt mitt i …GÖTT
Fataliteter i rötmånad 2017
Här den vanligaste för vår del,
Tornseglare! – vet inte varför, de kommer in i huset via rökgångarna eller bara ligger på gräsmattan, som den här. Leder överlägset den trista dödslistan.
Annars mest giftig är en Härfågel, som hittades i ladan. Därnäst en Höksångare under köksfönstret,
Ack ja.
Och ack ja, på Hummelbosholm. Bliv vid din läst med en häst.
Ett gott gnägg!
Wake up juli-2017
45-årig bröllopsdag, safir-bröllis, 22 juli. Och det har varit segt med skådandet. Inte helt ovanligt. Nämnde det i ett tidigare inlägg, men också att förr eller senare (iår!) kommer vändpunkten.
Det pressar på, Roständer på armlängds avstånd, Öland och Fårö, Anders har varit på alerten. En Vitgumpsnäppa närmar sig också, först Lovön utanför Umeå och idag Västerås.
Appropå vadare var det min första egenspottade superrarris på Svältholmen för nästan på dagen 36 år sedan (9-årig bröllopsdag!) – Tereksnäppa. Den visade sig i gryningstimmarna under en hel vecka för att sedan vara borta hela dagarna. Och många var de dragare, som dippade och förbannade den nyinflyttade stringaren.
Å andra sidan visste de att jag nyligen varit två år i Afrika och kunde berätta om hur Tereksnäpporna, likt andra vadare hela tiden under sitt första levnadsår präglades av att alternera mellan full exponering under ebb, på lerbankarna vid Oyster Bay och att försvinna under flod, på mangrovens luftrötter vid Selander bridge. Har sedan sett samma skifte i Thailand.
Typiskt skall jag till Västkusten med betydligt magrare vadarutbyte i tio heta dagar. Men, men blåser det på så – David på Hönö och Bernt på Kullen har kunnat rapportera om en super-duper, en Pterodroma-petrell, finns tom fotad! Samma fågel på båda ställena, men vilken art??? Di lärde har bestämt sig för två arter som håller till i Kanariearkipelagen, Atlantpetrell (Pterodroma feae) och Madeirapetrell (P. madeira), oskiljbara under “normala” obsbetingelser, som de tänkbara. Litet underligt eftersom Sammetspetrell (Pterodroma mollis), förvisso häckar i Sydatlanten men ändå är klart vanligare och borde kunna följa Gråliror och Större liror!? På den gamla goda tiden slumpades alla under namnet Sammetspetrell (P. mollis), en lisa för den som twitchar horisontankor!
Alltid finns det dock litet ljus i tunneln. Anders, som vanligt en lyktgubbe, har bjudit några fina turer. Bl.a en fin trutskådning, både Medelhavs- och Kaspisk Trut 14 juli på Rivet.
Den 2K Michen på bild. Får väl värja mig mot stringstämpeln med att jag haft 100- kanske 1000-talet michar alldeles nyligen kring såväl Rhodos som Fuerteventura! Dessutom fin hjälp av Anders och god samstämmighet med andras obsar på Öland och Gotland.
Till slut den ultimata lyktgubben, Kaj söder om ekvatorn, och en tur i november- december. Kampala – Shinyanga-Tanga- Serengeti-Kisumu-Kampala. Tre ultimata veckor, 400 mil – Uj,uj!! Bara tanken!