Archive for May, 2016
En skådares bekännelse
Uppbyggandet av alla mätbara/fysiska egenskaper upphör vid en tidig ålder – och börjar allt brantare luta nedåt tills…
För att undvika svarta pister i skidbacken krävs många beslut och modifieringar. Men då kan man också få en fin och behagfull nedfart.
Det behöver inte bli en tom himmel
eller en bortvänd
Utan en något suddigt men ändå sjungande
och du
har det bra – i utförsbacken.
Träffade Jörgen P häromdagen, legend från Romaskolan, mkt bra lärare, snäll och sträng! Så fick han mig på andra tankar kring min JAKTFALK i Paviken häromsistens. Ändrade snabbt till PILLE, kanske “calidus” som ofta blir till antingen TARTARFALK eller JAKTFALK. Och, tack till Jörgen, nedförsbacken blev mindre brant.
Tidigare hade jag aldrig, med min syn, hörsel och kunskap gett med mig. Idag vet jag att vara pragmatisk. Visst kan det ha varit men …
Läs om STÖRRE LIRAN vid Hovs Hallar så förstår ni.
Det känns grymt gott att med Anders da´n därpå kunna fånga in 100% DAMMSNÄPPA, LUNDSÅNGARE och AFTONFALK — nästan som att klara
SVARTA PISTEN
200 arter
Känns igen från 50 års skådande – minst. Ständigt upprepat.
Högsäsong, gott läge, i god form.
Skådningen känns fin, både nya och gamla arter droppar in.
Räknar lätt in 60+ arter på någon timme. De vanliga kryddade med någon subrarris, Sommargylling, Ortolansparv, Blåhake el dyl
Men vadnudå!!!!! – på varje finess, fler, vackrare, bättre bara några mil söderut. Och där Anders, som jag just fått häng på i Gotland Bird Race – 16, GBR-16! Han passerade raskt magiska 200, medan jag trampade vatten på 195+.
Min absoluta dödsryckning kom 18 maj. Inledde skarpt med Eva på Svältis, Nordlig Kärrsnäppa och den här ugglan
Ett uselt foto som faktiskt fångar artspecifika vita vingbakkanten och distinkta svarta teckningar på vingspets och knoge på i övrigt vitaktig, tecknad vingundersida. JORDUGGLA!
Vi träffade Lars H som tog sin årliga vårpromenad runt Paviken och golfbanan. Han tipsade alert om Fiskgjuse och Gräshoppsångare vid sjön.
Blev alltså en eftermiddagspromenix dit. Napp direkt, från Ö fågeltornet hördes en TRASTSÅNGARE. Nere från tornet när jag larmade sångaren kom en falk flygande över pilbuskaget, en inte helt gammal hane AFTONFALK .
Vi gick vidare till N delen av sjön. Där fick vi närkontakt med falken som nu fick sällskap av två Lärkfalkar och tre Brunhökar. Samtidigt som vi med viss möda fick fart på GRÄSHOPPSÅNGAREN, tack Lars!
Under tiden anlände det ena gänget efter det andra på mina larm. Stor förnöjsamhet hos alla, Lennart H, Bo R, Eva G mfl
Själv blåste jag upp mig rejält – “Here I come!!!” – MEN Silkeshäger, Havssula, Brunglada, Rostsångare, Svartpannad törnskata mm,mm!
PYSPUNKA!
Men som så ofta, “Catcher in the rye”, Anders återkommer söndagen 22 maj och ett vänligt, “för din skull en sväng till Klase”. Ack va ljuvligt
SILKESHÄGER och det behövs inte sägas vem som tagit respektive bild.
Nå på banan igen med 206 arter och “bara” 3 efter Anders
DEN SANNE GENTLEMANNEN!
Kaos i skådarvärlden 2016
“Natten är dagens moder, Kaos är granne till Gud”, sista raden i Stangeliusdikten.
Kräver människans överlevande att hon har en tro/illusion? Annars hotar kaos henne i ett svart hål?
Problemet/paradoxen är att vi i våra försök att besanna tron skapar kunskap om kaos!
Läs en utmärkt artikel i senaste RR. På några sidor om raser, arter och hybrider av Dvärgkanadagås, Kanadagås och Vitkindad gås, gör den goda försök att besanna vår tro och samtidigt dra täckelset från kaoset.
Vad sägs om den här? Paviken för några år sedan.
Av “rena” raser ligger den närmast “hutchinsii”, nominatrasen av Dvärgkanadagås. Men tex vita pannan och mörka bröstet kryssar ut krysset, själva sinnebilden för skådaren och tillika dennes religion. Troligast/kanske en hybrid VitkindadX Dvärg/Kanadagås???
Sitter vi nöjda så – eller?, de övriga gässen är Vitkindade, men är de av Sibirisk, Spetsberg eller Västeuropeisk typ???
Eller den här svanen i Västergarnsviken
2K sångsvan, 2K knölsvan eller…?
Pappan? – en ensam Sångsvan sågs och fotades av Mats E (se AP, ArtPortalen) men jagades bort av en elak Drakknöl(svan)!
Lennart W hade rapporterat en underlig flugsnappare vid vägbron över Paån. Anders och jag hittade en Svartvit flugsnappare, som lät som en Halsbandsflugsnappare.
I Paviken gick en häger, huvud och hals var en Ägretthäger och resten var en Gråhäger.
Art, ras, hybrid??? Kaos hotar.
Vad bra då med fågelböcker, rapportkomitéer, validerare, experter och PK(Politisk Korrekthet) som talar om vad som är vad.
För vi vet inte, sparvar på Karlsö, trutar på Hisingen, änder i Skåne??? Vi bestämmer något för att få ordning och reda på vår hobby och hoppas att det inte skall gå som för brottningen. Fågelskådningen är väl en lek där man skall ha roligt!!!
Leken är en avkoppling från verklighetens kaos
The race is on may-16
Filade till mina siffror i månadsskiftet april/maj i hemmamarker till 162 och övriga i observatörsligan började darra.
Så 3 maj fick Anders äntligen iväg mig.
Tidig tur 0600 tvärs över ön. Underbar dag och Fredrik S välkomnade i Närsholmengrinden med en Halsbandsflugsnappare. Sedan seg dipp på Svartbente, Mats E snöt oss med någon minut. Krävdes mer för att knäcka oss och vi replikerade med den här go´biten, fotad av Anders några dagar tidigare.
FÄLTPIPLÄRKA! Gött.
Vi ryckte fram söderut och forcerade Alkärret på Faludden. Här lurades vi på konfekten, räknat i minuter, av Sivert och Lofa. Större pip – förargligt! Likaså den frånvarande Svarthakade busken i buskarna vid Stockviketornet.
Men längst söderut flöt det på, en tidig VAKTEL och denna på Anders förnämliga bild
en vacker GULHÄMPLING som gnisslade sin vårsång.
Förvisso en sista dipp på Dvärgsparv, Per S hade den nästan inom synhåll från oss.
Inget kunde dock förta en kanontripp i bästa sällskap.
Tack vare Anders med 173 arter på lika grön kvist som björkarnas nyss utsprungna!
På banan
Bernt tipsade föredömligt. – Och fotade!
Sista dagen, 25 april i paus mellan städ och packning. Gjorde ett misslyckat hugg i hotande regn. Drip-drop-DIPP Blev OstAnders istället.
Repade mig och det blev bra (men overloaded, 2X20+kg!) tur per 52:an, flygbuss, gm Security u.a. och Braflyg. Anders härligt på plats och vi storhandlade innan hem ljuva hem! Oj va´fint. En blixtobs på Ringtrast vid S Visbyrondellen som grädde.
Knappt uppackade så dukade Anders smörgåsbordet med denna höjdpunkt.
Snabb cykling till N Paviken, men DIPP igen. Har jag sänkt mitt blodtryck för mycket?? Mår ju bra, men har jag förlorat stinget?
Men en viking ger sig aldrig. Krigade den 27:e till mig Fiskgjuse, Småfläckig sumphöna, Sävsångare mm i kamp med Anders och CalleT. Och den 28:e stod kampen mot vädrets makter…
Gråmulet, regn, +4 och V 10sm! Men Skärpiplärka, Lappsparv, Småspov mfl bonus!
Sedan radades rariteterna upp på Sudret och Närsholmen, Svartbent strandpipare, Fältpiplärka, Svarthakad buskskvätta, Gulhämpling, Dvärgsparv… Anders lockade och kryssade i dagarna tre medan jag kallsinnigt blev vid min läst. Gastkramande känsla att jag var passé.
29 april med soligare, varmare, mindre blåsigt – och började med en aptitretare, PUNGMES vid Paån. Senare promenad till Paviken med Eva och enbart handjagaren.
Hade precis passerat stättan ned mot S Paviken, när en falk kom glidande över axeln ned mot sjön, stor men märkligt kontrastlös. En uppskrämd tofsvipa diminutiv och falken drog norrut längs östra sjökanten. Gjorde ett sannolikhetsöverslag, Pille, ungfågel, kanske av östligt ursprung.
Hopplöst läge, så Eva och jag vegeterade kanske i 20 min i S änden av sjön, innan jag uppmärksammade litet tumult i N änden. Vid pilbuskaget vid Idåns utlopp i sjön hade många fåglar samlats i hopp om enkel mathållning – där var falken, drog runt och drog upp allt. Trots avstånd och bara handjagaren en känsla att detta kunde vara en jaktfalk!!!!
Litet loja vingföringen, nästan ryttling några gånger, långa, breda aningen trubbiga vingar, lång stjärt, långsträckt kropp med breda höfter. Allt men ändå måste mer till!!!
Drog mig närmare upp utefter strandkanten. Och falken hade vänligheten att möta på halva vägen. Lattjade runt med allt flygande över några vassöar inom 100m från Eva och mig. Och där satt den med sin smala och otydliga mustasch och kontrasterande MÖRKA ARMTÄCKARE! – JAKTFALK (kanske samma fågel som på Öland, där den saknades 22 – 29 april!)! Tom Eva med blotta ögonen “kände igen” från Reykjavik 2/11 förra året.
Och definitivt tillbaka på banan. 155 arter i år.