Olof Armini om fåglar och natur

Fältbestämning, fåglar, miljö, natur.

Archive for January, 2011

Vietnam Kattens år 2011

without comments

Litet svårt att skriva om fåglar ur perspektivet Majestic vid Saigon river och vara född 1946, i Sverige med allt vad det innebar av demonstrationer och annat.

Olof P kom med sina mest berömda uttalanden vid Tet-offensiven och Hanoi-bombningarna.

När man sitter på Majestic, hemvist för såväl japsar under 2:a världskriget som jänkar under “Vietnam/USA”-kriget och blickar ut över Saigonfloden, då far tankarna till Coppolas film Acopalypse now.

Vips befinner man sig i Kurz fotspår och Heart of darkness och cirkeln sluts Afrika-Asien-Sverige.

Tryggt att greppa en Lauder´s till extrapris på Vingflyget nedsköljd med en utmärkt öl för tre spänn.

Hur är det med fåglar? Hittills ganska trögt. Försöker hålla en rate på 10 arter om dagen och ligger preliminärt på -1 art. Raten ger ungefär lika många arter som i Jordanien på halva tiden och kan svänga mycket. Södra Vietnam har några grymma ställen men också stora ganska fågeltomma ytor som tex de jag nu genomlevt i fem dagar.

Resan blev av olika skäl en helt annan än planerat och man får ta det som det blir. Nu blir det kusten i sydost en vecka och sedan back to Sweden.

Bland trots allt kul grejer hittills är brun törnskata, orientseglare, östlig lundsångare och större skrikörn – inte så pjåkigt.

Om samma gång på Wi-Fi så återkommer jag.

Written by Olof

January 30th, 2011 at 2:18 pm

Posted in Resor

Joberg strikes jan 2011

without comments

Hade planer på att ge mig in i striden om Gotlandstrofén 2011 redan nu i januari. Men av randiga skäl och rutiga orsaker dröjer min Gotlands-come-back till tidigast i mars.

Får också finna mig i att bli rejält frånåkt i Sveriges andra stad i den ishalka som råder – värst i Göteborg sedan 1971 sägs det. För en bike-skådare som jag är det ett förödande handicap. Ni skall veta insatsen för att med allmänna medel i det vägkaos som råder ta sig till Eklanda för att kryssa dvärgsparv eller till Klippan för att klamra mandarinand så… man kan nästan gråta när man ser att eliten på Gotland redan passerat 80 arter!!

Men raskt torkar man tårarna när en pille pilar förbi köksfönstret eller när man senare på natten mot den vita snön kan studera en jagande kattuggla – genom samma fönster.

Och-

någon dag senare till förmiddagskaffet – ett våldsamt liv utanför detta formidabla fönster och en grov duvhök kommer dragande. Men nej FAEN!!!! en falk som stannar till och kretsar mellan Lisebergsmasterna och Carlanderska, nästan över oss!!! Mörk och vilken best! Svårflirtade Eva impad!

I ett sådant här scenario visar det sig oftast att det trots allt är en duvhök, därnäst är det troligast att man felat storleken och att det är en pilgrimsfalk, men så som i Västergarn i december visar det sig ibland vara option n:o 3,

JAKTFALK!!!!!

Den är mörk och grov med grova streck och tydlig kontrast ljusa vingpennor/ mörka grovtecknade täckare på undervingen. Den visar en klart slappare attityd contra pillens mer stringenta! En lustighet var några ojämnheter på vingbakkanterna. Fick mig att undra kanske inte 1K? Men allt annat tydde på det och jag lade undan det tills jag såg…

Magnus Rs bilder. Magnus jag hoppas du samtycker att jag publicerar dem!!

Magnus R som är sonen i ett av de vassa far-son-skådarparen i Göteborg, Lars-Erik heter fardelen. Magnus R har gjort sig känd för överraskande ögonblicksbilder av spännande fåglar. Ett sådant är kanske Sveriges första Medelhavslira. Ett annat är denna spännande falk på Rörö 22.12, bestämd till 1K jaktfalk och förmodligen samma fågel som sågs på Hönö 8.12 av ingen mindre än Bo B. Bo B berättade om “jack” i vingen och tänk om det är samma fågel som

8 januari 2011 utanför det fantastiska köksfönstret på fjärde våning Olof Rudbecksgatan 25 JoBerg

Written by Olof

January 12th, 2011 at 9:44 pm

Höjdarträff

without comments

Dvärgsparven och Eklanda har iår axlat ringandens och Säveåmynningens mantel 2010 som targets för fågelskådarnas objektiv. Därav följer en del smått och gott som ses av följande.

Jag började fredagen med att smyga upp vid tretiden. Passade på att flukta köksutsikten by-night. Det fladdrade till i min sömndruckna ögonvrå och jag fick för mig något oregelbundet i en trädklyka. “Var i h-vete är kikaren. Eva har säkert lagt undan den!?” Till slut snubblade jag på den där jag slarvigt glömt den igårkväll – på sänggolvet.

En härlig grå boll satt i klykan och vred på huvudet – en kattuggla. Väckte Eva och vi fick också se den flyga mellan några träd. Härligt att återta sussandet fram till en gnistrande solig morgon. Till frukosten kunde jag spä på med en entita vid matningen under köksfönstret. Vicket flyt.

Efter en del dont kändes inspirerande att ta bussen till Eklanda för bättre dvärgsparvsightings 2011 än på nyårsdagen. Trygga rapporter hela förmiddagen och ett bastant gäng väl framme plus full fart vid matningarna -men, men…

Framme ungefär halvett och först kvartövertvå fick jag en halvminuts fröjd i en evergreen buske vid 161:ans matning. Förvisso förlösande och privilegierat gentemot alla eftermiddagens heldippare, men jag hade hoppats på litet mer.

Och mer fick jag på andra plan än dvärgsparvens. Först och främst en räcka härliga skådare. Tänk bara Per-Anders S, upptäckaren och den som dagligen håller koll. En hjälte in spe som dessutom tillåtit mig att publicera de första bilderna på sparven, då PAS var ensam om att ha sett den!!!

GÖTT!!!!

En ikon dök också upp, Ulf M som skrivit en banbrytande artikel om snösiskebestämning i VF. Var mitt bibelblad när jag fightades med snösiskor på Svältholmen i början av 80-talet. Den 17 december 2010 ringmärkte han två snösiskor i Eklanda, i sin trädgård – mindre än hundra meter från matningen där dvärgsparven huserade!!

Denne gigant dyker alltså upp alldeles efter det att jag tillsammans med Thomas J från Töreboda upptäckt och bestämt eftermiddagens fågel-clou, en snösiska. Vi såg den mycket bra tillsammans med Per-Anders och några till. Först satt den ganska otillgängligt uppe i några alar för att efter en stund snällt komma ned till matningen vid 159:an.

För att inte uppfinna hjulet så låter jag en annan gigant, Magnus U beskriva en “blåkopia” av vår fågel – med bilder – suveränt.

http://www.kustobsar.se/main/bilder/bilder.asp?individid=49317

Vi missade “kineslooken” men vill gärna lägga till den ljusbruna “washen” över huvudet som sträcker sig ned över bröst och rygg. Jag misstänker att den försvinner på foton för att fotografen medvetet eller omedvetet fokuserar på vitheten, snösiskans arterego!

2K honfärgad är kanske litet att ta i och mest känslomässigt.

Fick också väldigt fina jämförelser med 3-4 vanliga gråsiskor (se igen länken till Magnus bilder och kommentarer) vid ett fågelbord ca 100 m nedströms bäcken. Jag kan också tillägga att Ulfs ringmärkta siskor båda var gamla fåglar och att vi inte kunde se någon ring på våran!

Till slut stort tack till alla er som förgyllde timmarna i Eklanda tillsammans med solen och några häftiga fågelupplevelser.

Written by Olof

January 8th, 2011 at 6:34 pm

BR-2011

without comments

Jakten på trofén är ett ” det är stort att vinna, det är större att deltaga och det är störst att försvinna” eller…?

Började Nyårsdagen skapligt vid fågelborden i Eklanda. Nyårsarten förstås

dvärgsparven och repris på Christer Fs fina bild från förra året. Dessutom bergfink, bofink,stenknäck mm.

2e januari promenerade jag med Eva till Operan och fortsatte sedan längs kajen till Gullbergsvass. Dip på falken men smådopping, brunand och en ormvråk till tröst. Råka dock värsta bonus på dessa breddgrader!

Så Ullevi och jamenvisst

där en av uvarna under taket. Satt fint liksom när Svante B plåtade!

Ligger på drygt 40 arter. Hyfsat i storstan och en vinter som denna.

Vässade listan idag morse med en förbiflygande pilgrimsfalk, förmodligen samma fågel som dippades den 2:e. Dock dippade jag solförmörkelsen på grund av molnförmörkelsen.

Written by Olof

January 4th, 2011 at 7:18 pm

Posted in Göteborg

Centralamerika – i skydd av dagsljuset

without comments

Nåddes av denna fantastiska berättelse som minde om fornstora dagar.

På den tiden man for två år till Östafrika med en Domus 7X50 för 50 spänn och en Williamsons´ Birds of East Africa, för att utforska ett av världens mest spännande vilt- och fågelliv. Allt interfolierat av jobb, ungt spirande familjeliv och allehanda dramatik. Märkligt att man nådde att se så mycket!?

Det var också då det hände, som illasinnade rykten gjorde gällande, att storviltjägare och fågelskådare strandade på hotell i Nairobi och där mellan gindrinkar och det inhemska ölet pombe konstruerade såväl troféer som förnämliga artlistor.Det var också då man lade ned Singapores sista tiger på Raffle´s biljardbord i dimmorna av Singapore Slings.

 Jag saknar litet den tiden. Läste man skådarrapporter tom 80-talet fick man tips på vilka fåglar man kunde se från YMCA mitt i Delhi eller i Lumpini park i Bangkoks bensinångor. Och jag som skall sitta på Majestic i Ho Chi Minh City i fem dagar med utsikt över Saigon River! – inget om fåglar i Saigon som passeras av hundratals skådarproffs!!!

Idag är det svårt att få tag i annat än proffsiga och välstrukturerade reserapporter. Man hämtas på flygplatsen av ett vältrimmat team och så raskt till första kryssen, utrustade med optik, videos, in-o uppspelning, GPS allt av högsta och senaste snitt. 

Jag är litet kluven till detta och fördjupar mig gärna i den arme familjefaderns smygrapport, när han lyckats smuggla med sig en teaterkikare till beachen – och alas(!) en flock gulnäbbade liror kring några stimmande delfiner utanför vattenmoppar och kitesurfare. Kanske enda äkta primärskådningen som återstår. För att packas som sillar i en motorjakt och fräsa någon timme ute på havet vilt chummande för samma upplevelse – vad är väl det?

Nåväl tiden har sin gång och det är onekligen gott att gotta sig i det proffsiga också.

Dock, läs nu och njut Torstens berättelse. Den doftar Centralamerika, den doftar också forna tiders primärskådning mättad av upplevelser – inte bara ornitologiska!!

Tack Torsten för att du tar med oss på den resan!

En läcker kvintett – praktfregatt, grönhäger, Horned Guan, korpgam och tigerhäger. Så kör vi

Centralamerika – i skydd av dagsljuset

För nyfikenhets skull läser jag, innan avresan den första december,
ambassadens hemsida med råd för besökare till de centralamerikanska länderna
vi ska besöka. De viktigaste är Guatemala och Nicaragua. Däremellan ligger San
Salvador och Honduras som vi bara tänkt passera igenom med låsta bildörrar
längs Pan American Highway. Men detta axplock ur ambassadens information
ger mig dessvärre inte mycket av trygghetskänsla. Eller vad sägs om råd som
dessa:


” Var ständigt uppmärksam på vad som sker i Din omgivning. “

“Överhuvudtaget bör man undvika att promenera i huvudstaden. “

Eller denna beskrivning av just våra huvudsakliga mål under resan :

“Särskild försiktighet bör iakttas vid resa till/från och omkring turistmålen
Antigua, Petén, Tikal och sjön Atitlán, där flera väpnade överfall har
förekommit. “

Och eftersom vi kommer att köra väldigt mycket bil på alla möjliga och omöjliga
vägar kan jag inte undvika notera att:

“ Trafiken i Guatemala är vårdslös och antalet döda i trafiken är högt. Enligt
uppskattningar saknar omkring hälften av bilisterna körkort.

Så någon direkt lugnande inverkan ger mig inte denna information. Och råd till
besökare i de andra länderna är ganska likartade. Om än mildare formulerade
för i alla fall Nicaragua. Förutom i just Guatemala har för övrigt de svenska
ambassaderna lagts ner.

Det blev en del pyssel att arrangera ankomst till Guatemala City medan
dagsljuset ännu flödade. Vi hann ändå inte riktigt men resan i mörkret vidare
till Antigua gick trots allt bra. Hotellet hämtade helt enkelt. Så vår resa började
väl i denna lugna anpassade gamla spanska kolonialstad. Fortsatte efter något
dygn med nytt flyg via Guatemala City till norra delen av landet med sikte på
djungelfåglar och Mayaruiner i Tikal. Och naturligtvis blev vi lurade av alla
chaufförer på vägen men kom tryggt fram ändå till vår djungelbostad med
rinnande vatten. Om än inte varmt. Vilket skulle visa sig vara ett faktum överallt
– brist på vatten, vattentillgång bara tre dagar i veckan eller sporadiskt. Och
aldrig varmt.

Vaknade mitt i natten av spökskrin och vrål utanför hyddan. Vrålapor! Kolsvart
därute men de återkom sedan dagligen och stundligen. Turades om med sina
spindelsläktingar. Sedan flera dagar och nätter här bland tukaner, trogoner,
orioler och krokodiler. Och om detta har jag svårt att skriva. Vandra under

lianernas nätverk, lyssna till den ena mer mystiska fågelstämman efter den
andra, förundras av alla mossbevuxna pyramider mitt inne I skogen. Nuförtiden
kanske bäst beskrivet som känslan av att vara deltagare i ett avancerat dataspel
med perfekt balanserad animation i alla dimensioner. Wow! Som de säger.
Ungdomarna. Fantastiska fåglar – korpgamar, kalkongamar, harpy eagle, orange-
brested falcon, oscellated turkey, lineated woodpecker, flera arter vackra
motmots, keel-billed toucan som en handfull av de mest anslående.

Sedan fortsatt resande. Taxi ända ned till Rio Dulce. Söderut och österut. Och
säkert blev vi lurade också nu. Och vidare med båt på floden ut till Karibiska
havet och Livingston. Rio Dulce är rena sagofloden. Branta djungelsidor.
Mystiska fåglar. Indianer i rangliga träkanoter sida vid sida med katamaraner i
mångmiljonklassen.

Och här en av resans överraskningar. Jag hade innan inte insett att vi kunde
göra denna avstickare. Så den karibiska faunan var jag inte alls införstådd med.
Där fregattfåglar mötte oss i allt tätare och större flockar ju närmare vi puttrade
mot flodmynningen. Över och runt själva Livingston som femtio eller rent av
hundrahövdade ansamlingar. Röda strupar i solnedgången! Tillsammans med
bruna pelikaner och kejsartärnor.

Buss igen till Antigua. Samma trygga lilla enkla hotell av familjekaraktär. Där vi
lämnat in tvätt och en del bråte till förvaring. Dagen därpå iväg med Don Andres
mot Sierra de las Minas. Den fortfarande molnregnskogsbeklädda bergsryggen
i öster. Omlastning i San Antonio. In med lokal guide och snökedjor i den
fyrhjulsdrivna japanska monsterbilen.

Sen in på kostig efter kostig. Sämre och sämre. Och hela tiden uppför. Uppför
den ena lervällingen efter den andra. Sommarens regnväder hade varit svårt.
Dragit med sig bergssidor och vägar. Och leran värre än vanligt. Dessutom måste
vi komma fram till målet innan mörkret lägger sig. Sen blir det nämligen kolsvart
inom loppet av tjugo minuter.

Efter några timmars skumpande upp upp längs med bråddjup av djungel
på ena sidan tog det så stopp för gott. Vi hade fastnat och fick montera på
snökedjorna. Uppför stigen med bilen sen i kanske ytterligare en timme. Sen
slutgiltigt stopp. Lerigt stenskravel mer eller mindre rakt upp i molnen.

Snabbt packa om till ryggsäck, lämna de umbärliga grejorna, inse att vi är 2500
meter över havet så luften tar slut med detsamma. Kan bara andas ungefär
halvvägs ner i bröstkorgen. Och hjärtat tickar på så snabbt under tyngden av
packningen. Måste ju ändå ha den tunga kameran och kikaren med mig. Så
stegen får bli korta. Och långsamma. Tills vi kanske ytterligare en timme senare
når gläntan på toppen med sina enkla trähyddor.

En stund senare är det mörkt. Becksvart. Och kallt. Frosten lägger sig och vi
hinner bli rejält frusna innan vi lyckats få elden att brinna och kaffet varmt. Detta
inför en lång natt . Då jag frös som en hund, vaknade titt och tätt. Antingen av att
jag frös. Eller av vrålapornas skrin också här.

Upp innan solen klockan fem. För att vara på pass då nationalfågeln quetzalen
förväntas vakna. Utfrusna står vi i molnregnskogens lilla glänta och väntar. Det
är ju inte häckningstid så vi kan inte räkna med så hög aktivitet. Å andra sidan
ska arten verkligen finna här i skogarna. Även om de vintertid lär kunna dra sig
lite längre ned i terrängen längs bergen. Till lägre altitud alltså.

Vi hinner bli väldigt kalla. Genomfrusna där vi väntar på gryningen. Men solen
hinner inte komma upp mer än kanske halvvägs innan quetzalens nasala läte
genljuder i ekurskogen. Som denna regnskog i grunden består av. Och när några
ynkliga solstrålar letat sig ned mot skogsbrynet jag granskar i kikaren. När
vi gäckas om snabbt väder omslag till sol och värme. Då kommer ljudet åter
rakt emot oss. Sekunderna efteråt flyger en quetzalhanne med sin långa stjärt
fram och tillbaka ett par gånger framför skogsbrynet. Den befjädrade ormen
som den kallas hos Maya – för sin långa vackra stjärts skull. Gröngnistrande i
morgonljuset. Och visar samtidigt upp sitt blodröda undre i en bjärt kontrast.
Den blodröda kulör som fågeln fått av Mayaindianernas blod. I samband med ett
förödande krig.

Så där var den verkligen! Precis som i drömmen. Och frusen var jag fortfarande.
In i märg och ben. Men quetzalen var min. Med all sin lyster, sin magi och sin
långa smaragskimrande stjärt.

Sen låg jag på rygg i regnskogen och lyssnade till hur de samtalade lite mer
lågmält under ett par dagar. Quetzalerna alltså. Och en del andra fåglar. Som den
endemiska pink-headed warbler med röd kropp och rosa huvud. Vanlig här i
skogen. Eller med unicolored jays som försöker stjäla vår matsäck.

Men kallt var det på Sierra de las Minas. Kallt och obekvämt.

Vi – eller snarare vår lokala guide – letade sen ett par dagar efter den riktigt
exklusiva fågeln för området. Horned guan. En tjäderstor hönsfågel som bara
finns inom ett litet område i södra Mexico och här i Guatemala. Och som kräver
höga höjder av någon anledning. Försöken misslyckades emellertid. Så vi
anträdde efterhand återfärden. Leriga och frusna. Men på vägen hem uppfattade
jag bakom en kurva det skarpa knäppandet som från en tjäder. Och lite längre
fram satt den alltså. Och väntade på oss. En horned guan.

Sen besökte vi Atitlansjön. Åkte båt och såg det förödda vägnätet som rasat
ned I floden genom Panajachel i somras. Vi bodde hos Mayaindianer bekanta
till Don Andres,, besökte allt från kvinnogrupper till en lång het skolavslutning
då vi sen rest till Nicaragua. Och om det är något man kan saga om just
skolavslutningar så är det nog detta. Att ingen revolution i världen tycks kunna
göra dem kortare och mer lättsamma. Här ute på Nicaraguanska landsbygden
fick barn och vuxna antingen gå till avslutningen eller rida på sin häst eller mula.
Och jag lovar att djuren – precis som jag – efter tre timmar under en stekande
sol upplevde att det måste finnas andra saker att göra i den här världen än att
lyssna på ett långt tal från sin rektor. Hur stolta och finklädda de än känner sig.

I Nicaragua hann vi också med en tur till Pochomil vid Stilla Havskusten.

Ruffig inkvartering men absolut på själva stranden. Där jag sen skådade valar på
morgonen efter att natten ägnats åt fem timmars strandpromenad. Där vi till sist
fick träffa och klappa en riktig och meterlång havssköldpadda som just lagt sina
ägg i sanden.

Via Grenada och dess övärld med åtskilliga hägerarter, leguaner, kungsfiskare,
bobygge hos Montezumas oropendola sedan ett vulkanbesök. En av alla
områdets vulkaner. Masaya. Fortfarande ångande och pysande av svavel och
obehaglig ånga. Enda platsen där man kan köra bil ända upp till kratern. Och
där säkerhetsinstruktionen innan färden inkluderar rådet att lägga sig under
bilen om det skulle börja regna lavastenar.

Och fåglar ? Visst. Här och där. Men de sista två veckorna av resan gick mest
i tecknet av sightseeing med sällskap. Mycket resande på dåliga vägar. Mycket
spanska som jag inte förstår.

Men häftigt värre har det ändå varit. Bräddfylld av upplevelser och minnen är
jag allt. Men fascinationen av Tikal och Sierra de las Minas kommer att vara min
resas ögonstenar. Och så sköldpaddan förstås. Däremot är jag trött på bönor och
osaltat majsbröd morgon, middag och kväll. Och jag har nu njutit bade många
och långa varma duschar här hemma.

Torsten

PS Runt 240 fågelarter allt som allt. Åtskilliga – flugsnappare, en del sångare och
trädkrypare samt rovfåglar – har lämnats obestämda. För att nu inte tala om alla
läten trots medhavd fågelskiva från Nicaragua. 10-12 dagars fågelskådning. DS

Written by Olof

January 4th, 2011 at 6:40 pm

Posted in Resor

Artlista från Jordanien nov-2010

with 2 comments

Artlista Aqaba 20101124-1201

 

För att inte bli alltför inaktuell så blir jag tvungen att tubba på perfektionen och troligen efterhand komplettera o/e korrigera.

 

Förkortningsförklaringar:

 

PP, Public Park ett grönområde som sträckte sig innanför beachen från ”Old Aqaba” till Flagpole med världens största flagga(!?). Det bestod till stor del av små uppodlade ”kolonilotter”, koriander o. dyl, som lockade till sig mängder av intressant. Gicks igenom så gott som dagligen.

 

NA, Norra Aqaba. Där bebyggelsen tog slut mot flygplatsen och ABO (se nedan). Mycket spännande och mycket fåglar i bruten akaciabush. Långt och tråkigt att ta sig dit. Besöktes 25.11.

 

ABO, Aqaba Bird Observatory. Outstanding med akaciabush och stora renings/bevattningsdammar. Låg vid Wadi Arab-crossing till Eilat. Sugna israeliska skådare brukar tuba över mot ABO. Besöktes 28.11. 20 min med taxi. Kan man som jag undvika guide är det säkert ett plus.

 

S bergen, södra bergen eller Saudi bergen. Bergen längs södra Aqabaviken. De norr om sträcker ut över Sinai och är kanske distinktare sträckleder. Dessa de södra var dock lätta att nå. Ca en timmes promenad och högklassig natur plus mycket intressant. Inte konstigt att jag valde detta område 26,27,29 o 30.11 för besök. Men kom ihåg att sådana här karga trakter ger mer exklusivitet än mängd contra PP, NA och ABO.

 

Jag måste också nämna den utsökta balkongskådningen ut över Aqabaviken. Bara den hade gett en fullt acceptabel utdelning!!

 

 

 

 

Species

Art

Latin

Notering

1

Little Grebe

Smådopping

Tachybaptus ruficollis

Vanlig i ABO 28.11

2

Brown Booby

Brun sula

Sula leucogaster

Ngt ex dagligen i bukten

3

Cormorant

Storskarv

Phalacrocorax carbo

”Mellanskarv” i bukten och ABO

4

Cattle Egret

Kohäger

Bubulcus ibis

3 ex flög över bukten 1.12

5

Western Reef Heron

Revhäger

Egretta gularis

Ett vitt ex stationärt beachen. 3 mörka ex över bukten 1.12

6

Little Egret

Silkeshäger

Egretta garzetta

Ett ex stationärt beachen. Ngt ex över bukten.

7

Grey Heron

Gråhäger

Ardea cinerea

Ett ex över bukten 29.11

8

Purple Heron

Purpurhäger

Ardea purpurea

Ett ex ABO 28.11

9

Goliath Heron

Goliathäger

Ardea goliath

Resans obs! Ett ex in över bukten mot N 1.12

10

Black Stork

Svart stork

Ciconia nigra

4 ex kretsade över bergen mot S 29.11

11

White Stork

Vit stork

Ciconia ciconia

Ett ex kretsade över bukten 1.12

12

Gadwall

Snatterand

Anas strepera

Vanlig i ABO 28.11

13

Teal

Kricka

Anas crecca

Vanlig i ABO 28.11

14

Mallard

Gräsand

Anas platyrhynchos

Vanlig i ABO 28.11

15

Pintail

Stjärtand

Anas acuta

Vanlig i ABO 28.11

16

Shoveler

Skedand

Anas clypeata

Vanlig i ABO 28.11

17

Red-crested Pochard

Rödhuvad dykand

Netta rufina

En honfärgad i ABO 28.11

18

Tufted Duck

Vigg

Aythya fuligula

Vanlig i ABO 28.11

19

White-headed Duck

Kopparand

Oxyura leucocephala

Överraskande en hane i ABO 28.11

20

Honey Buzzard

Bivråk

Pernis apivorus

Troligen samma ex förbi balkongen 29 o 30.11

21

Black Kite

Brunglada

Milvus migrans

Ett ex ABO 28.11

22

Egyptian Vulture

Smutsgam

Neophron perchnopterus

En ad S bergen 30.11

23

Short-toed Eagle

Ormörn

Circaetus gallicus

Ett ex S bergen 29.11

24

Marsh Harrier

Brun kärrhök

Circus aeruginosus

2 ex ABO 28.11

25

Levant Sparrowhawk

Balkanhök

Accipiter brevipes

Ett ex litet sent men sågs bra S bergen 30.11

26

Buzzard

Ormvråk

Buteo buteo

Ett ex S bergen 29.11

27

Long-legged Buzzard

Örnvråk

Buteo rufinus

Ett ex ABO 28.11 o ett ex S bergen 30.11

28

Spotted Eagle

Större skrikörn

Aquila clanga

Ett ex ABO 28.11

29

Steppe Eagle

Stäppörn

Aquila nipalensis

Flera ex S bergen 29 o 30.11

30

Imperial Eagle

Kejsarörn

Aquila heliaca

2 1K ABO 28.11

31

Booted Eagle

Dvärgörn

Hieraaetus pennatus

En ljus fas mot S över bukten. Från frukostbordet 27.11

32

Bonelli´s Eagle

Hökörn

Hieraetus fasciatus

Ett ex ABO 28.11

33

Osprey

Fiskgjuse

Pandion haliaetus

Dagligen över bukten

34

Lesser Kestrel

Rödfalk

Falco naumanni

En hane hotellet 27.11

35

Kestrel

Tornfalk

Falco tinnunculus

Dagligen här och där

36

Sooty Falcon

Sotfalk

Falco concolor

Ett ex m S över bukten 25.11

37

Saker

Tatarfalk

Falco cherrug

Superobs! Ett ex på marken ABO 28.11

38

Barbary Falcon

Berberfalk

Falco pelegrinoides

Ett ex attackerade en stäppörn S bergen 29.11

39

Sand Partridge

Ökenhöna

Ammoperdix heyi

Ngra S bergen 27.11

40

Water Rail

Vattenrall

Rallus Aquaticus

Hörd ABO 28.11

41

Baillon´s Crake

Dvärgsumphöna

Porzana pusilla

Ett ex ABO 28.11

42

Moorhen

Rörhöna

Gallinula chloropus

Vanlig ABO 28.11

43

Coot

Sothöna

Fulica atra

Vanlig ABO 28.11

44

Black-winged Stilt

Styltlöpare

Himantopus himantopus

Flera ex ABO 28.11

45

Stone Curlew

Tjockfot

Burhinus oedicnemus

Ett ex vid hotellet 27.11

46

Ringed Plover

Större strandpipare

Charadrius hiaticula

Vanlig ABO 28.11

47

Kentish Plover

Svartbent strandpipare

Charadrius alexandrinus

Vanlig ABO 28.11

48

Greater Sand Plover

Ökenpipare

Charadrius leschenaultii

Ett ex ABO 28.11

49

Spur-winged Plover

Sporrvipa

Hoplopterus spinosus

Några obsar beachen. Vanlig ABO 28.11

50

Lapwing

Tofsvipa

Vanellus vanellus

En flock över bukten 26.11

51

Little Stint

Småsnäppa

Calidris minuta

Vanlig ABO 28.11

52

Temminck´s Stint

Mosnäppa

Calidris temminckii

Vanlig ABO 28.11

53

Dunlin

Kärrsnäppa

Calidris alpina

Vanlig ABO 28.11

54

Ruff

Brushane

Philomachus pugnax

Vanlig ABO 28.11

55

Curlew

Storspov

Numenius arquata

Ett ex över bukten 27.11

56

Spotted Redshank

Svartsnäppa

Tringa erythropus

Några ex ABO 28.11

57

Redshank

Rödbena

Tringa totanus

Vanlig ABO 28.11

58

Marsh Sandpiper

Dammsnäppa

Tringa stagnatilis

Några ex ABO 28.11

59

Greenshank

Gluttsnäppa

Tringa nebularia

Några ex ABO 28.11

60

Green Sandpiper

Skogssnäppa

Tringa ochropus

Ett ex ABO 28.11

61

Sooty Gull

Sotmås

Larus hemprichii

Ett ex beachen 26.11

62

White-eyed Gull

Vitögd mås

Larus leucophthalamus

Enstaka dagligen i bukten.

63

Great Black-headed Gull

Svarthuvad trut

Larus ichthyaetus

En 1K ABO 28.11 o ett ex beachen 1.12

64

Black-headed Gull

Skrattmås

Larus ridibundus

Vanlig

65

Slender-billed Gull

Smalnäbbad mås

Larus genei

Dagligen utanför hotellet

66

Lesser Black-backed Gull

Silltrut

Larus fuscus

Enstaka dagligen

67

Yellow-legged Gull

Medelhavstrut

Larus michahellis

Enstaka dagligen

68

Caspian Gull

Kaspisk trut

Larus cachinnans

Vanlig

69

Armenian Gull

Armenisk trut

Larus armenicus

Vanlig

70

Heuglin´s Gull

Tundratrut

Larus heuglini

1-2 ad beachen 1.12

71

Caspian Tern

Skräntärna

Sterna caspia

Ett ex beachen 28.11

72

Rock Dove

Klipp/tamduva

Columba livia

Tam o vildvarianter mycket

73

Collared Dove

Turkduva

Streptopelia decaocto

Vanlig

74

Laughing Dove

Palmduva

Streptopelia senegalensis

Vanlig

75

Namaqua Dove

Långstjärtsduva

Oena capensis

Några ex NA 25.11 o ABO 28.11

76

Ring-necked Parakeet

Halsbandsparakit

Psittacula krameri

Vanlig

77

Striated Scops Owl

Blek dvärguv

Otus brucei

Ett ex på kvällen i Aqaba 24.11

78

Pharaoh Eagle Owl

Ökenuv

Bubo ascalaphus

Ett ex S bergen 27.11

79

Little Owl

Minervauggla

Athene noctua

Ett ex hotellet 26.11

80

Hume´s Tawny Owl

Klippuggla

Strix butleri

Ett ex i ”daggrotta” S bergen 29.11

81

Pallid Swift

Blek tornseglare

Apus pallidus

Ett ex S bergen 29.11

82

Alpine Swift

Alpseglare

Apus melba

Liten flock S bergen 29.11

83

Little Swift

Stubbstjärtseglare

Apus affinis

Ett ex S bergen 29.11

84

White-throated Kingfisher

Smyrnakungsfiskare

Halcyon smyrnensis

I Mövenpicks trädgård 1.12

85

Pied Kingfisher

Gråfiskare

Ceryle rudis

Några gånger beachen

86

Little Green Bee-eater

Grön dvärgbiätare

Merops orientalis

Dagligen

87

Blue-cheeked Bee-eater

Grön biätare

Merops persicus

Ett ex S bergen 27.11

88

Hoopoe

Härfågel

Upupa epops

Något ex PP

89

Bar-tailed Desert Lark

Sandökenlärka

Ammomanes cincturus

Ett ex S bergen 30.11

90

Desert Lark

Ökenlörka

Ammomanes deserti

Flera gånger S bergen

91

Hoopoe Lark

Härfågellärka

Alaemon alaudipes

Ett ex S bergen 27.11

92

Temminck´s Horned Lark

Ökenberglärka

Eremophila bilopha

Ett ex på ödetomt vid hotellet 27.11

93

Rock Martin

Afrikansk klippsvala

Ptyonoprogne fuligula

Dagligen hotellet och S bergen.

95

Crag martin

Klippsvala

Ptyonoprogne rupestris

Ett ex S bergen 27.11

96

Meadow Pipit

Ängspiplärka

Anthus pratensis

Ett ex PP 30.11

97

Red-throated Pipit

Rödstrupig piplärka

Anthus cervinus

Dagligen PP

98

Water Pipit

Vattenpiplärka

Anthus spinoletta

Vanlig ABO 28.11

99

White Wagtail

Sädesärla

Motacilla alba

Vanlig

100

Grey Wagtail

Forsärla

Motacilla cinerea

Ett ex beachen 26.11

101

Yellow-vented Bulbul

Levantbulbyl

Pycnonotus xanthopygos

Vanlig

102

Bluethroat

Blåhake

Luscinia svecica

Vanlig

103

White-throated Robin

Vitstrupig näktergal

Irania gutturalis

Ett ex NA 25.11

104

Black redstart

Svart rödstjärt

Phoenicurus ochruros

Vanlig

105

Redstart

Rödstjärt

Phoenicurus phoenicurus

Ett ex NA 25.11 och ett ex PP 29.11

106

Blackstart

Svartstjärt

Cercomela melanura

Dagligen S bergen

107

Whinchat

Buskskvätta

Saxicola rubetra

Ett ex NA 25.11

108

Stonechat

Svarthakad buskskvätta

Saxicola torquata

Vanlig

109

Isabelline Wheatear

Isabellastenskvätta

Oenanthe isabellina

Ett ex ABO 28.11

110

Desert Wheatear

Ökenstenskvätta

Oenanthe deserti

En hane S bergen 26.11

111

Red-rumped Wheatear

Berberstenskvätta

Oenanthe moesta

En hane S bergen 26.11

112

Red-tailed Wheatear

Persisk stenskvätta

Oenanthe xanthoprymna

En hane S bergen 26.11

113

Mourning Wheatear

Sorgstenskvätta

Oenanthe lugens

Flera ex S bergen 27.11 och 29.11

114

White-crowned Black Wheatear

Vitkronad Stenskvätta

Oenanthe leucopyga

Vanlig S bergen

115

Moustached Warbler

Kaveldunsångare

Acrocephalus melanopogon

Ett ex ABO 28.11

116

Upcher´s Warbler

Orientsångare

Hippolais languida

Ett ex NA 25.11

117

Spectacled Warbler

Glasögonsångare

Sylvia conspicillata

Ett ex S bergen 27.11

118

Sardinian Warbler

Sammetshätta

Sylvia melanocephalus

Vanlig

119

Cyprus Warbler

Cypriotisk sångare

Sylvia melanothorax

Ett ex NA 25.11

120

Desert Warbler

Ökensångare

Sylvia nana

2 ex NA 25.11

121

Arabia Warbler

Arabsångare

Sylvia leucomelaena

Flera ex NA och S bergen

122

Blackcap

Svarthätta

Sylvia atricapilla

Ett ex PP 30.11

123

Chiffchaff

Gransångare

Phylloscopus collybita

Vanlig

124

Semi-collared Flycatcher

Balkanflugsnappare

Ficedula semitorquata

Ett ex PP 29.11

125

Brown Babbler

Arabskriktrast

Turdoides squamiceps

Flock NA 25.11

126

Palestine Sunbird

Palestinasolfågel

Nectarinia osea

I blommande trädgårdar

127

Southern Grey Shrike

Varfågel

Lanius excubitor

Ett ex ABO 28.11

128

Woodchat Shrike

Rödhuvad törnskata

Lanius senator

Ett ex PP 26.11

129

Masked Shrike

Masktörnskata

Lanius nubicus

Ett ex PP 26.11

130

Indian House Crow

Huskråka

Corvus splendens

Vanlig

131

Brown-necked Raven

Ökenkorp

Corvus ruficollis

Enstaka dagligen

132

Fan-tailed Raven

Kortstjärtad korp

Corvus rhipidurus

Flock öv Aqaba 30.11

133

Tristram´s Grackle

Sinaiglansstare

Onychognathus tristamii

Dagligen hotellet

134

Starling

Stare

Sturnus vulgaris

Dagligen

135

House Sparrow

Gråsparv

Passer domesticus

Vanlig

136

Spanish Sparrow

Spansk sparv

Passer hispaniolensis

Vanlig

137

Dead Sea Sparrow

Tamarisksparv

Passer moabiticus

Ett ex NA 25.11

138

Pale Rock Sparrow

Blek stensparv

Petronia brachydactyla

2 ex Aqaba 25.11

139

Indian Silverbill

Indisk silvernäbb

Eodice malabarica

Flock ABO 28.11

140

Serin

Gulhämpling

Serinus pusillis

Ett ex PP 28.11

141

Tristram´s Serin

Levantsiska

Serinus syriacus

Några gånger PP

142

Goldfinch

Steglits

Carduelis carduelis

Flock PP 28.11

143

Desert Finch

Ökenfink

Rhodospiza obsoleta

Vanlig

144

Trumpeter Finch

Ökentrumpetare

Bucanetes githagineus

Några ex S bergen 27.11

145

Sinai Rosefinch

Sinairosenfink

Carpodacus synoicus

Några obsar S bergen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Written by Olof

January 3rd, 2011 at 11:06 pm

Posted in Resor