Olof Armini om fåglar och natur

Fältbestämning, fåglar, miljö, natur.

Archive for November, 2023

Från OR oktober 2023

without comments

En månad efter vi landade med Yaris Crossen på OlofRudbecksgatan kan det vara dax!

En liten sammanfattning av vad som flaxat förbi och ibland stannat till.

Och vips slår det till! I Jönköping, exakt där vi brukar passera med bilen, till och från Gotland. Ungefär halvvägs och vi har rastat där vid en skidbacke.

6 EREMITIBISAR! Det talas om ädelkryss, första för Sverige. Omöjligt att inte göra ett litet snedsprång och svälja att vi inte råkade vara där, passera just då.

Årsskiftena 88/90 och 90/91 var vi i Agadir. Tamir norr om och Oued Massa söder om var då de enda säkra häcklokalerna för Eremitibisen i världen. Vid första besöket missade vi Eremiterna. Vid andra besöket hade vi dom dels vid Oued Massa, en flock, och sedan som förbiflygande längs Agadirbeachen.

På OR kan jag glädja mig åt 80+ arter, många överraskningar, trots att det bara blivit en utflykt utanför Johanneberg, till Lerkil med Bernt. Och några småstick till Brudarebacken inom synhåll från Joberg.

Uppiggande har varit att synka med hypen kring AI. David och flera av barnbarnen sysslar med AI på hög nivå och är utmärkta bollplank, när jag på basplanet använder det med ABI, Artificial Bird Identification.

Merlin som jag använder nu kräver att jag kan Avläsa och Analysera, och den fungerar tekniskt och logistiskt, hittills! Som komplement och register använder jag Livslistan kopplad till Fågelguiden. Egentligen är Merlin kopplad till eBird, men det verkar krångligare.

Jag hinner inte mer än ta en paus i skrivandet så händer det!

Merlin larmar en Gransångare och litet för att jag spetsat på en Sibirisk gransångare kollar jag – och sonogrammet bekräftar,

Hade samma eller ytterligare en 4 november. Synkat med observationer i närområdet. Kan det vara så att andra skådare “fuskar” med AI – precis som jag!?

Detsamma kan sägas om rarrisar som Tajgasångare, 7 okt och Brandkronad Kungsfågel, 22 okt. Också om 5 lommar mitt i mest intensiva lomsträcket vid närliggande kusten. 3 Smålommar och 2 Svartnäbbade Islommar. 14 okt resp 18 okt för Islommarna vid kraftig västlig storm/kuling.

Men så gick “skam över torra land” 4 nov,

Och

Vad göra? Ta bort appen eller analysera! Samstämmigheten med Appens databank god. Alltså testar jag med hypotetiska misstagsrisker. I första fallet bland flugsnappare ligger kanske Mindre flugsnappare och i andra bland trädkrypare, ligger kanske Trädgårdsträdkrypare (Conspec. för inte så länge sedan) närmast. Jag agerar alltså “validerare” och utgår från mänsklig logistik. Lite rörigt men spännande.

Och som på beställning,

Och se där en Amerikansk kricka! Men nu är det så att Merlins databank grundar sig på en artslump av Amerikansk och Europeisk kricka. Och på sonogrammet syns likheten med Europeiska krickan.

Alltså fordras en del arbete. Jag har också jobbat en del med fotoprogrammet. Anser att det liksom lätesprogrammet har framtiden för sig. Det som lätt ställer till det är samma som ovanstående men också “ovanan” att beskära/redigera bilderna. Återigen krävs att du är på tårna, som Merlin uppmanar dig i sin manual.

Det här halkade iväg förbi den enkla artlistan. Bättring till nästa inlägg.

Written by admin

November 6th, 2023 at 6:39 pm

Posted in Uncategorized