Archive for February, 2012
Grande finale 24 februari
17:20 verkade allt klart för landstigning exakt in-time 17:30. Då slocknade hela maskineriet och den gigantiska Stena Danica låg herrelös i älven. 20 sekundmeter väst pressade sakta skutan mot Lindholmskajen. Ankarkättingarna rasslade och pygméliknande Älvsnabben lade sig patetisk som skydd – vad tänkte passagerarna där. På Danica intressant att ta del av besättningens och kaptens goda katastrofhantering. De hel-och halvfulla hölls i beundransvärt schack medan tillskyndande bogserare med “thuggen” Lars i spetsen såg till att vi inte blev mer än en timme försenade.
Hemresan startade redan ett halvt dygn tidigare med yoga, frukost och finish av packningen. Så en sista tur genom centrala Aalborg och ett tidigare tåg en beräknat. Mycket skönt och en del fruktbart skådande, rådjursflockar och tre bomlaerker mycket fint.
Blåsigt men gott om tid i Fredrikshavn. Tog mig tid att titta över hamnområdet, och – waoo – en toplaerke. Förr var det en art jag hade som given vid Fredrikshavnbesök, men den finns nu bara säkert i Hirtshals. Detta var årets första obs, enligt DOF-basen, utanför Hirtshals iår! Glatt höjde jag blicken som möttes av ett vimmel av havssulor, minst 100-talet “skagensulor”, som ackompanjeras av en storlabb och toppskarv.
När vi stävade ut på Kattegatt mycket stormfåglar och tretåmåsar också. Det höll i sig ända till Vinga så det blev inta bara fina Danmarksturarter utan även Sverigeårsare.
En god tur
Pilfink 23 februari
Strålande vårväder, långa promenader i spännande marker…
Men de bidde bara en pinne – Pilfink. Spanades in i en stor gråsparvflock och blev art 60 för Danmark den här gången. En stenmård fint innanför Egholmen på andra sidan fjorden. Inget speciellt annat men fina stadsvandringar med Eva och goda spättefiler.
Imorgon kulingvarning och båtturen kan ju ge något liksom förstås tågresan till Fredrikshavn.
Regn 22 februari
Börjar jobbigt när det regnar efter fitness och frukost med frukt och färskost, juice av multifrukt, grönt té, yoghurt & musli, äggröra med prinskorv o bacon, en skiva rågbröd med ost, kaffe och grovgiffel med leverpastej, skinka, ost och grönsaker och finish med ett äkta danskt wienerbröd.
Efter detta måste vi kasta oss ut i regnet som förrädiskt upphör under en kort halvtimme. Jag följer Eva till Historiska muséet och återvänder längs kajen. Direkt fokuserar jag på en flock i vattnet, 24 härliga ljusbukiga prutgäss!- egentligen ganska lätta även på vattnet med bl.a blixtrande vita flanker över vattenlinjen.
De ljusbukiga har liksom trädgårdsträdkryparen blivit vanligare i Danmark på senare år. Även vi svenskar fått känna av det – en ttk tom på Gotland häromåret och alla ljusbukiga prutgäss förbi Hönö den 14 september i höstas!
Så en kort halvmil österut som slutade i hällande regn och en genomblöt undertecknad. Lyckades gaffa in tofsmes och kungsfågel i en typisk dansk nåleskov, dvs några tallar, några granar och en lärk, inalles kanske 10 träd!!
I sanning en vilodag från skådandet och nu uppe i förargliga 59 arter på Danmarksturen!
Österådalen 21 feb
Ser inte bra ut för den gråvingade och därmed inte för Århus. 3 timmar på tåget och en massa travande för en hvidvinget måge och kanske, kanske korttået traelöber i Universitetsparken. Nej, dålig option, men hittas måsen imorgon så blir det nog ändå en tur på torsdag!
Idag efter fitnesslokalen och den utmärkta frukosten, tog Eva till kunstmuséet och jag orienterade oss genom gamla spritbrännerier, skumma ölschapp och dolda bordeller. Ack hur oskyldiga är inte vi svenskar!
Vid muséet en mycket fin kulle med gammal kulturskog och arterna rasar in, bjergfink, bogfink, dompap, större flagspett, den kontinentala rasen av spaetmejse, “caesia” och en traelöber – Den låter ty-ty-ty en KORTTÅET TRAELÖBER! Gött-gött och Århusturen allt avlägsnare.
Trädgårdsträdkryparen har spridit sig raskt norrut på Jylland. Tycks vid varmare klimat konkurrera ut den vanliga trädkryparen, som drivs norrut, uppåt längs bergen och till magrare miljöer. En ttk i Ålborg ligger just nu på nordliga fronten för utbredningen!
Vandrade så vidare genom några boklundar och hamnade i ett betat naturområde som om några veckor sjuder av fågelliv – Österådalen! Frusna sjöar och mest råkor. Kunde dock hänga in sånglärka, smådopping och dubbeltrast. Så 3 km “hem” längs Österån med rörhöna, entita och steglits.
När jag mumsande på en thailändsk hamburgare travar längs Mölleåarkaden hör ett välbekant läte – EVA! Så stort är Ålborg! Skönt med en liter Faxe och några spareribs på danskt vis till nu över 50 arter på årets danskelista.
Attack Broderlandet 19-25 feb anno 12
Litet trögt på Västkustfronten!
Några pillar. Ett par på Gasklockan, då och då synliga från min “tomt”, gassandes på sydsiden i vårlig sol. En annan yngre version sågs jaga över Järntorget den 15 februari, när jag varit med barnbarnen och David och krubbat Indienkäk på Maharani.
Årsade ansträngt en klamart, mandarinandhonan vid Färjenäs och mera rejält dvärgbeckasinen i Prästabäcken. – Och inte har det kännts lockande att dra på jaktfalken i Uddevalla efter Island eller ännu mindre cykla i snorhalt modd till Torslanda för en hona snösiska.
Nej bättre än så fanns i kikarsiktet, den Gråvingade truten i Aarhus, som visat sig dagligen veckovis, en lifer och blocker på VP-listan. Vi hade bokat in en 5-dagars tur till Aalborg med en tripp till Aarhus på programmet.
Följde med spänning DOFbasens rapportering och den senaste veckan har temperaturen sjunkigt, den bastanta truten från USAs västkust verkar spårlöst försvunnen. Brottsplatsen Aarhus universitetspark har dammsugits av bla “svenska birders”, men…
Aj -aj, aj. Men resan låg ju fast. Och…
19 februari klockan 4:00 ljöd väckningen! Buss och spårvagn till Stena-terminalen. Aldrig varit med om så lugn tur. Fönsterbord till frukosten. Mandarinen fångades in i gräsandsflock utanför isen vid Arendal. Innan Älvsborgs fästning ett överraskande Sverigeårskryss, en 2K havssula! Efter Vinga mycket fågeltomt, inte ens några tretåmåsar. Sillar, lax och annat godis på frukostbeffén fick trösta och spänna upp magen.
Bätter fart när Fredrikshamn kom i blickfånget. Alkor, måsar och sedär tre stormfåglar, härligt. En familj sångsvanar lyste vitt, liksom näbben på en stor tung lom som slickade fören på båten, en vitnäbbad islom i vinterdräkt. Troligen resans art – redan nu, fin start!
Så travade vi till Jernbanestationen och tog tåget till Aalborg, efterhand ganska crowded med Köpenhamnare-on-return på söndagseftermiddagen. Spanade bla in litet rådjur och en av “måstearterna”, bomlaerkan, kornsparven! Så nytt travande genom Aalborg till Slottshotellet. “Slotts” passar dåligt men ändå Ok förutom undertryck som ger flygkabinkänsla med samma öronbedävande sus. Luter vi ut genom fönstret skymtar vi en tarm av Limfjorden.
I skumringen hade vi mycket överraskande en sjungande husrödstjärt, svart rödstjärt, när vi fyndat öl på Netto, det enda söndagsöppna i Aalborg som tillsammans med Stenas frukostbuffé räddade oss!
Vaknade i morse med fin omgång i hotellets fitness centre, avsett för anabola balkaner. Eva gjorde kulturinsats medan jag promenerade längs fjorden i tre timmar. Tufft i tilltagande västlig vind, men gav ett gott bonus i form av ca 30 lysbukiga knortegaess, ljusbukiga prutgäss uppe vid Egholmen. Kunde sedan läsa på naturbladet om ön att just de lysbukig knortegaessen utgör en begivenhet vintertid!
Väl “hemma” vid hotellet en pilgrimsfalk, som slagit och mumsat upp bröstet på en ringmärkt skrattmås. Sedan en knubbsäl i vattnet. Undra på att jag acklamerade Evas hjemmekomponerade stjärnskud med öl och wienerbröd till efterrätt. Sedan klippte ögonen betänkligt och jag behövde inte drömma om några frukostbufféer!
Vitvingad trut januari 2012
Kan inte förneka att rapporten om en Vitvingad trut 14.1 i Visby hamn i rykande storm skakade om mig en smula. Juppen ringde – Jag hade lämnat ön da´n innan – MED EN FLOGG I HAMNEN!!! Att ringa och meddela Anders och Janne och några timmar senare på cyberorkanvågor höra om det fantastiska fyndet från exalterade lyckliga!! Jag försökte sjunka in i minnet av 12.2 1989 på Näsudden, då Anders Gardelin, Harald Norrby och jag klippte den första “officiella” Vitvingade truten på Gotland och begreppet ADJUNKTSVRÅLET myntades. Icke att förväxla med det redan tidigare kända begreppet ADJUNKTSSKRÅLET.
Kortflogg
Lagom till 23 oktober 2011, min 65-åriga födelsedag och tillika sann pensionär, damp presenten från Göteborgs Kolektivtrafik ned i brevinkastet. Ett kort för gratis resor förutom några timmar högtrafik på vardagar.
Igår 4 februari med bitande kyla, ovant för den sörlänning man är, beslöt jag en kortflogg på några heta arter i trakten. Kort i dubbel bemärkelse, som i pensionärskort och som på kort tid.
Först linje 6 till Svingeln. Så en ganska lång promenad till Gasklockan – behövdes inte! Spanade med kikaren från hållplatsen, förbi Skansen Lejonet och där på översta räcket, vackert solbelyst, en av pilgrimsfalkarna.
Upp på linje 1 till Järntorget och där linje 11 till Stigbergstorget. En rask promenix till Fiskhamnen, där flera glada skådare pekade ut den vitvingade truten i issörjan på andra sidan älven.
Linje 3 tillbaka till Järntorget och linje 6 till Sahlgrenska. Tvärsade sjukhusområdet och genom grinden ut i Vitsippsdalen. Sliddrade upp till fågelmatningen lagom för att se sparvugglan flyga över kullen mot Änggården.
Nu började det bita, -15 och jag inledde reträtten på busshållplatsen och linje 42 nästan hem. Blev omgiven av rök från den dramatiska dödsbranden i ett studenthem. Chauffören trodde det kom från en av hans bromsar!
En hel del på KORT tid med KORT!
2 februari 2012
På Kvarnhjulet efter lunch.
Vilket väder, kallt, snö, sol – går hem en riktig långpromenad. Över Änggården halkar jag, Trind mosse och så ut på Ljungheden. Det rör sig i lärkarna och jag går närmare, finner bättre ljus, en, två, tre, … nio bändelkorsnäbbar – ingen lingonröd hane men … så GÖTT. Halkar vidare till väldigt pump som från en cykelverkstad, SPARVUGGLAN hyperventilerar och min tinnitus känns som minne blott.
Att sparvugglan i Vitsippsdalen också flåsar till ett bonus!
Var jag värd detta???????
ISLAND
Sammanställning av mina observationer i Reykjavik 18 – 25 januari 2012
Det finns två anledningar att lämna Reykjavik – STRÖMAND och ISLANDSKNIPA. De två viktigaste och kanske enda för fågelskådaren.
5 mil åt väster ligger Hafni med tjockt av strömänder. 5 mil åt öster ligger Sognälven med flockar av islandsknipor.
Annars är Reykjavik ”the hot spot”, så om man redan dragit in ”de två” då besparar man sig gärna 20 döda mil, fastmer som man med litet tur ändå…
Fantastiska vandringar längs stränderna. Tiden helt för sig själv. Att upptäcka, studera, njuta och dessutom unna sig trutölen, valspettet och NORRSKENET från hotellrummets fönster!
Svanar och gäss
- Sångsvan, upptill 75 ex i Tjörnin. Dagliga observationer.
- Grågås, vanlig ”stadsfågel”. I hundratal dagligen.
- Spetsbergsgås, 15 ex 19.1 på Engsey, 1 ex stationärt i Tjörnin.
- Bläsgås, 4 ex 20 o 21.1 på Engsey. Grönländska rasen ”flavirostris”.
Stort tack till jaktfalkarna på Engsey som jagade upp gässen.
Änder
- Gräsand, vanlig och upptill några hundra i Tjörnin.
- SVARTAND, en hane 22 och 23.1 med gräsänder mellan Faxa och Bakkatjörn.
- Snatterand, ett par 22 och 23.1, Faxa.
- Bläsand, uppåt 500 ex kring Faxa 22 och 23.1. I övrigt enstaka.
- AMERIKANSK BLÄSAND, 1 hane 19.1 flygande m 4 bläsand mellan Engey och hamnen. 1 hane 22 och 23.1 med bläsänder, Faxa.
- Kricka, 1 ex 22.1 och 1 par 23.1, Faxa.
- Vigg, uppåt 50 ex i Tjörnin.
- Alfågel, dagligen, enstaka till några hundra.
- Ejder, dagligen från något hundratal till över tusen.
- STRÖMAND, 1 hona 20 och 24.1, Raudararviken. 1 hane 21 och 23.1 Videyjarsundet/Ellidaárvogur.
- ISLANDSKNIPA, 1 hane 21 och 23.1, Videyjarsundet/Ellidaárvogur.
- Storskrake, ca 30 ex 23.1, Ellidadalur.
- Småskrake, talrik dagligen med uppåt 200ex.
Häftigt med ”amerikanarna”, svartanden och de två amerikanska bläsänderna. Den sistnämnda regelbunden på Island. En teori är att hanar följer honor av bläsänder som övervintrat i USA! Gräsanden är ju mer stationär annars kunde man tänka sig något liknande för svartanden. Fö är båda arterna, trots hanar i praktdräkt, betydligt mer svårhittade än man kan tro. Förekomsten av de två änderna på Island tom 2006:
https://notendur.hi.is/yannk/status_anarub.html
https://notendur.hi.is/yannk/status_anaame.html
Kul med de två islandarterna, strömand och islandsknipa. Man är ju is(lands)kall!!
Hönsfåglar
- Fjällripa, 1 ex 24.5 Ellidadalur, 1 ex 25.5 Keflavik.
Lommar, doppingar
- Smålom, dagligen med upptill 30 ex.
- Svartnäbbad islom, dagligen med upptill 3 ex. Kanonobs på 2K-fågel som fiskade inne i Gamla Hamnen 19.1.
- Svarthakedopping, 1 vinterf 21.1 i Raudararviken.
Havsfåglar, skarvar
- Stormfågel, enstaka dagligen. I tusental vid rätt vind och när sillen gick till. En hel del mörka ex.
- Stormsvala, 1 ex 22.1 nära och fint förbi fyren på Grotta.
- Havssula, enstaka gamla fåglar 21.1 o 22.1.
- Storskarv, upptill 100 ex dagligen.
- Toppskarv, dagligen med upptill 25 ex. Företrädesvis längre på havet än sin släkting.
Mycket havsfågel håller sig kvar kring Island även vintertid – som synes, fa stormfåglar. En ovanlig rapport om grålira under perioden från S Island.
Rovfåglar
- Havsörn, en yngre fågel 19.1 Videy o 21.1 Raudararviken. Ovanlig häckfågel som dock börjar ”ta sig”. Har sitt fäste i NV.
- Jaktfalk, Dagligen med upptill 3 ex. Pampigt med en äldre och en ungfågel på Engey, som kunde spanas in från hotellrummets panoramafönster!!
- Stenfalk, 1 ex 19.1 Raudararviken och 1 ex 22.1 jagandes småfåglar vid villorna innanför Bakkatjörnin.
Vadare
- Strandskata, flockar på upptill 50 ex, bl.a i Gamla hamnen.
- Roskarl, enstaka och småflockar längs stränderna.
- Skärsnäppa, stora flockar. Bla minst 150 ex i Gamla hamnen.
- Kärrsnäppa, enstaka bland skärsnäppor 20 o 22.1. Gamla hamnen resp Bakkaviken.
- Rödbena, Ett tiotal 22.1 Bakkaviken. Den isländska rasen ”robusta”.
- Dvärgbeckasin, 1 ex 23.1 Faxa. Sällsynt vintergäst på Island.
https://notendur.hi.is/yannk/status_lymmin.html
Labbar, måsar
- Storlabb, 1 ex 21.1 bland måsar och stormfåglar över sillstimmen. Flyttar som regel söderut över vintern.
- Skrattmås, talrik i Reykjavik. Hundratals.
- Fiskmås, betydligt talrikare än sommartid i Reykjavik. Upptill 100 dagligen.
- RINGNÄBBAD MÅS, 1 ad 19.1 Gamla hamnen. 1 ad 22.1 Bakkaviken. Troligen två olika ex!
https://notendur.hi.is/yannk/status_lardel.html
- Gråtrut, minst ett 30-tal ex dagligen. Rasen ”argenteus” , mindre och ljusare med svartare vingspets än våra ad, ungfåglarna mörkare. Kanske ”klin” mot den amerikanska gråtruten?
- AMERIKANSK GRÅTRUT, 1 2K 19.1 och 21.1 Gamla hamnen. Rasen/arten ”SMITHSONIANUS”. Lättbestämd 2K men statusen är omdiskuterad.
- GråtrutXVittrut, upptill 5 tydliga ex dagligen. Uppenbarligen finns en stadig hybridpopulation mellan arterna på Island. Vid ID litet av en bedömningssak.
- Vittrut, upptill 50 ex dagligen.
- Vitvingad trut, talrikaste fågeln som på sätt och vis ersatt silltruten från i somras. Tusen- ja kanske tiotusentals.
- KUMLIENTRUT, upptill 5 ex dagligen som gick att sätta ett bra ID på. Alla åldrar och ett förmodat inslag i vitvingad trutinvasionen i Västeuropa (bla Sverige) i vinter. Dock omdiskuterad ras/art och bedömningsfråga vid ID. För bilder och diskussion kring vitvingade och amerikanska gråtrutar se denna utmärkta blogg:
http://birdingfaroes.wordpress.com/
- THAYERTRUT, 1 ad 20.1 Gamla hamnen. På en pontonbrygga med lång jämförelse med vitvingad trut, vitvingad trut av ”kumlieni”typ och gråtrut. 80 ggr förstoring,bra ljus mm Men är omdiskuterad som art/ras. Vitvingad – ”kumlieni” – Thayer kan ju utgöra en klin som avslutas med Western Gull, som är Amerikanska västkustens gråtrut!?
https://notendur.hi.is/yannk/status_lartha.html
- Havstrut, upptill 50 ex dagligen.
- Silltrut, 1 2K 19 o 21.1 Gamla hamnen. Tycks vara en ”strikt” flyttfågel!?
- Tretåig mås, talrik med stormfåglar men liksom denna försvunnen strandnära.
Alkor
- Alkekung, enstaka dagligen och ofta mycket nära.
- Lunnefågel, 1 ex 19.1 och 3 ex 21.1. Längre ut och svårare att arta!
- Tobisgrissla, upptill 30 ex dagligen. Typiskt nära land.
- Sillgrissla, 10 ex och 5 ex, 21.1 resp 22.1. Skall vara vanligaste alkan vintertid, men märkvärdigt svårsedd. Mer pelagisk?!
- Spetsbergsgrissla, 2 ex 19.1, 1 ex 21.1 och 1 ex 21.1.
- Tordmule, upptill 5 ex dagligen.
Ugglor
- FJÄLLUGGLA, 1 ex 20.1 på Engey, när det slutat snöa. Kandiderar till resans obs! Herregud från hotellfönstret!!! Tyvärr blev nog ön för liten att dela med två jaktfalkar. Man gör troligt att fjällugglan häckar årligt i otillgängliga delar av Island. En gammal häcklokal inte så långt bort!
- Hornuggla, veckans art i Reykjavik. 1 ex 19.1 och 2 ex 20.1 utanför hotellet. 2 ex 24.1 i Laugardalur. Nyetablerad som häckfågel – ökar!?
- Jorduggla, 2 ex cirklade över en korp 22.1 ute på Selttjarnanes.
Duvor
- Tamduva/Klippduva, finns några klippduvepopulationer men mest ”vanliga” tamduvor.
Tättingar
- Rödhake, 1 ex 24.1 Laugardalur. Isländsk sällsynthet.
- Koltrast, enstaka i trädgårdar. Sparsam stannfågel på Island.
- Björktrast, enstaka i trädgårdar. Vintergäst (o i ökande grad häckare!?).
- Rödvingetrast, talrik i trädgårdar med ett lustigt koltrastlikt läte jag aldrig tidigare hört från rödvinge!
- Gärdsmyg, enstaka och bäst 24.1 i Laugardalur. Ras-kryss på endemiska ”ISLANDICA”, som är större, med längre näbb och mörkare än ”våran”!
- Stare, mkt vanlig i stadsmiljö!
- Korp, ensam herre på svartfågeltäppan och därför vanlig hela tiden.
- Mindre korsnäbb, 2 ex 24.1 Laugardalur. En sällsynt men regelbunden vintergäst på Island.
- Gråsiska, flockar 23.1 och 24.1 inne i staden. Överraskande mörka individer, inte ens några ”mealy”-vibbar.
- Snösparv, kul med stora flockar mitt i staden.
Valar, sälar
- KNÖLVAL, 2 ex 21.1 utanför Engey. Kunde bestämmas på rörelsen med sid-och stjärtfenor. Kan ha varit fler. Talrik just nu.
- SPÄCKHUGGARE, 3 ex 21.1 utanför Engey. Inte ihop med valarna. Tre ryggfenor på samma gång. Kan ha varit fler. Talrik just nu.
- VALROSS, 1 ex 21.1 Videysundet. En gigantisk säl som reste sig ur vattnet. Ryggen mot mig så jag såg inga betar. Såg den inte sedan. Mycket få obsar på Island på senaste åren. Senaste här för ett år sedan. Men jag kan inte få det till något annat.