Olof Armini om fåglar och natur

Fältbestämning, fåglar, miljö, natur.

Archive for March, 2015

Aprilväder i mars 2015

without comments

En sådan här morgon, 23 mars är det inte svårt att vara kylig

FullSizeRender3

I allt grenverk och bakom det ymmiga snöandet kan den skarpögde hitta den illröda kattuggleholken. Utanför vår balkong – så lämpligt!

Da´n därpå, 24 mars, scenförändring, vårsol och solskyddet över balkongen.

IMG_0410

Just när jag gjort en pliktskyldig outing, utan target species som forsärla eller brandkronad, vevat ned solskyddet, och satt mig till ro med rykande hembakt. – brakar det loss och Svalan rödfärgas snabbt. Mikael Nils räknar in Prallarna på Gotland och än närmre mig, vänslas hans kolleger i Välen med en BKF på klapphåll.

Och min eftermiddag är fullbokad. – ACK! Grymt frustrerande.

Så randas den 25 mars med aprilväder, idag alltså uselt. Mailen klingar och trevlig förfrågan om starar på Gotland från Bernt Nielsen. Eva undrar om det är David och jag hinner inte svara förrän han plingar – SMS från Garphyttan – underbar morgon och Järpe superfint.

Tungt läge, håller fågelvåren på att springa ifrån mig? Så har det känts förr och jag känner skådaradrenalinet rusa. Förkunnar att jag drar, installerar Appen, Resehanteraren och konstaterar:

09.06 går förbindelse från Chalmers som med byte i Frölunda når Välen 09:36. Fine, klockan är 08:15. Jag hinner sista toalettömningen, påklädning och promenad till Chalmers med marginal.

Allt går som smort och redan 08:38 viker jag om hörnet för att se hållplatsen – YEAH – en försenad sjua på ingång. Värsta sprinterrushen skär genom förskräckta chalmerister, mot rött ljus, framför tutande bilar och bussar. Trycker frenetisk på stängda dörren som öppnar sig, Sesam må jag hinna en halvtimme kan vara avgörande. Appen varnar “Du kan missa förbindelsen, TA DET LUGNT!”.

I Frölunda står jag längst fram i vagnen och tar trapporna till bussarna i sjumilakliv (Nåja, långa pansjokliv i alla fall!) och sjunker ned i 93ans säten.

Bara för fem minuter så off jag går vid Välens hållplats. En minuts promenix så hörs den BRANDKRONADE KUNGSFÅGELNS sång, bara en strof men underbart är kort och jag hänger med i vårruset.

Jag undrar om de två skådare som redan är där sett/hört den? Det är Daniel Nilsson och – undrens tid är inte förbi BERNT NIELSEN. Jomenvisst har dom hört den, på en trekvart får vi höra mer men inte se den klokt. Det blir många goda skratt över sammanträffanden och Bernt bjuder changtilt skjuts till Guldheden, där 52an töffar in och jag är hemma inom två timmar! – Eva häpnar och jag håller tempot!

Uppe i de här kronorna satt den en stund. Hitta den och ni lyckas med det vi inte lyckades med!

IMG_0413

Written by admin

March 25th, 2015 at 5:03 pm

Posted in Göteborg

Artligan och ugglefrossa mars 2015

without comments

Dags för summering av de tre intensiva veckorna på Gotland.

Lyckades sopa hem det mesta trots slow start, 20 februari. När röken efter tre veckor, 15 mars, skingrat sig, intog jag, med Anders hjälp en hedrande bronsplats på Artligan-Gotland.

Behövdes dock bara en dag så återfördes jag brutalt till verkligheten. En furiös attack av andre utlänningen i top-10, Lennart Wahlén, återförde mig till en blygsammare placering.

Men! – kammade hem de hittills svåra, som MELLANSPETT, ALFÖRRÄDARE, BERGLÄRKA, SPETSBERGSGÅS – och så förstås, UGGLEFROSSAN.

5 mars stack jag ut snoken genom köksfönstret, måne, stilla – visslade litet planlöst. Hörde avlägset mot Sanda en KATTUGGLA, knappast på invisslingsavstånd. Då stämde en PÄRLUGGLA upp mycket närmare, halvvägs mot Anders. Ringde ivrigt till honom och han hörde den fint. Precis då hoade en HORNUGGLA bortåt kyrkan, hörbar för oss båda!!!

Alla plus ytterligare en Pärluggla och en Kattugglehona har hörts sedan dess, även av några av mina ilskaste konkurrenter på artligan!

Kulmen på frossan inträffade redan 25 februari, när Anders och jag för några lyckliga ögonblick mötte en TORNUGGLAS jagande blick i bilens strålkastarsken. Möjligen sågs/hördes samma fågel av en av giganterna på Artligan-Sverige i månadsskiftet!

På Artligan-Sverige intar jag en 40-50e plats, ganska normalt. Är mer anmärkningsvärt tvåa bland göteborgare!

Inte minst tack vare kanondrag med David till Varberg 19 mars. Trots att vi var utmattade efter “vaknatt”, klämde vi redan på motorvägen en VIT STORK. I underbart vårväder rasslade det på Gubbanäsan och Getterön, TRÄDLÄRKA, SVARTKRÅKA, BLÄSGÅS, SPETSBERGSGÅS, FORSÄRLA... Trevlig samvaro som vanligt i naturcentrat men visst kunde invasionen som vi förväntat oss, av Brandkronade kungsfåglar mm, skyndat på en dag. From 20 mars fanns de litet varstans!

Typiskt, men man kan inte få allt och jag känner mig mer än nöjd!

Written by admin

March 22nd, 2015 at 5:40 pm

Posted in Västergarn

Cape Armini 11 mars 2015

without comments

Skippern besätter Capen

IMG_0364IMG_0365

I lä, i strålande solsken och njuter värmen med en gammal bekant

FullSizeRender-3

Huggisar lär kunna uppnå en aktningsvärd ålder på 20 bast – i alla fall på exakt samma plats och exakt samma färg!

En annan bekant på 1,5 km håll. I grenverket klockan 10 om öppna fönsterluckan.

FullSizeRender-4

Tja, jag tränar för dåligt – skärpning! Pilgrimsfalken som trimmade bla ca 1000 vitkindade gäss.

Ett härligt kaffe med hembakt och till detta förutom pilgrimsfalken – kungsörn, havsörn, lappsparv och +50 arter till.

En ny, gråsiska och så är jag bara en art från pallplats på artrace Gotland!

Written by admin

March 11th, 2015 at 8:35 pm

Race is on Mars-15

without comments

Det finns peaks för artjägarna, vårruset och höst rus(k)et, ligger i Sverige typiskt medio mars – maj resp medio augusti – oktober. Vinter och sommar däremellan.

Vintern ligger i årsbreaket, så det blir både sista chansen och att sätta årets tempo.

Fick fin start på Sverigeracet, VITÖGD DYKAND i Lunds reningsdammar och en massa havsfågel från Helikopterplatten i Malmö. Följde hyfsat upp i Götet med mer havsfåglar, VATTENPIP – och BERGLÄRKA.

Gött – mitt hjärterace, Gotland, flydde  dock iväg.

Men precis i slutet av första vinterracet och med sniff på vårruset, tidigt i år! – floggat in det mesta och det bästa!

Med bästa draghjälp från Anders hat-trickade jag igår, dvs tre årsförsta för Gotland, Skärfläcka, Rödbena, Kärrsnäppa.

På 5:e plats och så idag, Snösparv och Lappsparv! Pallplatsen hägrar!

UNDERBART ÄR KORT! SÖNDAG BACK TO THE SUNNY SIDE OF SWEDEN!

Written by admin

March 10th, 2015 at 7:37 pm

Posted in Västergarn

100 arter 2015

without comments

100 arter redan i januari är en drömgräns för Gotlandsskådaren.

Minns någon gång på 80-talet när Juppen var först att passera n:o 100 i god tid innan 31:e. Och vederbörligt fick fira spurtpriset med något styrkande fluidum. Han var ointaglig hela det året.

Vad skall vi då säga om årets suveräna ledarduo, Per och Bimbi, 130 arter vardera innan 31:e!!!! – lika många arter som totalt setts på Gotland i januari året innan.

Vad gör man då den 19 februari, om man fortfarande står på 0 arter?

Jo, man tänker – Kan Petter Northug så kan jag! – och så kliver man av planet på Visbyplattan 20 februari.

Suverän draghjälp av Anders och hans pålitliga truck. På några timmar slukar trucken mil, jag slukar Anders läckra mackor och Capuccino och arterna rasar in. Anders styr säkert till grymma blockers som MELLANSPETT och ALFÖRRÄDARE. Bläs-och Sädgås också vassa förbigås inte. Somnar sött på 43 arter.

21 februari floggar själv litet i diset kring stugan och ut på Svältholmen. Bla vårprimören Gravand. Summerar 60 arter i brasans sken – det artar sig!

22 februari teamwork med Anders ger ytterligare på hemmaplan. Härliga fyren ger Pilgrimsfalk och blytungt en BERGLÄRKA. 73 arter!

23 februari satsar teamet på Sudret, men vädret inte det bästa. God andflogg vid Au riv och 6 Rödglador sitter dock som smäck. 82 arter

24 februari. Mellandag men ändå 7 nya arter – 89.

25 februari, MELLANSPETTEN i repris och uggledrag på kvällen. Pärlugglan sitter alltid fint på listan. Sist på hemväg kanske årets art  – redan och trots spetten –  TORNUGGLA – på exakt samma ställe vid Klinteviken som för ca 20 år sedan. Mer om den senare. 97 arter.

26 o 27 februari, utgångstempot tar ut sin rätt. En lätt schackning bara 2 nya och 99 arter inför februaris sista dag.

28 februari och fin uppvisning, Varfågel nr 100 och SPETSBERGSGÅS nr 101

GÖTT,GÖTT,GÖTT

Written by admin

March 2nd, 2015 at 9:01 pm

Posted in Västergarn