Archive for January, 2016
Kajen efter snökaos
Snöfallet på natten mellan 18 och 19, skapade lätt kaos som alltid i Göteborg. Där tycks man alltid efter en decimeter snö tro, att det var sista gången!
Skottade balkisen och följde Eva till Yogan på Odins. Det var trivsamt, mycket folk men tyst och fin stämning. Den fortfarande vita snön lyste upp i gryningen.
Jag tog en extra tur och pulsade fram och tillbaka längs Gullbergskajen. Igår hade jag en Pille på Gasklockan, Fiskaren på kajen vid Kalle plus litet annat smått och gott.
En äkta norrlänning spanade förgäves efter Vittruten. Och det sög litet trots att jag sett Vittrutar i parti och minut bara för ngn månad sedan.
Idag rapporterades Vittruten från Majvallen i andra änden av sta´n och det var tomt vid Gasklockan och på kajen.
Ja, tomt och tomt – Mycket snö!
AR-16
Så har det dragit igång, 2016 års race. Bland de närmast berörda är Anders snabbast ur blocken. 86 arter och ett rasande tempo, ger topplats på Gotland och gott läge även för hela Sverige. Massor av prominenser får skåda hans ändalykt. Han toppade häromdagen med den här utanför sjöfågel-mekkat Gnisvärd.
På 80-talet, när Alförrädaren var allmän på Gotland, dök de första fåglarna upp efter nyår, oftast inte före sportlovet. Vissa vintrar dominerade gamla fåglar, medan ungfåglar var i majoritet andra. Antagligen reglerades förekomsten av isläggningen, i Ishavet och längs den Baltiska kusten.
Bernt har också gjort ett fint svep med Brunand, Pilgrimsfalk och Forsärla längs Gullbergsvass.
Gjorde samma promenad häromdagen och nöjde mig med två Vinterhämplingar. Får väl annars deklarera och deklamera, “Ömsom vatten, ömsom vin”.
Marstrand, Ulf och Britt-Marie gav isande vind, fuktigt, kring nollstrecket, med en köldfaktor kring -20° C, BRRRRRRRR! Men tappert skådande gav fina obsar på Knubbsälar, Sillgrisslor, Tordmular och stora mängder Ejder. Fina närstudier på en Toppskarv vid Båtellet var aviatisk höjdpunkt. Allt avslutades med räkmacka i konstverkstaden. Roligt också att för första gången skåda den urgamla staden i vinterskrud.
Da´n därpå dags att dra söderut. Härligt med med de manliga klanhövdingarna i hierariskt rakt nedstigande led. Junior tog god tid på sig, så mörkret hann falla liksom övrigas förväntningar på några snabba årskryss längs vägen mot Köpenhamn.
Ändå fascinerande vinterskymning i jämna 120+ knyck. Vips i Helsingborg hos Dan och Yvonne för att rädda klanäldstens rygg med en “Barbara”, en gigantisk härlig uppblåsbar säng. Handling i Löddeköping Maxi, inga problem på bron och så C. F. Riches vej 126, ynglingens camping. Avkopplat köksvatten, disk i badrumstvättfat, kläder och prylar litet här och där, nyinstallerat, ickefungerande bredband… men vad gjorde det med några bajer ur kylen, en flaska gin av god styrka och den “Uppblåsbara”! – en underbar kväll som med god marginal passerade midnatt.
Trettondagsafton och pigg som en mört! Förmiddagen gick på högtryck, allt i flygande fläng, bredband, spegel på väggen, lampor bringas fungera, städning och tom rörmokaren ringer och lovar fixa vasken!!!
Pascal skulle i dessa tider se om sin leg – nog bäst med det namnet – och David och jag kunde attackera en gammal favorit, Uttersleve Mose, där jag sommaren 1982 lifade Pungmes. Mosen nästan helt täckt av is och inga Pungmesar, dock Skäggmesar och en riktig hit, en Rördrom, BA-fågel vintertid i Danmark.
Nöjda, men mängder av läckerheter inom nästan-räckhåll om… Ringand, Mindre Bergand, Amerikansk Sjöorre för att nämna några. Får bli framåt våren med bättre väder och mera ljus. Nu härlig kväll med Davids pasta och rullen “Interstellar”.
På Trettondagen tänkte vi en rejäl attack på andra sidan Sundet, dvs “vår” sida. Vi kom iväg som beräknat och broflyt med ID och i-ticket! Men sicket ett väder, Marstrand rena Söderhavsön jämfört med Skåneslätten. Här stod sig våra polardressar slätt mot skånepågarnas dubbla traktoroveraller.
Vi attackerade Börringeområdet och Stäppörnen, verkade lovande med färsk BA-rapport, den hade lyft från favoritplatsen vid Gärdslövs k:a och flugit västerut mot Havgårdsjön. Vi parkerade vid sjön och öste in genom ögonloberna, Rödglador, Ormvråkar, några Fjällvråkar, en Blåhök, en Pilgrimsfalk, flera Tornfalkar, flera Havsörnar, på fälten såväl Vitkindade gäss, Sädgäss som Dovhjortar! – Passerande skådare uppmuntrade oss att Stäppörnen säkert återvänt till sin favoritposition vid Gärdslöv.
Väl där utöver det vi sett tidigare, Duvhök, 2 Kungsörnar, mycket Rådjur och så! – en bonde på traktor som sett DEN på ett jakttorn för 10 min sedan! Nytt hopp i snorkylan, men “bara” en Fjällvråk på tornet. Lätt dippiga i skymningen avstod vi också Lund, Vitögd dykand och Sverigekryzz för David.
Blev pizzakrog i Malmö med Pascal innan övernattning i Helsingborg hos Dan och Yvonne, rekordhärligt. Kit och Miranda också där.
Grymt bistert väder men vikingarna var laddade. Direkt Dagshög och i lättglopp – där satt den! – Sverigekryzz och nästanlifer för oss båda, SVARTANDEN, gammal hane som kurtiserade en Gräsandshona. Vi glömde alla gömda gener i tamanksderivat och klämde av bara farten såväl Toppskarv som Vattenpiplärka! Blev gött som enda skådare på plats att larma och förmiddagsfika i bilen.
Så några timmars flogg av Glimminge plantage, som på topp gav en Lappsparv och ytterligare en Vattenpiplärka.
Dagarna är korta så vi korsade Hallandsåsen, susade genom Halland, lunchade i vägkrogen Laxbutiken innan den kvällsupplysta storstaden Göteborg. Ett hyfsat om än inte maxat skådarutbyte.
Fin start och väl på G. Kattuggla hörs fint mest varje natt och i förrgår hördes Storhertigen med sitt “Oå”, några gånger. Jag har också tagit revansch vid Gullbergsvass. Hade en dag Brunandsdraken och honan Pilgrimsfalk. Nästa dag Forsärlan, 2 Smådoppingar och hanen Pilgrimsfalk. Det tar sig!
P-honan på plats!
IN TID 2016
På mitt 70e år. Vädret plågar bistert
-2°, känns som -7°, vass Ostlig vind på 6 sm, lätt snöfall.
Igår på Nyårsdagen en lätt promenix med Eva och Birgitta i Hisingsparken, runt Slätta damm. Lättstart på året och årets listor. Nämnbart, Rörhöna, Rödhake, Gärdsmyg och Tofsmes – tala om “slow starter”!
Kanske litet bättre imorgon med Ulf, Britt-Marie och Marstrand. Vittruten i Torslanda kan väl ta en tur norrut!?
Vi får se.
UR TID 2015
Snart är 2015 urtid och 2016 intid. En lek med ord.
Ledord för året är kris – flyktingkris, klimatkris, terrorkris – så ur led var 2015 innan det blev ur tid.
Dock när jag blickar ut, morgonen 27 december
gympandes genom köksfönstret
och vädrandes sängkläder på balkisen
decimetersnö, -2° – mellandagsvinter, så kanske, åtminstone klimatologiskt, en liten smula i led och fortfarande i tid – 2015!
För min del har också skådandet varit i led anno 2015. Enligt ARTPORTALEN, Altaret för en del men Golgata för andra, har jag 268 arter i hela landet och 241 arter på Gotland. Inte illa särskilt med tanke på att jag varit på Island hela oktober och bara skådat på Västkusten och på Gotland.
Tydligen har Artportalen gett näring åt en jesuitliknande rörelse bland skådare. “Jesuiterna” misstänkliggör andras obsar och jagar dem med blåslampa. Men jag sitter lugnt i båten och låter stormen bedarra och unnar mig ett litet hej innan jag hunnit över bäcken.
Inledde året med ett litet “fusk”besök i Malmö, som faktiskt gav tre unika arter för året, Vitögd dykand, Svartnäbbad islom, Bredstjärtad labb. Den Vitögda dykanden är väl inte speciellt trovärdig, handkikaren från tåget, som accelererade ut från Lund C, samtidigt som jag språkade med Afrikaveteranen Dick, som jag inte träffat på 10 år! Läge för jesuiterna att slipa knivarna, allrahelst som det vimlat av hybrider i Lunds reningsdammar! NB jag ser att idag, 31 december ses den på exakt samma ställe – SÅ!
Årets Royal straight flush var Mellanspetten i Lummelunda! – Eller?
När jag stod av planet, 20:e februari klingade mobilen och David hade tagit reda på att den setts på morgonen. På plattan Anders med läcker matsäck och caretan på tomgång och strax några snabba flukt på något undflyende högt upp i ett träd. Som den 25e blev till höjdarobs, då jag tilläts hitta den själv och även lätesbestämma den. Bosse och Rikard, raska Täbygrabbar står för läckert foto.
Jag ikläder mig dock jesuitdoket och kommer med ett MEN.
Samtidigt som denna hona var på plats har det funnits en presumtiv parter på ön, inte många mil bort!? Som idog deckarläsare vet jag att alltid vara misstänksam mot slumpmässiga sammanträffanden så det finns en malande tanke här!
Assisted performance är inte obekant på fågelskådandets parnasser och väger man sannolikheterna så…? Min inställning till skådandet ger obsarna på spetten full pott, men relativt kanske ändå, Tornugglan, samma dag med Anders eller min ensamobs på Mellanspett i augusti för något decennium sedan på Kronholmen, smäller än högre. Får se vad våra jesuiterna säger, men på sedvanligt manér är de säkert färgade av sin “tro” och inte riktigt att lita på, “som man bäddar får man ligga”.
Hela Gotlandsvistelsen i februari/mars gav en maxad utdelning, med massor av godbitar. Vårruset på Gotland späddes på med en högoktanig tvåveckorsbrygd i skiftet april/maj och det kändes som jag var bra med på tåget. Förutom det redan nämnda mycket godis som med Anders hjälp spanades in. Alförrädare, Spetsbergsgås, Vitnäbbad islom, Härfågel, Svarthuvad mås, Stäpphök, Fältpiplärka, Gulhämpling, ett axplock av läckerbitarna.
Under mellantiderna hade jag med hjälp av David, Bernt, Jörgen m.fl ett grymt fint plock på Västkusten, kanske aldrig på 70 år bättre!? Praktejder, Lunnefågel, Alkekung, Bändelkorsnäbb, Berglärka, Vattenpiplärka mm redan i januari!
Så fortsatte det, Vit stork, Rödhalsad gås, Svarthalsad dopping, Brandkronad kungsfågel, Dammsnäppa, Ökenstenskvätta och kanske russinet i kakan, Iberisk gransångare på Vargö i Götets södra skärgård.
David står för ökenstenskvättan och jag har kämpat med det audio-visuella på den Iberiske. Skruva upp volymen i slutet så hör ni.
Skrajsenheten att ha missat vårrusets final på Gotland kom på skam. Da´n efter att ha återvänt till ön, på självaste nationaldagen, först med Anders till Paviken och Trastsångare. Så Au riv…
Anders inte bara ledde fälttåget mot Rödhuvad törnskata och Svartvingad vadaresvala, han plåtade också.
Med så fin inledning på sommaren rann det bara på, Vaktel, Ägretthäger, Busksångare, Vassångare, Brednäbbad simsnäppa, Aftonfalk, Sommargylling, Biätare, Tuvsnäppa, Brun glada, Svart stork, Citronärla mm … Oj-oj allt detta innan sommaren var till ände!
Tills den 14 september, 2 höstveckor, då jag hann med Fjällpipare och Tajgasångare, största invasionen någonsin.
Ett enda havsfågeldrag, 18 september på Hönö med David, och det mesta som missats i januari klämdes på några intensiva timmar! Balearisk lira, Mindre lira, Fjällabb, Storlabb – Vilken fem-etta!
Så stundade hela oktober på Island. Härligt, men vad skulle jag missa på Sverige/Gotlandslistan? – Havsfåglar och Östliga rarrisar. Västliga stormar och östliga högtrycksryggar tävlade om att breda ut röda mattan, men fåglarna verkade nödbedda och jag kunde lugnt njuta Island.
Vid sidan av det förväntade! – Strömand, Islandsknipa, Jaktfalk mm – och det oväntade! – Större beckasinsnäppa, Fjälluggla, Rödögd vireo mm – Var det presumtiva arter/derivat som förgyllde fågellistan. Tex Stilla havslom, Amerikansk gråtrut och
i tur och ordning, Gråvingad trut, Thayertrut och Coburnirödvinge .
Listmässigt visade det sig bara återstå en transportsträcka till nyår – inga nya arter oktober, november och december. Visst fanns chansen, men knappast till något större ryck, om jag inte avslutat som jag börjat , i Skåne.
Ser nu fram emot 2016 och kanske en januariflogg av Skåne med Pascal och David!
GOTT NYTT ÅR!