Archive for the ‘Old times’ Category
Översikt la Pared sista januari 2020
Hade igår paret Kanarieskvätta
Finns ju all anledning att titta noggrant, vid hastig blick en vanlig Svarthakad!? Men kolla hakan!
Annars tog jag vanliga morronturen
Var stor ansamling övervintrade på havssidan om övergången av Barranchon, 1 Vattenpip, 1 Rödstrupig pip, 3 Ängspip, 1 Sädesärla
Bemärkansvärt i övrigt 1 Koltrast, 1 Gransångare, 1 Kanariegransångare, 1 Koboltmes
Så fin frukost och strax ut igen. Eva med stavar och jag i viss charmig förvirring. Här min rutt
Färre fåglar trots 4ggr tid och promenad. Träffade två skådare och det är Ökentrapp som gäller. Enligt mina obsar och mitt spårande är hotspot längst ned i söder av rutten. Kan spanas av från stora vägen där den kröker. Hade i dag en fin obs på en hane där. Annars en udda Havssula och Härfågel som bäst.
Ny för Fuerte? 30 jan
Följer rutinerna som de utformats under resans första dagar. Först en fräsch gympa. Så utgång i gryningen.
Blåser tidigt och avtar framåt kvällen. Idag bestämmer jag Barranchon. Rejält dött. En Glasögonsångare låter som en skallerorm. 30+ Roständer drar förbi på hög höjd. Skogssnäppa och Enkelbeckasin blir nya på researtlistan.
Så en halvtimme in på frukosttiden, 0830, sitter jag till bords och Eva har förberett med nyttigheter. Sålunda väl förplägad är det time, ca 1000, för dagens stora tur.
Den här gången upptäcker jag efter en halvtimme att jag glömt mobilen. Mycket frustrerad men biter ihop. Samlat ihop tre arter, dagens art Rostand, Korp och Atlanttrut, på en timme, när jag anländer till gårdagens tummelplats.
Fortfarande bara korpar tills jag hittar spår av Ökentrapp. Tröstar mig något att spårning används som inventeringsmetod av forskare på trappen.
Tycker mig så höra flyghöna, men hörapparat susar mycket högt i den forfarande friska vinden.
Så äntligen en Ökenlöpare som flyger upp och en Kanariepiplärka som smätter iväg. Så efter ca 10 km och 2,5 hrs en sista halvtimme längs Barranchon. Kanarieskvättparet på plats, Ladusvala, ny Fuerteart för mig, småskrap som Steglits och Hämpling och en Glasögonsångare i fin sånggflykt. Och sist men inte minst en
AFRIKANSK KLIPPSVALA, AFRICAN ROCK MARTIN, (PTYONOPROGNE FULIGULA), fick det i alla fall till en sådan. Vad som talar för är att många detaljer stöder och inga kontraindikerar. Den är också mycket vanlig i angränsande fastland Afrika. Emot att den är en extrem stannfågel till skillnad mot sin större kusin Klippsvalan, som är alternativet. Denna har också noterats på Fuerte.
Trapp Löpare 29 jan
Blåser på rejält vid morgonpasset på balkisen. Tar före-frukost-spaningen med tuben på klippkanten över beachen. Saknar chipmunkarna från de tre första resorna, saknades också i november. Vad har hänt? Sjukdom, något infört rovdjur eller vi människor??
Nästan omedelbart en Gulnäbbad Lira långt ut, men det är allt. En första straggler från andra sidan Atlanten, dom kör en Atlantloop under vintern eller så är det den friska frånlandsvinden som avskräcker. Inte myllret av Atlanttrutar, ett derivat av Medelhavstruten enligt förhärskande consensus inom taxonomin. Kan plocka några LBBG, Lesser Black Backed Gull av Graellsi-typ och dessutom 2 Rödnäbbade Trutar!
Minns när dessa skulle ses på Mallorca, och bara där, kanske 70-talet? Kryssade arten i Rhodos hamn i slutet av 80-talet och hade den vid Marockos Atlantkust på 90-talet. Den har spridet sig och är nu inte ovanlig på Fuerteventura.
Som igår, en slow starter. Eva och den härliga frukosten piggade dock upp. Nya friska tag i den friska vinden.
Efter en timmes ökenvandring med typ 5 arter dax att återvända till la Pared. Men samlade ihop mig och tog en liten extratur ned längs vägen mot Costa Calma. Några korpar svepte längs en ravin och framför dem, en flygande ÖKENTRAPP. Naturligtvis måste det undersökas och på en liten kulle var jag plötsligt omringad av 8 ÖKENLÖPARE! Hade hoppats på några foton men kameran och kameramannen lämpar sig inte för så undflyende fåglar. Blev tomma himlar och ökenvidder.
Påminde mig nu att jag läst en exkursionsrapport där en skådare sett och fotograferat spelande trapp från vägen – nyligen! Måste vara här!? Till yttermera visso hittade jag några skyltar som uppmanade till försiktighet för känsliga fåglar!
Återtåget kröntes sedan med resans första TJOCKFOT och DVÄRGLÄRKA två måste-arter i ökenterrängen. Den sista kilometern genom Barranchon gav en Härfågel och så fick kanonfotografen chansen
honan KANARIEBUSKVÄTTA. Hanen till höger är med som artningsbevis och är från i november.
Dagen som började på balkisen avslutades där stilla och fint med en cava och invasiva arten Red-vented Bulbul.
La Pared revisited 4
Tredje och sista gången om Drillsnäppan i Barrancon.
Läs bloggen från nov-2012 och om Fläckdrillsnäppan på Nabben, Gotland och turerna kring den.
Barrancofågeln uppfyller mycket av “villkoren” för en FDS i vinterdräkt. Vilket förstärktes av ving/stjärtteckning och lätesinslag påminnande om Skogssnäppa, skilt från normalläte på DS.
Men skillnaderna är små, fågeln undflyende och kameran kan ljuga!
Är bröstsidefläckarna tillräckligt välmarkerade här?
Och här! Denna DS blev till FDS på Nabben 2012
för att den plötsligt dök upp där en FDS stått.
Jag “sänkte” den genom att på originalbilden vaska fram jämnt sågtandade tertialer.
Och det blev såret i min obs – en aning av sågtandade tertialer på en av mina bilder, som fick andra detaljer att blöda över och vara sig. Så fungerar man som människa!
Intressant och jag reser varningsflagganflaggan för att arterna ligger mycket nära varandra. Detta öppnar upp för både “Katt bland hermelinerna” och “Kejsarens nya kläder”!
Eller vad sägs om att nyår 2006 sågs en 1st W FDS på Fuerteventura, 2 veckor senare sågs en W FDS spela med en DS på Janubiro, Lanzarote!
Artkrysset uteblir men behåller behandlat taxa!!!
La pared revisited 3
Börjar med att avrunda Common/Spotted Sandpiper från förra inlägget.
En konklusion för ett ovanligare och osannolikare taxa kräver inga avvikelser mot ett annat sannolikare taxa. I det här fallet fäller bl.a. möjlig sågtandning av tertialer, otydlig markering av bare-parts, allmänintrycket … Dock var den spännande och väl värd insatsen.
Så till rovisar. Innehåller två alltid efterfrågade, Smutsgam och fa BERBERFALK. Legio på mina besök har varit, “obsade”, en eller två ggr!
Berberfalken har fallit bort som art, á la Snösiska. Men man bör hålla ögonen öppna, Slagfalksderivat bör dyka upp – men kanske läge att slumpa med Jaktfalk eller åtminstone Tartarfalk? Eftersom det förekommer en systematisk korsning mellan de olika storfalkarna så kanske…??
Liknande rörighet finns kring Ormvråk/”Kanarie”vråk/Örnvråk. Enligt gällande “lag” inskränker sig det hela till en art, Ormvråk, samtidigt som man kan laborera kring åtminstone 3 taxa!
Utöver dessa ovannämnda har Dvärgörn varit vanligaste inslag under mina vistelser, förutom förstås Tornfalk!
Rörigheten ett intet jämfört med den för vitfåglarna. Ifs är 99% Atlanttrutar, Larus michahellis lusitianus. Inslag av nominatformen och eventuella atlantis marginellt.
Sparsamma “inbrott” av, LBBG av olika former, RBG, BHG, MG, LBG. Dumt att raljera. men jag menar Silltrut, Rödnäbbad trut, Skrattmås, Svarthuvad mås, Smalnäbbad mås…
Dominerande tärna så här års Kentsk Tärna.
Avslutar med att detta är mkt spännande!
La Pared revisited 2
Andra avdelningen i en genomgång av 4 v i la Pared (+ en vecka på Lanza)
Våtmarksfåglar som vadare, hägrar odyl har bara den nästan igentorkade Barrancon att ta vägen. Och på fyra besök inskränker sig antalet arter till en handfull. Taxaantalet för hela genomgången mångdubblas av några laguner på Lanzarorote – förstås.
Mest enstaka hägrar som besökare o/e inplanterade (Kohäger, Helig Ibis). Roligt att fånga den här Silkeshäger, som ibland hade sällskap av en artfrände i Barranchon.
Två av öarnas mest eftertraktade arter/taxa finns dock inom gruppen, utan att vara våtmarksberoende.
ÖKENTRAPP (Chlamydotis undulata). Jag har sett den vid alla resor, men den är synnerligen lurig. Vet från Afrika att alla trappar är mästare på att diskret smyga undan. Det vill till att lura sig på dem till fots, trots att man kan få helt fantastiska närobsar från en bil. Typiskt har jag haft min bästa obs på Lanza från cykel och på la Pared från buss!! Andra obsar har mestadels varit långskott, till fots och med handkikare. Men en hel del spår.
Att spåra trappar är också utbrett bland såväl jägare som vetenskapare, för att det är enklare än att försöka jaga fram dom. Ett område i halvöknen vid la Pared är mkt spårtätt och fastän jag genomkorsat det gång på gång har jag de flesta gånger inte sett någon trapp. Vid sista besöket nu i november, efter att ha kryssat fram och tillbaka över trappspåren, gav jag upp, satte mig på en höjd och kikade tillbaka över mitt “jaktområde”. Där, vid mina fotspår, minst 5 trappar! Som förstås gled undan och försvann. Men va´gött!
Ökentrappen har som så många taxa genomgått split/slumphysterin. Ursprungligen Kragtrapp (C. undulata) som omfattade nuv Kragtrappen (C. macqueenii) österut och Ökentrappen (C. undulata) i Nordafrika. Ökentrappen har en isolerad population på Fuerte och Lanza, som avviker en del, “Kanarie”trapp (C undulata fuertaventurae). Läge för split, endem och tungt kryzz, så undra på att den är åtrådd bland skådare.
ÖKENLÖPARE (Cursorius cursor). Kan också vara enerverande undflyende, men något lättare än trappen. Förekommer i samma biotop. Utbredning till Saharas nordgräns och Mellanösterns krigszoner gör den mkt eftersökt av WP-twitchers. Har sett den fåtaligt vid alla besök.
Trots “fattigdomen” av antal finns guldkornen eller åtminstone presumtiva att jobba på – hela tiden. Den här gången, 14 nov i Barranchon uppmärksammade jag en avvikande typ Drillsnäppa eller…? Kanske Skogssnäppa? Lätet litet åt det hållet? Litet vingband, helmörk stjärt… Amerikansk skogssnäppa!? Men nej subtilt, vingband fel! Undflyende, ingen kamera, klart jobbigt och mindes 2012 vid samma tid på året. Nabben, Gotland och en Fläckdrillsnäppa, också presumtiv. Här några bilder från Apan.
Så gnodde jag litet med min enklare kamera och utan ovanstående fotografers tålamod och skicklighet.
Och, tja i Florida kanske? Men trots att den hör till de vanligaste vagranterna från over there, till 70-talet betraktades som conspecific med vanlig Drillsnäppa och de enligt uppgift kan hybridisera så måste allt på plats. Och anar jag inte litet sågtandning på tertialerna? Förstora och kolla!
Märkligt för bland fotona på fågeln 2012 upptäckte jag en katt bland hermelinerna, en vanlig Drillsnäppa också med sågtandade tertialer! Annars mycket svåra att skilja dom åt om man inte har tydligt fläckig Fläckdrill eller kan konstatera att honan är polygam!! Det sistnämnda en pikant skillnad mellan Amerikanskan och Europeiskan – hm,hm.
Hur som händer det hela tiden saker, spännande och lärorika.
Så vidare till kapitel 3.
La Pared revisited 1
Revisited – verkligen – fjärde gången under tre år.
Det är inte för antalet fåglar eller antalet fågelarter. Eller deras exklusivitet!
Men tillsammans med oändlighet av hav, himmel – tystnad och ständigt brus – tankar.
Nog om detta!
Försöker följa en blandning av gällande taxonomeringarna, kanske mest den gamla från Fågelguiden.
En taxagenomgång som utgår från mina fem veckor, en på Lanzarote 1995 och övriga på La Pared.
Inte mkt på and/gås fronten. Undantag ROSTAND som invaderat Fuerteventura. Skall bli intressant att följa. Får den samma behandling som NILGÅS och AMERIKANSK KOPPARAND eller blir den omhuldad som FJÄLLGÅS hos oss? Och tänk om man för in SOUTH AFRICAN SHELDUCK i resonemanget!?
Havsfåglar är förstås hett så här ute i Atlanten. Häckar ymnigt i Kanariearkipelagen, en del talrikt, som Gulnäbbad Lira och andra, sällsynta exklusiviteter, kanske inte årligt, Rödnäbbad Tropicfågel och Kap Verde Lira nämns. Mycket drar förbi.
Dock åker man inte hit för att sitta i timtal och kanske se någonting, förutom de ständigt patrullerande Atlanttrutarna. De negativa rapporterna från hitresta skådare beror nog på att den stora mängden av fa Gulnäbbade Liror “loopar” Sydatlanten under vintermånaderna, vanlig besökstid. Inte ens den nya förnäma optiken räcker för att spana in Sydamerikas östkust så det lönar sig bättre att rikta in den mot land!
Att jag hade så mycket havsfåglar 2017 och 2018, berodde på årstiden, februari-mars, vår på den här breddgraden, och att jag blev sittande inför den ständiga strömmen av Gulnäbbade och Scopolis Liror. Att skilja från enstaka Kap Verde Lira och Större Lira är en utmaning, att särskilja närmast en omöjlighet. En av alla splittar/slumpar som drabbat/drabbar fågelskådaren. Den nya audiovisuella digitaliseringen och biogentekniken är obarmhärtig. Bara att hänga med utvecklingen som Trump gör.
Gulnäbbade (Atlanten kring Kanarieöarna), Scopolis (Medelhavet), Kap Verde (Kap Verde) var inte för så länge sedan slumpade som en art. KVliran häckar med några ex nära Fuerte och jag tyckte mig relativt lätt kunna plocka den. Mindre storlek, distinktare teckning. På videor från nätet tror jag mig se att transatlantiska skådare i sin ambition på nya kryss misstagit relativt lättplockade KVliror för SCliror. Distinktionen mellan GNliror och SCliror som strömmar ut ur Medelhavet är sparsmakat men med enkla medel som ljusare flash på SC när den vänder upp så kunde jag spekulera i att dominansen mellan arterna växlade mellan obstillfällena. Hypotetiskt sprider sig SC mer solfjäderformat från Gibraltar medan GN mer distinkt loopar Sydafrika – Sydamerikas östkust – Karibien, vilket betyder att samtliga icke-fångade GN/SCliror i Sverige borde lämnas oartade, endast biogentech kan möjligen om inte lösa så klarifiera det hela.
Sitter man och sliter så vässar man upp sig, hittar distinktioner och det exklusiva. Och det droppar in även om man förstås tröttnar fortare när det inte flödar. Övriga vistelser har inte varit nollade, utan alltid fiskar man upp något. Och jag vet inte minst från Agadir i Marocko att det finns havsfåglar även på midvinter.
En räcka roliga obsar har det blivit förutom de ovan nämnda. Men i år november extra magert – eller?, 2 Tärnmåsar och en Bredstjärtad labb
Gotland prim nov-19
31e oktober efter värstingtryck från öster och löften om en bastant efterdyning. Men på Gotlands västsida, utan draghjälp och trots allt inne i november darrade man nog på manschetterna.
Kämpade på och travade miltals, 3-4 h dagligen – under 8 dagar. Under resans gång, efter slutfört värv och jämfört med horder av Kungsfågelsångare, Brunsångare mm – bara några mil från mig, kändes det tungt nästan tomt.
Men man har fått litet orealistiska förväntningar. Går man bakåt i tiden utan jämförelser. Då ser det inte alls så illa ut.
Startade 1 nov med två sannolika “tristis” och årets första Vattenpiplärka på Gotland. Samma dag ringmärktes 4ex på Ölands södra udde och 3ex noterades på Gubbanäsen. Ett brett och kraftigt influx, som också avspeglats sig senare.
Så lyckades ickefotografen 2 nov
Första bilden ovanligt lyckad. Skäggmes i en liten vassrugg vid Pavikens östra torn. Det vimlade av dom men de fick inte till någon högflykt.
Avslutningen 7 nov var också OK och toppades av 2 Berglärkor på Svältis och en Kungsfiskare i Paviken.
Hela tiden ett myller av småtrevligheter och spännande utmaningar, så det finns inte utrymme att klaga. Aldrig på Gotland i Västergarn.
Tallbitter
Oj, oj måste erkänna att jag drabbats av hetsen att se något av allt som rapporterats.
Mitt skådande kan ju närmast jämföras med jakt eller tävling.
Jag vill hitta, bestämma…
Men bryr mig mindre om vad andra tycker/tänker eller…?
Att övertyga andra??? Vässar ambitionen??
En snårig djungel av substantiella bevis, induktiva bevis, partsinlagor…
Och “validerarna” i RK o RRK!
Så till verkligheten
30/10 0700
David ngt krasslig hämtar upp. En grävling, ser ut som en säl, till de sälla jaktmarkerna och dimmigt.
Vi startar i SIK med Storspov, som om vore det vår.
Härligt hur vi synkar vår skådande trots skilda vägar, MINDRE SÅNGSVAN, BERGLÄRKA, LAPPSPARV, Snösparv, Vinterhämpling…. Och alla KNUBBSÄLAR!
Björkäng, där vi fångar in DVÄRGBECKASIN, DVÄRGMÅS, Myrspov, Gransångare...
Litet avslaget avslut i Veddinge, som blir succé
Säkrat ädelkryzz för David!
GÖTT GÖTT GÖTT
Trots Jaktfalk och Vattenpip da´n därpå
v42 2019
v22 och v42 är sedan urminnes tider VECKORNA för fågelskådare i Sverige!
Och år 2019, när v42 lider mot sitt slut slog först Hävringe till.
Någon liten kobbe i utkanten av Östersjön i närhet till magneter som Landsort och HartsöEnskär.
Med ett gäng “bushdammsugare” och öppen korridor österut så givet!
Förbiflygande SIBIRPIPIT, VIDE-o BRUNSÅNGARE på samma videkvist, BTS, TS, KFS … You name it!
Inom några timmar. Uthärdligt för en gammal twitcher på Västkusten?
Men icke när Gotland, redan uppvärmt med triss i sparvar och Ökensångare, slår till med hela kitten.
Överlever på en Tajgasångare vid Näckrosdammen. Egentligen en grym obs! – MEN!
Ser fram emot Tallbitar från balkongen!