Olof Armini om fåglar och natur

Fältbestämning, fåglar, miljö, natur.

Archive for August, 2017

Trav 29 aug 2017

without comments

Uppbrottsstämning, Eva skulle hem till Götet,litet i förväg.

Men vi låg “steget före”. När Anders ringde på  morgonen, “Ät upp gröten, klockan 1000 drar vi”, så drog vi.

Färska rapporter om Rostand, Stäpphök, Fjällpipare, två årsare för var och en. En klar tempohöjning av skådandet!

GPS sade att 1128 skulle vi vara framme vid Rostanden. De två ursprungliga upptäckarna Gutt och Anders bekräftade när vi mötte dem vid Muskmyrparkeringen.

Uppblåst svepte jag med kikaren längs Rivviken. Enligt G o A, sufflerade av ingen mindre  än Stellan H skulle den sitta på en sten, nedanför bunkern. TABLÅ, några Dudes gick och samlade pinnar i strandkanten och allt flygfärdigt var borta med vinden. Dipp, luften gick ur ballongen!

Bimbi kom förbi, försökte både med högre makter och tröstens ord. Men det var Anders som tog tag i situationen, han “hade” ju redan Rostanden på Fårö, ” Gå till Flisviken, en halvmil bort. Kanske finns den där någonstans? Jag dricker kaffe och åker sedan dit!”

Själv tänkte jag, “En sketen Rostand, men inte fel att få några km på Hälsa-appen och alltid kunde man hitta något.”

När jag gått längs hela Rivviken och just skulle lämna den, fick jag infallet att ta en sista titt bakåt och…

Långt bort, men jag återvände mot Rivet och Anders och fick den “sketna” fågeln hyggligt nära. Visst är den honfärgad, men sannolikt är det väl ändå hanen som ruggat till vinterdräkt, dvs förlorat svarta halsbandet och blivit vitare på huvudet.

De var ett par som först sågs i Rivviken 11 juni och samma dag senare i Stockvike. Sedan tog de sig till Fårö och Norsholmen, där de först sågs 24 juni. 1 juli försvann de, men hanen återkom ensam 23 juli och stannade till 3 augusti. På foton ses en successivt slitnare dräkt.

Så dök hen upp i Stockvike för en dag, 10 augusti innan det åter var dags för Rivviken, åter till brottsplatsen 26 augusti!

Vi på banan igen! Trodde på rovisar. Mycket Tornfalk och Lärkfalk, segt vid Muskmyr trots entusiastiska bongare från Finland och en från Muskö. Vi piggades upp av en juvenil Rödglada på nunnerakan, innan Faludden.

Sena denna dag valde vi bort Au riv och bet igen i det sura äpplet från Stockviketornet – lågt vatten och mängder av vadare i yttre viken och rivet. – Tröst en Ägrett i vassen.

Och så tittade jag in över land mot NV. Kungsörn, Havsörn, Tornfalk och så en mindre spetsvingad kärrhök i småbråk med en Brunhök. Låg ganska högt och långt bort så svårt med dräktkaraktärer. Men så gick den ned med skogen som bakgrund, så både översida och undersida kunde ses. En hane STÄPPHÖK. I vissa ljus och vinklar inte så tydligt blek vilket tyder på en yngre fågel.

Kommer så närmare och ses bra. En 2K hane STÄPPHÖK med alla grundkaraktär, liten kärrhök, helljus under med svart kil på vingspets, kort spetsig hand, ljusgrå grundfärg på översida i vissa ljus sågs inslag av ungfågeldräkten bra tex runt huvudet, vit övergumpsfläck mm.

Och jag årsade min andra art och Anders sin första. Grymt härligt och fint travtempo.

Och hemmavid travar det på. Kungsörn, Havsörn, Pilgrimsfalk, Ängshök passerar tomt 510 alltmedan 4 Ägretter fiskar i Paviken ett stenkast bort. 31 augusti och september knackar på.

Written by admin

August 31st, 2017 at 4:08 pm

Posted in Uncategorized

Skritt augusti 2017

without comments

Med tanke på hästens gångarter snabb-skritt, snabbare-trav och snabbast-galopp och hur vi dagligen ser fårbonden med sin ungar på häst jaga in fåren. Och med tanke på hur tempot i fågelskådningen successivt höjs. Skritt till prim september då det övergår i trav fram till någon gång i oktober då det exploderar i full gallopp.

Alltså “skrittade” Anders och jag iväg 0800 torsdagen 24 augusti. Lugnt men ändå strategiskt valde vi Näsudden. Mycket vilsamt i lätt bris från NV och sol. Minst fem Havsörnar satte sprätt på änder, vadare, starar och andra fågelflockar.

Den här gamla örnen gjorde länge livet surt för en fiskande Storskarv, innan den tappade lusten och drog vidare. Vi jobbade för att att få upp tempot i fina vadarflockar men kunde bara plocka 2 av respektive Mo- och Spovsnäppa som bäst. I stora ärleflockar blev några fortfarande juvenila Gulärlor bästa pulshöjare.

Inte lottlösa, till härliga chokladkaffet sjöng Gråsälarna sin mänskliga sång från Näsrevet och en tidig Stenfalk jagade runt med några Sparvhökar. Stenfalken är känd för att ofta kompisjaga med andra rovisar.

Next-stop blev Au riv och kanske missade jag för 50-11 ggn Rostanden som tydligen återvänt till platsen för första upptäckten, Rivsviken.

Hade det kryllat av fågel på Näsudden så megakryllade det här. Fortfarande nästan bara common stuff. Ett litet plus för en Höksångare i strandvegetationen.

Och när vi senare avslutade vi Faluddens fyr en Blåhake med 3 Flugsnappararter, Grå, Svartvit, Halsband och en grann Rödstjärt.

Ett sista titt över havet – MINSANN! – först en Silltrut, en adult med ljus mantel och klara drag av GRAELLSII! Så minst två mörka Kustlabbar som prejade måsar och tärnor över det stilla havet, där det guppade en Gråhakedopping.

Kan heller inte låta bli att suga på på sviten av gamla Medelhavstrutar sedan “våran” 16 aug på Rivet

Rivet 16 augX3 (Samma?), Västergarn 20 aug och Brissund 23 aug (Samma?), Öland 26 aug

Dessutom flera i Simrishamn-förstås.

Written by admin

August 27th, 2017 at 7:16 pm

Posted in Uncategorized

Höstjaktstart 2017

without comments

Vill minnas att gåsjakten startade i mitten på Augusti och sammanföll med de första “land”sträcken, vadarsträcket har ju hållit på ett tag.

Så ock nu, 22 augusti, flockar av Bändelkorsnäbbar längs Västkusten och i Falsterbo utsträckande Stäpphök och Ormörn tillsammans med >1000 Bivråkar. Både mängd och exklusivitet!

Igår belystes ett annat fenomen, med en gammal Tärnmås i Jönköping, en naturens ryssja som kan liknas vid de klassiska Helgolandsfällorna. Landbaserade sådana är Falsterbo och Ölands södra udde, de mest omtalade i Sverige. Vattenbaserade är tex Laholmsbukten, Vänersborgsviken och Södra Vätterstranden. För den sistnämnda med Visingsö som brännpunkt i parabeln behöver bara – Papegojalka, Kolymasnäppa, Kaspisk pipare …! – nämnas!

I blixt och dunder mellan elavbrotten kämpar jag på Gutarnas ö. Litet tamt när jag nämner 2 Bivråkar igår mot söder och en Stenskvätta plus en Törnskata, båda 1K rastande på tomten. Men masar jag mig några km hit och dit, ned till stranden eller Paviken, en bit utefter Paån. Ägretthäger, Medelhavstrut, Kaspiska trutar, Havsörnar, Bruna Kärrhökar … 

Här foton av Medelhavstruten, iPhone genom tub. Långa, gula ben så att jag tänkte att det kunde ses! – Tja!?

Och då kommer vi in på annat fenomen och annat spår.

Nya landvinningar, kameror, kikare, ljudupptagningar, DNA …, ja allt, är ju fantastiska men ökar i samma grad manipulationen, den medvetna styrningen. Den största är att vi tror på objektiviteten i tex ett foto.

Två bilder på samma vy med tidsskillnad och olika redigerade. På vänstra bilden kliar sig en Medelhavstrut och jag pekade på gula ben, obefintlig slant på vingspets och mörkare mantel, vilket ytterligare kan förstärkas med mörkfiltrering.

På nästa bild har den ljusast mantel, även med filter!! Kan där åberopa vitt, kantigt huvud, blödande näbb. Dessutom – är den vänstraste, med mörkast mantel, en 3K+ Kaspisk? – HUP

MANIPULATION!

Människans kommunikation innehåller/består av manipulation. Vi övertygar medvetet.

Som Frank Underwood inleder House of Cards, “Jag älskar människor för att de vill manipuleras”.

Jag vill tillägga, vad annat kan vi. Och min egen devis är “Jag tror på allt men litar på inget”

 

Written by admin

August 22nd, 2017 at 3:47 pm

Posted in Västergarn

TRUTKASKAD 16 aug 2017

without comments

Som jag hoppades i förra blogginlägget – och mer!!!

Vi åkte från Västris en timme tidigare 0700 och var på Hoburgen strax efter 0800. Mild SSO, soldis men en litet hotande molnbank i SV.

En hel del rovisar över åkrarna och redan vid Sundrekastalen en Bivråk.

Hoppade vid parkeringen medan Anders tuffade vidare mot Rivet. 0814 skickade jag första larmet, den gamla Brungladan som varit där hela sommaren. Tillsammans med 2 Rödglador, några Brunhökar och en biffig Duvhök.

Belåtet strosade jag vidare förbi glada ringmärkare, Malin, Sivert och Juho, till väntade kaffet och Anders som fått sällskap av Lasse N.

Innan dess spanade jag in två granna gulbenta Gråtrutar. Som det skulle visa sig en KASPISK TRUT och en MEDELHAVSTRUT. Dom kunde ses från vår “kaffestuga” och Anders plåtade reflexmässigt.

Som en virvelvind svepte truttornadon över oss. Längst bak till höger står MEDELHAVSTRUTEN och kliar sig. Lägg märke till bara en vit slant på vingspetsen, gula ben och den något mörkare gråfärgen än  Gråtruten som simmar. Ovanför den står en Silltrut, fuscus, gammal fågel med nätt huvud och näbb. Vänsterut i förgrunden en het Cachinnans kandidat, högbent, strikta tertialer, fintecknade större täckare, inruggade ryggfjädrar… Till slut längst till vänster också en spännande Silltrut, grövre näbb och kraftigare huvud än jfr fuscus, ljusare svart mantel, kanske en västlig Silltrut 3K? Naturligtvis tankar också i riktning mot TUNDRATRUT.

Tyvärr hade den adulta KASPISKA TRUTEN glidit ut till vänster. Men fina foton på den och MEDELHAVSTRUTEN finns på AP signerade Juho och Lasse J från senare på dagen.

Som vanligt när det stormar får man hålla i hatten och då händer det att mycket annat blåser iväg. Vi ägnade tid och plåtade denna 1K Cach/Mich

Vill ha den till Mich, grov näbb, kantigt huvud – men dålig gonysvinkel, cafe-au-lait färgton, finmönstrade större täckare aningen besvärande liksom och framförallt att det räknades till över 10 1K Cach av superexperterna.

Vi fick också en het kandidat på 2K TUNDRATRUT, snarlik och kanske samma som finns på AP plåtad av Lasse J. Men i villervallan blåste den hatten av och ersattes av denna

Intressant men kanske bara en mössa?

Efter detta fick vi svalka av oss med några Skäggmesar och 2 Tornfalkar på Faludden.

Och naturligtvis ett besök vid vattenhålet i Hemse.

 

 

 

 

Written by admin

August 18th, 2017 at 11:10 am

Nystart primo aug 2017

without comments

Anders på plats, tomt 510, 9 aug 0800. Jag uppe sedan 0430, gympa, frukost,matsäck, kläder, solskydd, toalett och rusande, svettig.

Anders lugnt, vi hämtar paket i Klinte och litet bake-off så Rivet.

Härligt glider vi de 5 milen. I Hablingbo första subrarrisen, en gammal RÖDGLADA.

Via ringmärkare och Lasse Nyman landar vi sydvästligast på Gotland i härliga spaningsstolar med härligt kaffe. Jobbade fram en MEDELHAVSTRUT 1K

Troligen samma fågel som Lasse Js några dagar senare. Se bilder på AP –  bättre kvalité – hö! Nåväl näbb, blåtira, vingprojektion, vitt huvud, tertialet ses ju även på mina mobilshots genom tuben.

En Ägrett kom också nedpaddlande över Hoburgsåkrarna, innan vi bröt upp.

På Lingenvägen genom tallskogen mot Faludden. Kottspår av korsnäbbar och där flög några över vägen. Tvärstopp och bland Mindre hittades en hona Bändelkorsnäbb.

Au riv förvånansvärt stilla. Visst en hel del vadare, men ändå. Istället fint avslut på själva FalUDDEN, två 1K Svarta rödstjärtar, mycket  tillgivna. Häckning??

Den fantastiska flyktbilden signerad Anders. En 3K Kaspisk trut och en presumtiv 2K Tundratrut klämde vi också in. Blir mer av den senare i Östafrika senare i höst!

Grand finale över Hemsegallerian, BRUNGLADA!

Visst missade jag det grymma Hönököret samma dag jag flög till Gotland, Rostanden vid Au riv, Havssulan på Rivet och Sibiriska tundrapiparen på samma ställe, men jag har haft en mättat gul Gulhuvad gulärla ( flavissima/lutea) i Viken, en Dubbelbeckasin på Svältis, en 1K Svart rödstjärt i trädgården, där också 4 passerande Bändelkorsnäbb. Dessutom lyckats fånga på bild

Lärkfalkar och räv. Nystart på många sätt och imorgon 16 aug smäller det med Anders mot S!!!

 

 

Written by admin

August 15th, 2017 at 4:49 pm