Olof Armini om fåglar och natur

Fältbestämning, fåglar, miljö, natur.

Archive for February, 2024

LAPPUGGLA 2024

without comments

Ugglor har varit legio i Götet de sista vintrarna. Sparvuggla, Hökuggla, Berguv, förstås Kattuggla och tom Tornuggla har jag själv sett eller åtminstone kunnat ana de ljudlösa vingslagen av.

Som ett försvinnande skogsspöke har också LAPPUGGLAN (Strix nebulosa) anats, ibland utom räckhåll men… Travade häromåret runt på ensliga skogsvägar i några timmar med Bernt och Anders. Da´n innan hade en Lappuggla njutits av Göteborgs skådarelit, tåligt hade den låtit sig beskådas. Men för oss hade den svävat undan – för att beskåda istället för att beskådas?

Så 1 februari anno 2024 blev det overkliga, verkligt !? – bara 20 min hemifrån per bil enligt Google maps vägbeskrivning. En Lappuggla som rörde sig inom Sandsjöbackas naturområden, mellan Sisjön och Hovås.

Jag alerterade. Anders och Bernt apporterade 7 februari efter fina rapporter 6 februari – föredömligt!!! Själv slappade jag med ett sjukgympapass för ryggskott och dolde mig bakom “old merits”.

På åttiotalet var Lappugglan exklusiv för det nordnorrländska ladriket. The “local grapevine” talade dock om att en fågelintresserad lokförare i Uppland sett en lappuggla i strålkastarskenet en vinternatt.

5 mars 1983 var jag inbjuden till Huddunge och legendaren C-F L, som i spetsen för en rad notabiliteter bjöd på en sällan skådad/lyssnad konsert av fa Slaguggla, men också Pärluggla och Sparvuggla. Så litet senare stelnade vi alla inför en LAPPUGGLA, som lät höra sitt spel!

Blev full verklighet 18 juni 1984 i midnattssolens svinnande sken, vid en lada utanför Boden. David, Bruno, Finn och jag kunde bara sitta och njuta. Sedan dess har jag haft den både i Finland och Estland

Men tillbaka till Sisjön och den elusiva ugglan. Den 7:e höll den sig undan. Men den 10:e blev det full cirkus, för att sedan lägga locket på. Sedan åttiotalet har den blivit en litet ojämnt förekommande häckfågel i södra Sverige och i gråzonen mellan vanlig och exklusivitet …!

Där hamnade Eva och jag 11 feb, när vi tog en promenad vid Skalldalen, där ugglan borde finnas. Det irrade runt skådare som sett eller bara letade. Proffsen skyggade under locket. Där satt den, jag såg ett typiskt dimspöke som drog iväg från låg utsikt. En observatör kunde bekräfta direkt efter att det var ugglan som drog över en glänta och den sågs sedan sittande på andra sidan och jagade också på samma ställe på kvällen, sedan som sagt – LOCKET PÅ!!!

Written by admin

February 28th, 2024 at 5:46 pm

Posted in Uncategorized