Olof Armini om fåglar och natur

Fältbestämning, fåglar, miljö, natur.

Hönö whenever !!!!

without comments

Missade jag ändå köret? Den sjätte flödade det på, klykor, gråliror i en strid ström efter det att regnet upphört och vinden tagit i. Tröstade mig med att köpa några pjuck på XXL i Sisjön och enligt Evas räknealgoritmer för shopping hade jag tjänat 1000 spänn – ju mer man köper ju mer tjänar man, marknadsekonomin i sin prydo.

Vaknar 0200 den 7 oktober och konstaterar att det inte regnar men blåser friskt. Tvingar mig ned i sängen men ger upp 0400, upp och scannar yr, dmi och smhi. Ser ut som inget val och börjar fixa mackor och kaffe medan jag slukar frukt, hockygröt och grönt te. Avstår yogan för att få lungt till 0546 då bussen avgår från Spalding.

Allt under kontroll tills – var faen är mössan, den försvinner alltid, skit i den. Halvvägs nedför trappan, jävlar handkikaren!! Upp igen, in med nya pjucken och den livsfarliga ryggan på ryggen. Olycksbådande kras när jag tränger förbi glasskåpet, där rök en av Evas antika porslinpjäser. Men en viking ger sig aldrig, tänker på Karlssons klister och joggar till bussen med sekundmarginal. Och väl i farkosten, där är ju mössan. Turen har vänt!

Allt löper väl och träffar Peter H, en tuffing på cykel från Torslanda på färjan. Fin promenix och det blåser fint.

Bekanntar mig igen med stenskvättan från i onsdags. Intressant att tänka att den kommer från Island eftersom jag nyligen var där. De grönländska/isländska stenskvättorna är kända för sin direktflytt till Västafrika, så det ligger nära till hands att tro att en del fångas upp av de vandrade lågtrycken som också fångar upp havsfågelsuktande ornitologer. Enligt mig har också denna individ karaktär som talar för rasen leucorhoa, mörk, mustigt rödstick och nog är den litet stor! Har sett rasen på Island plus ett dokumenterat exemplar i Skagens hamn i Danmark!

I vindskyddet ett laddat och skarpt gäng, tre illustra gäster från Smålands Jerusalem, så tre gedigna stammisar Jan-Åke N, Peter H, Magnus L. Som vanligt gör jag mig märkvärdig genom att sitta utanför, har blivit en image och signum, som jag måste se till att bryta! Nåväl samarbetet går excellent ändå och jag måste rikta stort, stort tack till alla!!!

Omedelbart goda vibbar, knappast har jag fått upp tuben så har jag stormfåglar, tretåar och storlabbar finare och närmre än i onsdags. Och havssulor lika maffigt som då. Första gråliran låter inte vänta på sig och när jag rusar upp och larmar så dyker en till upp. Rätt som det är ett rop ur hidet, Jan-Åke uppmärksammar några spännande tättingar över vattnet, ropet övergår i ett djungelvrål när han upptäcker en klyka i kölvattnet! Denna klyka kommer sedan att dyka upp då och då, mellan 0930 och 1500 och mellan skyddet och S Bolle. Min tes är att den lockas stanna över de “chummade” hummertinorna.

Sedan ramlar det på i en oanad ström, frågan är har jag någonsin…? En gammal islom, en gråhakedopping, 100 stormfåglar, 4 gråliror, klykstjärtad stormsvala, 500 havssula, 2 toppskarv, 3 stenfalk, 6 skärsnäppa, 25 storlabb, 4 bredstjärtad labb, 2 kustlabb, en fjällabb, 5 dvärgmås, 100 tretåig mås, en tärnmås, 2 lunnefågel, en alkekung och så stenskvättan – nej det slår det mesta/allt!?

Stort och varmt tack till er alla som var med och till er som orkar läsa detta utan att spy galla – hö!

Written by admin

October 7th, 2011 at 9:58 pm

Leave a Reply