Olof Armini om fåglar och natur

Fältbestämning, fåglar, miljö, natur.

Attack Broderlandet 19-25 feb anno 12

without comments

Litet trögt på Västkustfronten!

Några pillar. Ett par på Gasklockan, då och då synliga från min “tomt”, gassandes på sydsiden i vårlig sol. En annan yngre version sågs jaga över Järntorget den 15 februari, när jag varit med barnbarnen och David och krubbat Indienkäk på Maharani.

Årsade ansträngt en klamart, mandarinandhonan vid Färjenäs och mera rejält dvärgbeckasinen i Prästabäcken. – Och inte har det kännts lockande att dra på jaktfalken i Uddevalla efter Island eller ännu mindre cykla i snorhalt modd till Torslanda för en hona snösiska.

Nej bättre än så fanns i kikarsiktet, den Gråvingade truten i Aarhus, som visat sig dagligen veckovis, en lifer och blocker på VP-listan. Vi hade bokat in en 5-dagars tur till Aalborg med en tripp till  Aarhus på programmet.

Följde med spänning DOFbasens rapportering och den senaste veckan har temperaturen sjunkigt, den bastanta truten från USAs västkust verkar spårlöst försvunnen. Brottsplatsen Aarhus universitetspark har dammsugits av bla “svenska birders”, men…

Aj -aj, aj. Men resan låg ju fast. Och…

19 februari klockan 4:00 ljöd väckningen! Buss och spårvagn till Stena-terminalen. Aldrig varit med om så lugn tur. Fönsterbord till frukosten. Mandarinen fångades in i gräsandsflock utanför isen vid Arendal. Innan Älvsborgs fästning ett överraskande Sverigeårskryss, en 2K havssula! Efter Vinga mycket fågeltomt, inte ens några tretåmåsar. Sillar, lax och annat godis på frukostbeffén fick trösta och spänna upp magen.

Bätter fart när Fredrikshamn kom i blickfånget. Alkor, måsar och sedär tre stormfåglar, härligt. En familj sångsvanar lyste vitt, liksom näbben på en stor tung lom som slickade fören på båten, en vitnäbbad islom i vinterdräkt. Troligen resans art – redan nu, fin start!

Så travade vi till Jernbanestationen och tog tåget till Aalborg, efterhand ganska crowded med Köpenhamnare-on-return på söndagseftermiddagen. Spanade bla in litet rådjur och en av “måstearterna”, bomlaerkan, kornsparven! Så nytt travande genom Aalborg till Slottshotellet. “Slotts” passar dåligt men ändå Ok förutom undertryck som ger flygkabinkänsla med samma öronbedävande sus. Luter vi ut genom fönstret skymtar vi en tarm av Limfjorden.

I skumringen hade vi mycket överraskande en sjungande husrödstjärt, svart rödstjärt, när vi fyndat öl på Netto, det enda söndagsöppna i Aalborg som tillsammans med Stenas frukostbuffé räddade oss!

Vaknade i morse med fin omgång i hotellets fitness centre, avsett för anabola balkaner. Eva gjorde kulturinsats medan jag promenerade längs fjorden i tre timmar. Tufft i tilltagande västlig vind, men gav ett gott bonus i form av ca 30 lysbukiga knortegaess, ljusbukiga prutgäss uppe vid Egholmen. Kunde sedan läsa på naturbladet om ön att just de lysbukig knortegaessen utgör en begivenhet vintertid!

Väl “hemma” vid hotellet en pilgrimsfalk, som slagit och mumsat upp bröstet på en ringmärkt skrattmås. Sedan en knubbsäl i vattnet. Undra på att jag acklamerade Evas hjemmekomponerade stjärnskud med öl och wienerbröd till efterrätt. Sedan klippte ögonen betänkligt och jag behövde inte drömma om några frukostbufféer!

Written by Olof

February 20th, 2012 at 6:26 pm

Posted in Resor

Leave a Reply