Olof Armini om fåglar och natur

Fältbestämning, fåglar, miljö, natur.

Gotland revisited

without comments

Så äntligen! En dryg månad försenad – på väg till Gotland.

Onsdagen den 13 juni försökte jag locka David med en vassångare i Nolsvik alldeles vid Säve flygplats på Hisingen. Och sedan lämpa av mig vid flyget. 

Då brakade det loss som så ofta när man är på väg att lämna.  En vitgumpad buskskvätta i Torslanda på Hisingen. Och så medan jag var djupt försjunken i dammsugning passerade en GÅSGAM mitt köksfönster insiktad av alltid superalerte Martin O. Den vinglade till slut in över Hisingen- förstås.

Gamen upptäcktes på en container i Lindome och visade sig vara ringmärkt i Kroatien. Den hade gått in i ett lambgift den 14 juni vid Hökälla på Hisingen och infångats mager som en skrika. En djärv teori är att den fått containerskjuts från Kroatien.

Så den 15 i arla morronväkten for jag med David genom ett vackert men fågeltomt Hisingen. Men det kunde vi ta för ack så skönt och 0815 lyfte Gotlandsflyget och satte kurs mot Visby.

En timme senare såg jag ljuset och andades luften på Gotland och exakt in time kom Eva och Anders mig till mötes. Genast genial strategi. Eva med lagom köpsug sattes av i köpcentrun med gångavstånd till Rusta, Jysk och Willys. Anders anförde till target no 1. Törnekvior, vollybollplanen och denna flodsångare, fångad av fågelfotoeminensen Fredrik S

Vi fick både se och höra den. Även om den inte gav full hals precis.

Raskt vidare till andra sidan vägen och Furulundsskogen. Och där satt den och sjöng högt upp i trädkronorna. En mindre flugsnappare! Anders fotade en likadan, 2K-hane tidigare i vår.

Så infångades Eva med tonvis av framförallt mat. Mycket tacksamt att få hem allt och slippa kamikaza-uppdraget att handla. Var vi nöjda – nej. Anders anförde tredje attacken och när vi steg ur bilen hörde tom Eva den hetsiga sången. En lundsångare vid Fridhemsbäcken! En annan fotoeminens Ulf L fångade den på bild da´n innan!

Oj-oj-oj och stort tack till Anders som befälhavare för denna Visbyflogg. Och tack till fotoillustratörerna. Och till Eva för förståelse.

Senare tog hon och jag en promenix till Svältis och jag klämde en höksångare. Tyvärr sket det sig med en gotlandsårskrysspresent till Anders. Den lyser med sin frånvaro idag. Inget mopedknatter, ingen kraftig sångare med karaktäristisk stjärtteckning.

Istället gav morgonstunden utefter Paån en ny lundsångare, betydligt mer pratglad än Fridhemsfågel. Härliga två pungmesar vid ett av Anders upptäckt bo, helt fulländat med rejäl “snabel”! 1983 var första året det begav sig!

Torsten är den alerte fotografen – TACK.

Kanonstart och skapligt häng på 200 arter innan veckans är slut.

 

Written by Olof

June 16th, 2012 at 10:55 am

Leave a Reply