Olof Armini om fåglar och natur

Fältbestämning, fåglar, miljö, natur.

Sista dagen 27 januari

without comments

Förvisso en dag i morgon och nya möjligheter. Men när solen stiger upp befinner vi oss på Keflavik med första destination Gardemoen i Oslo. Det ljusnar tidigare, så från transfer 0930-1000 en minimal chans på fjällripa och jorduggla!?

Natten till idag innebar nästan storm. Vi såg halvnakna festare nästan blåsa bort på väg mellan monumentet Harpa och väntande taxis. Det såg ut att ta kål på snö och is.

Men ack nej, vi halkade ut innan gryning och lyckades med nöd och näppe stå upprätta. Andra var mindre lyckosamma! Till slut till Sörlarskoj och åter en milstolpe i Sigurdadottirs romanverk. Hon har varit skolkamrat till Gisli. Världen knyts samman.

Jag lämnar med tvekan Eva att återhalka mot Nationalmuséet medan jag drar Saltjaernes för tredje gången för bättra obsar på amrisarna. Vinden ökar igen mot stormstyrka och långt borta är himlen svart som helvetet! Jag travar på i solskenet.

Arbetar igenom bläsänder, trastar mm och äntligen vid Bakkatjörn som är frusen trots 5 plusgrader! Dock bättre med lågvatten i Bakkaviken och resans första “robusta” – fint. Jobbar tröstlöst med fiskmåsarna – Så knappast något vitt på vingspetsarna, större, litet ljusare mantel och någon teckning på litet kraftigare näbb. Så har jag sett den två gånger tidigare men…!?

Den landar 25 m framför mig i tången i vattenbrynet med en massa andra fåglar. Tuben svajar men jag får in den. Ser bra ut – men, kräkfärdig av besvikelse, en fiskmås. Färdig att packa ihop så träder en klockren adult vinterfärgad ringnäbbad mås in i kikarfältet. Gott jobbat !

Övermodigt, plötsligt behärskande världen går jag ut till spetsen av udden. Blacksvart himmel och fantastiska regnbågar, 1000-tals stormfåglar, havssulor, tretåar, sillmular av alla tre sorterna – nära, också resans andra lunne och en islom.

 Innan snöblandade regn. Jag packar ned allt, dricker vatten och äter glöggblandning, russin och mandlar och väntar.

En man med barnbarn är ute och gräver i sanden i värsta regnet. Vi kommer i samspråk på någon skandinavisk rotvälska och han erbjuder skjuts in till Reykjavik. Kapp-Ahls trenchcoat och Intersports cykelbyxor i all ära, men snöglopp i 20 sekundmeter i motvind i 5 km – tackar ja!

Han är riksdagsman i Alltinget och fd fiskeriminister i regeringen – ojsan och jösses va tacksam jag är. Vi är båda vana vid att det blåser! – mycket trevligt.

Nu packar vi och Eva projektar. Blir det mer Island?

 

Written by Olof

January 27th, 2013 at 9:15 pm

Posted in Resor

Leave a Reply