Olof Armini om fåglar och natur

Fältbestämning, fåglar, miljö, natur.

Safjället 7 mars

without comments

Stövlade runt den väl intrampade slingan redan på onsdagen da´n innan.

Härligt torrt och lättgånget, bara några hanterbara jöklar över stigen. Men på fågelfronten bistert – knappt tio arter och det enda utstickande årets första sjungande taltrast ackompanjerad av några oinspirerade svarta släktingar.

Torsdagen bjöd in med sol, men också med bister lätt kuling från NO – isande kallt som det bara kan vara på vårvintern i mars! Alltså än mer tillåst än igår! Skulle det komma någon?

Jominsann! – Redan på bussen Janne H som blev dagens sekreterare. Sedan strömmade folk till, tappra, glada och duktiga. Stegen var lätta och skratten många. Någon blåmes här och någon talgoxe där. Tid att berätta om Safjällets natur och kultur.

Lagom till elva och den förföriska doften ur kaffetermosarna var det lätt som en plätt att få till en mustig soppa av grönsiska, trädkrypare, nötväcka och större hackspett i en läglänta. Sedan toppade några av de mest lyhörda med såväl kungsfågel som dagens rarris svartmes och alla fick vi njuta några gracila rådjur som hoppade iväg under de högresta  granarna vid reservatets sydspets.

Artjägarna kunde som avslutning från utsiktsplatsen urskilja några subtila prickar vid Åbys stuterier – de skulle föreställa kanadagäss!?

Med rätt perspektiv så blir tre timmar ute i naturen lätt lyckade.

För det vill jag tacka alla trettiotre deltagare. Ni gav mig rätt perspektiv.

Xtra tack till spindeln i nätet NaturStig. På hans blogg

http://naturstig.se

kan ni läsa en fylligare rapport om Safjället och mycket annat godis. Läs den!

Written by admin

March 10th, 2013 at 3:48 pm

Posted in Göteborg

Leave a Reply