Olof Armini om fåglar och natur

Fältbestämning, fåglar, miljö, natur.

Happy new year 2014

without comments

Löftena haglar. De skall förverkligas, himlastormande mål och våta drömmar –

för skådaren både antal och typ av arter!!

1 jan 1987 i Kam Sam Roi Yot, scenen för “Killing fields” och ett ultimat fågelställe, var siktet inställt på 100 arter före svensk soluppgång.

Med god marginal, kl 0600 svensk tid droppade en spovsnäppa in som art 100. Klockan var 1200 thailändsk tid och vägen mot den ganska “enkla” spovsnäppan gick via läckerheter som långtå-, rödhalsad snäppa, sibirbeckasin, sibirisk tundrapipare, större skrikörn, pied-, eastern marsh harrier, vide-, starr-, träsk-, brun-och nordsångare – för att nämna några!

1 jan 1992 i Chitwan var tidsmarginalen mindre, lokalen inte lika ultimat men till min hjälp fanns två supervassa, “hungriga” skådare, Björn Lilja (då Andersson) och David. – andra därvarande skådare från all världens hörn föreföll bleka vid jämförelse.

Soluppgången hemma i Sverige, ca 0900, klarades med minsta möjliga marginal tack vare en vanlig havsörn som seglade över Raptifloden som dagens art 100! Massor av läckerheter även här på väg mot de hundra, men mest minnesvärt den pansarnoshörning, som Björn höll på att äntra i sin jakt på skulkare som stäpp-och fältsångare. Första fåglarna i gryningsljuset vid flodens strand var fö en jungfrutrana omgiven av svarthuvade trutar.

Och så 1 januari 2014, klockan 0300 och mobilen klingar!

“Vinterkräk! Inställt!” – Aj,aj förra årets tur var så lyckad – Ett Hallandsrace enligt skådarrecept, antal och karaktär av arter.

Blev att städsla stålhingsten för en Hisingsflogg. Kollade pillarna på Gasklockan från GötaÄlvbron, svepte Nansensgatan efter bändlar. Träffade istället några nöjda skådare som försäkrade, “DEN är kvar”. Svettades uppför Slätta damm och till spången över Gunnestorps mosse! –

Och där på plats med många prominenta KalåAdaskådare.

HÖKUGGLAN

Fint prickade den trettioårsdagen för min allra första hökuggla, Nyår 1984 utanför Alingsås per bike – förstås!

På hemvägen blev några bändlar knorren i julskinkan.

På årets andra dag var det Evas tur att följa upp med att plussa på sin ugglesvit – praktfullt! Avrundning med kaféet Rosa Li med en macka med två stekta ägg och ett paket knaperstekt bacon – tur vi bekämpat motionslöften och ev bilringar med en rejäl runda kring Slätta damm.

Den tredje dagen var Eva i störtform och vi drog ny gigantmotion över Safjället (värstingstället för ironmen et con) med slutmålet, 20 vackra bändelkorsnäbbar i prydnadsaplarna utanför Vänortsgatan i Möldal. Dvs riktig avslutning via bageri Brogyllen – hmmmmums.

Den fjärde dagen kunde inte David annat än kralta sig upp. Fortfarande matt, pissigt väder och allmänt motflyt gjorde vår prestation att hitta den vitvingade truten i Träslövsläges hamn, en bit utanför “brottsplatsen” närmast makalös. Detta är väl skådarens signum, en enda obs på någon minut av en dags skådande skiljer dip från succé. Nåja det blev en del annat, 6 havsörnar, skäggmes storspov, stare mm

På femte dagen bestod förtjusningen i Hisingen för herrskapet Armini och vi rekade en märklig palestinsk krog mellan obskyra bilverkstäder, nattetid scener för gangsteruppgörelser. Sålunda uppiggade blev det ytterligare en tur förbi ugglan – utan KIKARE! När hände det sist? Någon gång i början av 1970-talet!!??

Sjätte dagen och David, Zachis och Claudia lockar ut mig att köpa I-phones – På Hisingen!! Efter väl förrättat värv, hällande regn och tilltagande mörker, men en aldrig sinande kämpaglöd. Vi hukar ut i eländet för att i alla fall se var den suttit tidigare. Nestors tur att ropa:

“Där är den”,

David tillbaks till bilen för tub och mobil med nedanstående resultat!

Och för att demonstrera min Iphone och en grann bändel!

Första veckan 2014 lovar gott!

 

Written by admin

January 7th, 2014 at 3:26 pm

Posted in Uncategorized

Leave a Reply