Olof Armini om fåglar och natur

Fältbestämning, fåglar, miljö, natur.

Till Island januari-14

without comments

Typiskt, snöyra från SO på morgonen den 27:e. Efter dagar av stillsam vinter.

Och i Köpenhamn ännu värre!

Det maxade bagaget kändes tyngre, penicillinkuren mer tröttande och Island fjärran avlägset.

David till Landvetter piggade upp, liksom käck och trevlig personal – inga förseningar so far. Platser fixade av Tord, härligt.

Men så avfärd, försenade en timme till Köpenhamn, där det var problem med landningen. Banorna sopades så vi fick ta en extra sväng över Öresund. Tur vi hade bra tid till Islandsplanet.

Med bara en bana, ständiga snöröjningar och avfrostningar av planen, i en kö av plan, där varje kändes som det sista att släppas iväg! – Så äntligen mer än en timme sena, så skönt att vara iväg.

Så ett bökande med bagage och bussar genom beckmörkt Reykjanaess till Ránargatan. Eller – pansjon vaknade till och såg med skumma ögon ett NORRSKEN i norr över Esja!

Klockan 0200 lokal tid, 0300 sv tid slöt skådaren sina violblå och den vakande hustrun en timme senare. Väl tufft för en “liten gamling”.

Härlig men seg morgon – sol, värme, stilla. Och solen inte upp förrän 10:30 – tack för det!

Första arten en stare i Tv-antennen på grannhuset. Så rasar jag ned i hamnen, där folk samlas för valskådning.

Jag frossar i vitvingade trutar, vittrutar och annat man åker hela dagar efter hemma. Hinner en jaktfalk på Engey och 2 islommar i Raudarvik innan Eva dyker upp.

Vi går till Universitetet via Tjörnin med “som vanligt” en spetsbergare bland grågässen.

Blir närande soppa med bröd innan jag tar nästa “pass” på vågbrytaren ut mot Grandi. Härligt stilla och långt ut massor av fa stormfåglar. Det plaskar, förmodligen några delfiner men för långt ut. Så en liten adrenalinare, en honfärgad skrake kommer ensam flygande, ser liten ut och jag ser ingen vit spegel på vingöversidorna. Förargligt nog fortsätter den in mot Raudarvik och försvinner bakom några oljecisterner. Kan det vara möjligt, en KAMSKRAKE?????

Ytterligt brydd när det rapporteras en hona kamskrake drygt två timmar tidigare vid Ellidavatn i östra Reykjavik!!!!!!

“Min sanning”, verkligheten eller en variant av “The two-bird theory”???

I sanning en härlig start som avrundas med ett härligt stycke torsk i smörsås med isländska potäter, gulerötter och tomater.

 

Written by admin

January 29th, 2014 at 11:39 am

Posted in Uncategorized

Leave a Reply