Olof Armini om fåglar och natur

Fältbestämning, fåglar, miljö, natur.

Hönö 19 augusti

without comments

Fint vindläge några dagar kring 20 augusti på Västkusten. Giftiga rapporter om Balearisk-och Gulnäbbad lira plus en Tärnmås.

När David och jag stormade ut den 19:e på Hönö stormades vi till mötes av ett fascinerande skådespel. En hoverande polishelikopter, halv storm, åska och piskande regn. Tur “hajdet” gav plats bland idel, ädel fågelskådaradel – och trevliga dessutom! Sikten emellanåt 0!

bild 2-8bild 3-4

Då och då kunde man skymta något och då var alla på alerten.  Inte minst David som också hann med att sticka mobilen framför kikkerten!

bild 1-8bild 2-9bild 3-5

Några stunder kunde man se riktigt bra och då blev det också mer rörelse på havet.

bild-2bild 1

 

Och summerat blev det några härliga timmar som avslutades med ett lättare  vad. Stormen hade drivet upp ett rejält högvatten, som vi dock klarade torrskodda.

Sydsträckande hade vi ett distinkt sträck av vadare, mest Ljungpipare, men också enstaka av Sandlöpare och Mosnäppa som små “russin”. Också en del tärnor söderut, Fisk-, Silver-, Kentsk-.

Övriga fåglar svårt att bedöma hur stationära de var. Kan ha rört sig om ett 100-tal Havssulor och Stormfåglar, något 10-tal Tretåmåsar, Toppskarvar, Labbar, både Kust-och Storlabb, och Smålommar. Dessutom ovanligt mycket, flera 10-tal, Svärtor, en MINDRE LIRA och en intressant ATLANTSILLTRUT!?

bild 1-7

En super tur men det utlovade läget blev litet “Mjaaa….”

 

 

 

Written by admin

August 26th, 2014 at 10:18 am

Leave a Reply