Olof Armini om fåglar och natur

Fältbestämning, fåglar, miljö, natur.

Liret på Hovet 27 sep

without comments

Inte så dumt, en hockeymatch, tacklingar, publik, domare, målfoton…

Åskådare/spelare – Anders, jag, efterhand litet kossor och andra skådare.

Helt fredligt njuter vi, mest av allt det outsinliga flödet av HAVSFÅGLAR!

SÅÅ

Bakgrund

Fågelskådning och fågelskådaren är djupt fixerad vid artningen. Havsfågelskådning sätter detta på sin spets.

Denna typ av skådning att sitta och gno med en kikare över ett stormpiskat hav tog fart på 80-talet.

Innan dess hade det setts en Gulnäbbad lira och några strandade Större liror i Sverige. Allt en seriös skådare vågade sig på var en möjlig Stor lira – kanske??? Tog litet tid innan man hann ifatt och på 2000-talet har det setts femtiotalet Gulnäbbade liror medan de Större ligger kvar på “stragglers”, inte tjoget ännu.

Arterna har litet olika ingång till oss. Den Större liran beskriver en Nordatlantisk loop, som påminner om Grålirans, men ligger i tid och beteende sämre till för att hamna på vår Västkust. Det är dock enorma mängder så om…

När det gäller Gulnäsan är det en “spray” söderifrån, som för många Mindre liror.

Båda är Stora Liror och ser man en sådan inkluderar de flesta av deras egenskaper båda arterna. Beskrivningar, bilder och foton betonar skillnaderna och ger en falsk bild av verkligheten om man inte förstår att valuera.

Slagläge

Strax före 1000 27 sep vid Hovs hallar var allt lugnt, vi hade avnjutit havsfåglar en masse, topp med en tärnmås och gråliror. Vi hade också hört om mindre liror, klyksvalor och gulnäsa med frågetecken.

Då hittar jag en lira som virvlar runt – en Mindre? – ropar ut! Så litet mer tittande, en Gulnäbbad i sitt beteende. Van vid denna lira, nästan säker. Men klar överexponering, så svårt med dräktdetaljer, allt ljust. “Snöar in” på art/ras borealis/nominat och hittar det som helt exkluderar Gulnäsa men inkluderar Större, det mörka diagonalbandet på undervingen. Blir en psykologisk process som tar tid. Gulnäsan var en så efterlängtad art och att få den som ädelkryzz!

greatimages

Jag tjyvar de här bilden ( hoppas mästerskyttarna Anders B och Hans L håller till godo) för att de så tydligt visar både diagonalstrecket, som svårigheten med detaljer vid en överexponering.

Större till vänster och Gulnäsa till höger – förstås!

Nåväl med andras övertyganda observerande och netop bekräftande dokumentation ett än bättre ädelkryzz. Dessutom blir inte mörk plätt ganska långt fram på buken, vit kind mot mörka hätta mm illusoriska villfarelser!?

Läs Hans Larssons “En skådares bekännesle”, gäller alltid!

Just nu rykten om Större Lira i Oslofjorden så David och jag satsar hårt i morgon

 

 

 

Written by admin

October 17th, 2014 at 7:32 pm

Leave a Reply