Olof Armini om fåglar och natur

Fältbestämning, fåglar, miljö, natur.

10 oktoberdagar i Götet 2014

without comments

Tio dagar med skola, Zaccis och Claudias, mest varje dag. Nästan tillbaka i gamla selen.

I somras med Z på gamla “brottsplatser”.

IMG_0225

Gamlestadsskolan, min första “riktiga” tjänst och trappan där Eva och jag träffades första gången i april 1972. P-Lasse, eminent slöjdlärare från Värmland vräkte sig ut i fönstret ovanför Zaccis huvud och vrålade varnande till Eva: “Akta dig för honom!”. På sommaren 22 juli var han en av hedersgästerna på vårat bröllop.

IMG_0227

Donnergymnasiet, vår egen skola, som avslutade “våra” karriärer i skolvärlden.

Omättnaden som infinner sig vid frosseri blev dock påträngande. Efter två dagar av rapporter om en trätoppsgäckande, låtande Taigasångare, en av invasionsarterna i höst, så… Den höll till på Stampens kyrkogård, i vars lund Bror Ritchie och Faster Rut vilar. Alltså spårvagn 4 dit direkt från Kvarnhjulet den 16 oktober. Rustad med paraply och med xeno-cantos Yellow-brewed Warblers ljudande ur min IPhone. Precis vid minneslunden i en hög alm i det tilltagande duggandet svarade den östlige villfarelsen käckt flera gånger!

Den 18:e, nu med rejält blodad tand, i bilen med David till Halland. Vi hade tur med vädret, regn dit och hem men uppehåll där. Trots skådartäta marker och helg blev det primärskådning. Rejäla genomkörare, med massivt flyttsträck och styvt 90 arter.

Vi plockade finesser både här och där. Vid Gubbsnoken, Toppskarvar, en äldre Pille, fler Blåhökar, mkt Dubbeltrastar, mkt Vinterhämplingar och mest pulshöjande, massor med Gransångare i häckarna. Någon lät litet spännande.

Vi skrapade ihop en fin samling oktobervadare vid Killingatången bla Kustsnäppa och Sandlöpare. Plus klassiske Varbergsskådaren Christer per velociped.

Avslut vid Naturcentret som vanligt, där vi också som vanligt mumsade McDonalds och plockade Mindre Sångsvan, Spetsbergsgås, Kaspisk trut, Bläsgås i vimlet av fåglar. Pulshöjande här var fint studium av alltid litet lurig, stor, ung, mörk Pille med svag mustasch – men än mer en ung vanlig Törnskata, kanske den man märkt 6 oktober.

Månntro var det gamle eleven Björn T som drog förbi lodgen??? I så fall, dagens OBS!?

Avrundade da´n efter med vagn 7 och buss till Välen. Där Uno U och fin förevisning av tre generationer Rörhöns. Innan bussen på väg och begivenheten en 1K SVARTHAKAD BUSKSKVÄTTA behagade visa sig! Underbart är kort!

Fint på planet back till Gotland – och med Zacci på platsen bredvid!

 

 

Written by admin

November 2nd, 2014 at 3:35 pm

Posted in Göteborg

Leave a Reply