Olof Armini om fåglar och natur

Fältbestämning, fåglar, miljö, natur.

Amundön med GOF Lö 7 feb

without comments

Lagom seg uppgång efter fin fredagsafton.

0705 visade uret och jag sträckte ut i en lugn morrongympa medan gröten puttrade i kastrullen. Det ljusnade så smått i öster och tankarna vindlade kring en utflykt litet senare.

“UTFLYKT! Men va… är det inte den 7:e och…” – Exkursionsledare på Amundön!?

JO, raskt i kläder, matsäck, kikare och lättjogg till Chalmers. Där vagnen till Marklandsgatan och byte till buss som turligt nog gick ända fram till Lillövägen.

Lovprisar starttiden, 10 och andas in vår och hav innan dussinet jämnt av förväntansfulla skådare, som trotsat den bitande vårvintern. Frisk bris från nordväst.

Redan från bron svepte en grann Pilgrimsfalk förbi i söder mot Kungsviken. Någon finsmakare hade hellre sett en Havsörn och som på beställning bytte örnen plats med falken i våra kikarsikten! Vilken start!

När vi så vandrade ut mot näset åt nordväst stötte vi på den tredje mäktiga rovfågeln, en Duvhök i trädtoppshöjd. Annars inte så mycket fågel på den vindpinade nordvästsidan. Granna gudingar och storskarvar i snygga praktdräkter kompenserade dock väl. Och vid Drottningviken hyggligt lä för härligt fika.

Vi vågade trotsa isiga klippor och återvända längs sydsidan. Vädret visade sin uppskattning med att efterhand övergå till riktig vår, en allt mildare bris smekte kinden och solen tittade till slut fram.I Kungsviken mängder av sjöfågel; vigg, knipor, knölsvanar mest, men vi kunde också vaska fram 2 Bergänder och Linnés favoritfågel Salskraken. Många av exkursionsdeltagarna visade sina talanger vid framvaskningen.

Likaså var alla på alerten, när vi avslutade i den nu våriga hästhagen vid bron. En insträckande Grågås och en vakande Varfågel.

Fin avslutning, inalles 30+ arter och ett Stort Tack till alla för en härlig förmiddag!

 

Written by admin

February 15th, 2015 at 4:48 pm

Posted in Göteborg

Leave a Reply