Olof Armini om fåglar och natur

Fältbestämning, fåglar, miljö, natur.

UR TID 2015

without comments

Snart är 2015 urtid och 2016 intid. En lek med ord.

Ledord för året är kris – flyktingkris, klimatkris, terrorkris – så ur led var 2015 innan det blev ur tid.

Dock när jag blickar ut, morgonen 27 december

gympandes genom köksfönstret

IMG_0870

och vädrandes sängkläder på balkisen

IMG_0871

decimetersnö, -2° – mellandagsvinter, så kanske, åtminstone klimatologiskt, en liten smula i led och fortfarande i tid – 2015!

För min del har också skådandet varit i led anno 2015. Enligt ARTPORTALEN, Altaret för en del men Golgata för andra, har jag 268 arter i hela landet och 241 arter på Gotland. Inte illa särskilt med tanke på att jag varit på Island hela oktober och bara skådat på Västkusten och på Gotland.

Tydligen har Artportalen gett näring åt en jesuitliknande rörelse bland skådare. “Jesuiterna” misstänkliggör andras obsar och jagar dem med blåslampa. Men jag sitter lugnt i båten och låter stormen bedarra och unnar mig ett litet hej innan jag hunnit över bäcken.

Inledde året med ett litet “fusk”besök i Malmö, som faktiskt gav tre unika arter för året, Vitögd dykand, Svartnäbbad islom, Bredstjärtad labb. Den Vitögda dykanden är väl inte speciellt trovärdig, handkikaren från tåget, som accelererade ut från Lund C, samtidigt som jag språkade med Afrikaveteranen Dick, som jag inte träffat på 10 år! Läge för jesuiterna att slipa knivarna, allrahelst som det vimlat av hybrider i Lunds reningsdammar! NB jag ser att idag, 31 december ses den på exakt samma ställe – SÅ!

Årets Royal straight flush var Mellanspetten i Lummelunda! – Eller?

När jag stod av planet, 20:e februari klingade mobilen och David hade tagit reda på att den setts på morgonen. På plattan Anders med läcker matsäck och caretan på tomgång och strax några snabba flukt på något undflyende högt upp i ett träd. Som den 25e blev till höjdarobs, då jag tilläts hitta den själv och även lätesbestämma den. Bosse och Rikard, raska Täbygrabbar står för läckert foto.

2015-02-25-05380

Jag ikläder mig dock jesuitdoket och kommer med ett MEN.

Samtidigt som denna hona var på plats har det funnits en presumtiv parter på ön, inte många mil bort!? Som idog deckarläsare vet jag att alltid vara misstänksam mot slumpmässiga sammanträffanden så det finns en malande tanke här!

Assisted performance är inte obekant på fågelskådandets parnasser och väger man sannolikheterna så…? Min inställning till skådandet ger obsarna på spetten full pott, men relativt kanske ändå, Tornugglan, samma dag med Anders eller min ensamobs på Mellanspett i augusti för något decennium sedan på Kronholmen, smäller än högre. Får se vad våra jesuiterna säger, men på sedvanligt manér är de säkert färgade av sin “tro” och inte riktigt att lita på, “som man bäddar får man ligga”.

Hela Gotlandsvistelsen i februari/mars gav en maxad utdelning, med massor av godbitar. Vårruset på Gotland späddes på med en högoktanig tvåveckorsbrygd i skiftet april/maj och det kändes som jag var bra med på tåget. Förutom det redan nämnda mycket godis som med Anders hjälp spanades in. Alförrädare, Spetsbergsgås, Vitnäbbad islom, Härfågel, Svarthuvad mås, Stäpphök, Fältpiplärka, Gulhämpling, ett axplock av läckerbitarna.

Under mellantiderna hade jag med hjälp av David, Bernt, Jörgen m.fl ett grymt fint plock på Västkusten, kanske aldrig på 70 år bättre!? Praktejder, Lunnefågel, Alkekung, Bändelkorsnäbb, Berglärka, Vattenpiplärka mm redan i januari!

Så fortsatte det, Vit stork, Rödhalsad gås, Svarthalsad dopping, Brandkronad kungsfågel, Dammsnäppa, Ökenstenskvätta och kanske russinet i kakan, Iberisk gransångare på Vargö i Götets södra skärgård.

öken1FullSizeRender-11

David står för ökenstenskvättan och jag har kämpat med det audio-visuella på den Iberiske. Skruva upp volymen i slutet så hör ni.

Skrajsenheten att ha missat vårrusets final på Gotland kom på skam. Da´n efter att ha återvänt till ön, på självaste nationaldagen, först med Anders till Paviken och Trastsångare. Så Au riv…

DSCN0045DSCN0012

Anders inte bara ledde fälttåget mot Rödhuvad törnskata och Svartvingad vadaresvala, han plåtade också.

Med så fin inledning på sommaren rann det bara på, Vaktel, Ägretthäger, Busksångare, Vassångare, Brednäbbad simsnäppa, Aftonfalk, Sommargylling, Biätare, Tuvsnäppa, Brun glada, Svart stork, Citronärla mm … Oj-oj allt detta innan sommaren var till ände!

DSCN0333DSCN0255IMG_0661IMG_0707

Tills den 14 september, 2 höstveckor, då jag hann med Fjällpipare och Tajgasångare, största invasionen någonsin.

Ett enda havsfågeldrag, 18 september på Hönö med David, och det mesta som missats i januari klämdes på några intensiva timmar! Balearisk lira, Mindre lira, Fjällabb, Storlabb – Vilken fem-etta!

Så stundade hela oktober på Island. Härligt, men vad skulle jag missa på Sverige/Gotlandslistan? – Havsfåglar och Östliga rarrisar. Västliga stormar och östliga högtrycksryggar tävlade om att breda ut röda mattan, men fåglarna verkade nödbedda och jag kunde lugnt njuta Island.

Vid sidan av det förväntade! – Strömand, Islandsknipa, Jaktfalk mm – och det oväntade! – Större beckasinsnäppa, Fjälluggla, Rödögd vireo mm – Var det presumtiva arter/derivat som förgyllde fågellistan. Tex Stilla havslom, Amerikansk gråtrut och

IMG_0765FullSizeRender-30FullSizeRender-14

 

i tur och ordning, Gråvingad trut, Thayertrut och Coburnirödvinge .

Listmässigt visade det sig bara återstå en transportsträcka till nyår – inga nya arter oktober, november och december. Visst fanns chansen, men knappast till något större ryck, om jag inte avslutat som jag börjat , i Skåne.

Ser nu fram emot 2016 och kanske en januariflogg av Skåne med Pascal och David!

GOTT NYTT ÅR!

 

 

 

 

 

 

 

Written by admin

January 2nd, 2016 at 5:00 pm

Leave a Reply