Olof Armini om fåglar och natur

Fältbestämning, fåglar, miljö, natur.

Vårrus 1 april-16

without comments

8 april och lugna puckar! Kolliderar med vintertid i tvättstugan. En timme försenad blåsig promenad uppför Brudarebacken. Ingen Ringtrast men sjungande Trädlärka, rastande Lappsparv och på nedvägen vid Delsjöbäckens övre forsar de vassa visslingarna från en grann Forsärlehane.

Kastar mig på 5:an till Valand och Domus för räkor och kylling samt givet några 7,2 av bara farten. Lagom att knö sig in mellan två barnvagnar på bussen. Krystar mig ut redan på Vidblicksgatan.

Steker så 8 rödspättefiléer, rensar 1 kg räkor, bakar en banan-och chokladkaka… David ringer och vi bestämmer 0530 imorron – destination Varberg.

9 april och upp 0330. Hinner storgympa, frukost, tvagning och adekvat tarmtömning. David har stora bilen och komforten omsluter oss. Vi får fint snack och passerar “grävlingsstråket” söder om Kungsbacka – minst fem överkörda djur, innan ett iskallt Gubbanäsan. Åtminstone jag hade satsat på typ försommar!

Ändå lyckades vi fånga in det mesta och bästa som bjöds, de första Kentingarna, några Sulor, minst två Toppskarvar och ett hyfsat drag av framförallt Ejder, Sjöorre och Smålommar.

Batteriet i kameran var urladdat så mina förhoppningar på litet sträckbilder grusades. Istället blev det tätting-flogg på Näsan och i Bengtssons häck, Mycket Gransångare och Rödhakar, Stenskvättor och årets första Lövsångare. Inte det riktiga losset men…

Reservatet förnekar sig dock aldrig. Redan vid gamla fågeltornparkeringen utmärkte sig Skärfläckor, Vitkindade gäss och Kenska tärnor i sällan skådad mängd. Några Rödspovar lyste grant i gräset.

På vägen till VOF-utsikten laddade vi med varsin McMenu. Mumsande spanade vi in Brun kärrhök, Fjällvråk, Fiskgjuse och några Spetsbergsgäss. David lekte med sin laddade kamera och jämförde med mobil + tub.

l2i1

På ganska exakt 700m vann mobil + tub under rådande omständigheter. Men ganska sanslöst att det blir så bra i båda fallen.

Vi började fundera på refrängen. Hässleholm och ev Mindre bergand lockade inte, men kanske Utteros och 2 Ägretter? Micke Nord dök upp och sade att de lyft och dragit norrut. Och så fick vi litet flyt, rakt framför oss som från ingenstans. Och plötsligt kryllade det av dragare – också som från ingenstans.

Vi drar norrut. Via gamla Varberg blir det en avkopplande tur till “hem ljuva hem”, men fortsättning följer imorgon.

 

 

Written by admin

April 12th, 2016 at 8:02 pm

Posted in Göteborg

Leave a Reply