Olof Armini om fåglar och natur

Fältbestämning, fåglar, miljö, natur.

Vårrus 2 April-16

without comments

Arla morronväkt 10 april. Gympa, frukost och ned till Centralen.

Eva på tåget strax före 8. Hinner fixa så hennes mobil funkar med tågets WiFi och kasta mig ur järnvagnens käftar i sista stund. Istället för Evas väninnor och Örebro blir det Östra sjukhuset, Härlanda tjärn och Brudarebacken.

Där flera prominenta skådare, något upphetsade – det har obsats 10+ Ringtrastar i gryningen! – och precis när upplysningen nått mina öron flaxar två svarta med vita bröst förbi. En ivrig fotograf jagade in i ett snår. Det tjackade väldeliga och åtminstone fyra Ringtrastar flög iväg.

Lugnet lägrade sig på kullen och alla skrockade trastligt belåtet. Än ljudligare när årets första Fiskgjuse attackerades av ytterligare en Ringtrast – en riktig Ringtrastfrossa.

Avslut med fina sången av Forsärlehanen i Delsjöbäckens översta fors vid Töpelvägen. Kul att tänka att David och jag såg vår första Forsärla, 1979 på hösten vid Brudslöjan, en liknande fors på Hunneberg!

11 april och “sovmorgon”, 0400!

Bernt organiserade grymt bra efter min individuella start. 0630 5an till Bögatan. Där stod Anders med caretan på vid gavel – bara att plocka in och veckla ihop sig – för vidunderliga 1,5 h över Väsjötaslätten – Alingsås, mitt fädernehem, Dovhjortar, Rådjur och nästan till Myråsen, där morfar växte upp!

Vi landade på Fågeludden i Billingens sluttning och Hornborgasjöns NO-hörn. Jämfört med förra året ett insmickrande fint vårväder. Vi kunde bestiga rotundan och i lugn och ro spana in mängder av godsaker, som toppades av tiotalet SVARTHALSADE DOPPINGAR, några nära och fint och en RÖDGLADA, som svävade över dungarna på andra sidan sjön.

Undra på att matsäcken smakade och samtalet smattrade. Förra året hackade vi tänder.

Litet hybris missade vi naturligtvis avfarten till Trandansen och fick en sightseeing förbi ganska rotiga lantbruk, fjärran den blomstrande jordbruksbygd vi åldermän mindes!

Framme ett kacklande och trumpetande. Ett virrvarr av skådare, Bertil P, Classe H mfl och fåglar. Bland ca 5000 Tranor slet vi fram 10 SPETSBERGSGÄSS, en Bläsgås, en hybrid KanadaXGrågås, 3 Bruna kärrhökar, 2 Havsörnar som russin i kakan.

Traditionsenligt avslut uppe i Flisens fågeltorn vid sjöns utlopp, där koordinaterna för sjön också ligger. Mycket fint, Fiskgjuse och Fjällvråkar kalasnära och ytterligare en hybrid KanadaXGrågås.

Bernt (och Anders?) nådde 99 årskryzz – förargligt att vi missade Mindre sångsvan, trots att vi passerade Trandansen en gång till för Anders kvarglömda kånk.

Så denna turs – en helt fantastisk sådan! – svanesång mot solen som sänkte sig i väster!

Stort och varmt tack till Bernt, arrangör och Anders, chaufför samt båda excellenta skådarkamrater!

 

Written by admin

April 16th, 2016 at 4:27 pm

Posted in Göteborg

Leave a Reply