Olof Armini om fåglar och natur

Fältbestämning, fåglar, miljö, natur.

Gamla mönster

without comments

När man kommer upp i åren upplever man hur gamla mönster upprepar sig och bildar en väv av kunskap.

Både på lokal och nationell nivå är det en anspänning inför varje säsong var man skall positionera sig för maxat utbyte. Club-300 väderexperter hetsar på! 

När det brakar loss på hösten blir det framförallt ett fläng mellan Falsterbo/Skåne och Öland. De är lättskådade spetslokaler i rika och omväxlande fågelflödeslinjer och det är nästan alltid Öland som dragit längsta strået när man summerar.

Den sistlidna veckan var ett typexempel. Trots att Skåne lyckades dra in en typisk Ölandstrumfart, brunsångare så kontrade Öland med såväl tärnmås som stäppörn, som extrabonusar utöver allt annat som prärielöpare, taigasångare, tuvsnäppa m.m.

Men säger ni, Västkusten, Utklippan, Vänerstruten, Hjälmarediton, alla Östersjööarna från Landsort och norrut? –  Jag vill hävda att alla dessa har företräden i ovanstående tre kvalitéer men kan inte matcha de stora tungviktarna i någon. Man kan som bäst tala om en viss nischning som för Västkusten-havsfåglar!

När det gäller Gotland utgör den ett undantag. Jag menar nämligen att den slår alla lokaler i Sverige som spetslokal, så långt sydost som ensam ö i Östersjön. Storleken är naturligtvis både en fördel och en nackdel och som optimal lokal kunde den vara väsentligt mindre men ändå…

När det gäller de andra två kvalitéerna, lättskådade och i fågelflödeslinjer är den dock de andra tungviktarna underlägsen.

Öland och därnäst Falsterbo/Skåne utgör alltså bäst options för att hämta hem det mesta och bästa Sverige har att erbjuda i fågelväg. Men vill man arbeta upp en bra artlista med riktiga giftigheter duger Gotland väl. I övrigt får man jaga runt o/e ha en förbaskad tur.

Trösterikt är Sverige ett stort avlångt land så till fromma för dötrista fågeltomma lokaler har de ofta något man inte kan se på de stora lokalerna. Att på en iskall heldags linjekartering i Norrbottens inland ha hela fem arter, däribland lappmes, lavskrika och järpe – Öland släng sig i väggen.

Till slut får jag gratta vännen Anders som valde Öland sistlidna sju dagar – vilket klipp. 

En kattuggla som kacklar utanför balkisen, nej det duger inte!

Written by Olof

October 13th, 2009 at 7:14 pm

Leave a Reply