Olof Armini om fåglar och natur

Fältbestämning, fåglar, miljö, natur.

Ringand

with 2 comments

28 februari 2001 och jag svettades på Bromma, försening med en halvtimme. Ringanden som birdfinder n:o 1 i Götet Uno U “tillfälligtvis” råkat på hade envist hållit sig kvar. Nervöst knappade jag ideligen in C-3:s alarm men dagen var dyster med lätt snöglopp. I lätt skymning sliddrade jag i modden ner till Säveåns mynning. Hopplös dipkänsla när jag spanade av kajen och mynningen – bara viggar m.m.

Kastade mig in i sexsnåren uppströms Marieholmsbron. Halkande över kondomer och annat snusk fick jag vittring på tre vigghonor som sov i åkanten. Plötsligt alerterade jag dom litet tillräckligt för att stora lycka få ett efterlängtat kryZZ. Ringde Janne J i stor eufori!!!

Hanen i år var betydligt lättsammare. Men ändå gav han mig några tankeställare. Sidan var betydligt mörkare grå i vissa ljus och vinklar än jag någonsin tänkt mig! Då blev kontrasten mot den vita bröstsidan en mycket bra fältmässig markör. Har i princip plottat fågeln på den karaktären alla gånger, ibland med bara ögonen. Syns hyfsat på Björns bild, men är ofta än mer markerad. 

Annars är det intressant att namnet Ring-necked Duck, Aythya collaris härrör till ett fältmässigt värdelöst brunskimrande halsband. Många har överfört “Ring” till de två ringarna kring näbben, den bakom svarta näbbspetsen och den runt näbbasen. Här har vi väl den fältmässiga artdiagnostiken.

Plus kanske toppen på huvudet – inte tofs. Och då kommer vi in på jämförelse med viggen. Några subtila skillnader är en i vissa ljus mer “dull” rygg, litet kortare kropp, prop större huvud och näbb! Jag har fått hjälpa många att hitta, men som sedan tyckt den varit urenkel!

Det finns en diskussion kring ålderna. Rent sannolikhetsmässigt är 2K givet. Detta förstärks av de bruna inslagen på flanken som ses på Björns foto. Till yttermera tycks flera stabila auktorer inte darra på manschetterna utan anger 2K.

Själv darrar jag på manschetterna! Se på länkarna nedan som anger en adult vid samma tid. Eller den vänstra bilden av av David L, en av mina absoluta fotofavoriter hur kunde han åstadkomma detta!!??? Här ser man tertialer som verkar väl välutvecklade eller är det tvärtom??

Avgörande är, hur länge kan man urskilja en ickead! 

Länkarna skall föreställa samma adulta fågel och är tagna första januari.

http://www.fyldebirdclub.org/images/RND-Fleetwood-217w.jpg

http://www.fyldebirdclub.org/images/RNDSP%20(10).jpg

Tittade på den idag tillsammans med minst tre smådoppingar.

Written by Olof

January 15th, 2010 at 7:17 pm

2 Responses to 'Ringand'

Subscribe to comments with RSS or TrackBack to 'Ringand'.

  1. Sent om sider höstade till och med jag in anden i förmiddags 🙂

    David

    18 Jan 10 at 11:26 pm

  2. Gött

    Olof

    22 Jan 10 at 11:50 am

Leave a Reply