Olof Armini om fåglar och natur

Fältbestämning, fåglar, miljö, natur.

Från fönsterblecket

without comments

Allmännt

Litet vårtrött och halvdeppig över vad som som ses överallt utom… Taigatrastar, vittrutar m.m.

Nåväl, har fått två bländande promenader i Änggården, 5 och 7 mars. Sol, stilla och några grader kallt så att skaren höll för små sidekicks. Och några rara obsar. Den femte fint med tjoget mindre korsnäbbar i lärkarna vid ljungheden.

Mest 2K-fåglar och en mycket fin vingbandare, en hona som gjorde skäl för den artstatus, Loxia rubrifasciata, dessa individer hade på 1850-talet! Lär förekomma en på tusen med hyggliga vingband. Kul nog dök det upp en bändelkorsnäbb, en ung hane, så att jag riktigt kunde gotta mig åt fin jämförelse på vingband. Bändeln har ju ett triangelformat bakre vingband med basen in mot ryggen, en avgörande karaktär i kniviga fall.

Plötsligt flög alla korsnäbbar iväg, kanske skrämda av den sparvuggla som visslade något senare. Den 7 såg jag sparvugglan igen men korsisarna var putz weg.

Från 1850 i ca ett sekel var korsnäbbarna tre arter. Så tillkom Scottish Crossbill Loxia scotica, för att man inte kunde bestämma sig om en population i Skottland var mindre eller större korsnäbb. Nuvarande taxonom/genomtryck kommer säkert att medföra många nya arter, något jag tidigare varnat för. Lätt att man flyter över i nya definitioner med okontrollerbara följder. Samtidigt är jag helt med på nytänk.

Suktare

Så kom detta från Anders och Gotland, utsikt Kronholmens fyr

Observera att det sitter en pilgrimsfalk och två havsörnar i trädet samtidigt som fyra havsörnar träter kring landstigningsförbudsskylten! Och på tisdag går flyget direkt Visby – Om inte dimman!?

Fönsterblecket

Med dessa bilder på näthinnan trimmar jag de violblå i en yogaövning. Klockan är 0630 den 9 mars. Samtidigt som jag brassar frukosten – hockeygröt, vanlig gröt, fruktsallad, mandlar, juice och grönt té – spanar jag ut över sta´n mot Delsjöarna. Lätt kalabalik bland gråtrutarna och något kompakt paddlar på väldigt energiskt. Sliter åt mig Zeissen och avbryter “solandningen”.

Herredjävlar, en pille med en trast/duva i klorna. Förra året över Buckingham palace och nu från fönsterblecket! Detta är fågelskådning à la Anders bilder.

I ren eufori drar jag så en livsfarlig cykling ned för Joberg-Avenyn över Göta älvbron längs Hisingssidan till Rya. Strosar runt litet och knallar upp på lilla utsikten över de väldoftande reningsdammarna. Svartfåglarna drar runt och härligt en fint “renrasig” svartkråka på supernära håll, dessutom årsning av forsärla.

Nästa morgon repriserar jag bestyren, men litet tidigare. Eva har obligationer på Donner. Tar första yoga-andningarna redan strax före 0600. Kol mörkt men något flipprar på näthinnan. Stirrar ned mot den gatlyktebelysta snön – hej-å-hå – en kattuggla forsar iväg med en liten råtta i klorna.

Written by Olof

March 12th, 2010 at 9:15 pm

Leave a Reply