Olof Armini om fåglar och natur

Fältbestämning, fåglar, miljö, natur.

(Dvärg)kanadagåsXVitkindad gås

without comments

Jadang är ett inneuttryck på club-300, typ “där satt den”. Med mina alla gåshybrider ( senast kejsar(?)gås derivatet vid rödhalsdraget i våras!) kom “jadang” väl till pass idag.

I växlande regn stod jag ut till lunch men då kastade jag mig tappert på stålhingsten för att äntligen spana av lite grann. Inte upplyftande, dugget pepprade okularen och dippade grymt på mandarinen i reservatet, bara några missfärgade årtor. Cyklade bort till nordändan av Paviken. Fint med nya spången, men inget i fågelväg. Tillbaka vid infarten mot Kronholmens gård. Några vitkindade på fältet ut mot Paviken. Med rutinen och envisheten hos en sann veteran, torkade jag kikaren återigen och drömde om något annorlunda.

*JADANG*

Där var något. Litet halvskumt men kunde snabbt sortera bort tidigare fynd av avvikare (som jag redogjort för i bloggen) och fann snart två linjer som klart indikerade en hybrid Vitkindad gås X Kanadagås. Kopplingen till vitkindad gås är uppenbar på Anders foton. Givetvis slängde han i sig lunchen och kom på stört, brännande både fett och en räcka underbara foton.

Man ser på några foton att det finns en demarkation mellan svartare hals och brunare bröst, att kindfläcken ligger åt kanadickhållet liksom ögonmasken. Finns väldokumenterat om just denna hybridform på nätet (även från Sverige). Gå in på nedanstående länk och länka vidare så är eftermiddagen räddad! 

http://www.flickr.com/groups/hybridbirds/discuss/72157606010408237/

Följer upp med några intressanta intuitioner. Funderar på någon av dvärgkanadagässen i den i Amerika separerade “Cackling goose”- gruppen , Anser hutchinsii. Näbb, färg, konstitution och icke att förglömma att auktorer tror på nära länk mellan barnacle och hutchinsii!!!

Till slut kan man nog tänka att tidigare skumma vitkindade, som jag nämnt med en “wash” av detta utseende är återkorsade individer alltså hybridXVitkindad gås. Allt detta finns också diskuterat på nätet.

Tack Anders och JADANG!! 

PS Har bonusat bivråk och lärkfalk på Gotlandslistan.

Written by Olof

June 23rd, 2010 at 10:47 am

Leave a Reply