Olof Armini om fåglar och natur

Fältbestämning, fåglar, miljö, natur.

3XHönö Augusti 2010

without comments

Fredagen 20 gjorde jag ett frest. Det hade blåst litet grann på torsdagen och hade setts en grålira. Också längesen Hönö för min del, 22 september förra året! Behövde testa mig själv och mina grejer om det mot förmodan skulle hetta till nästa vecka. Hade faktiskt ställt in med Anders eftersom prognoserna blivit mindre och mindre lovande.

Nästan rörd över Evas ordning kunde jag hitta allt, handskar, keps, cykelväst etc. Perfektionen till trots, när jag i full careta drog Järntorget – mackorna som jag så omsorgsfullt brett innan sänggång – kvar i kylen!! Snabbt beslut att fortsätta och att någon brödbod/bensinstation borde vara öppen, kaffet var ju med.

Skönt med en vardag då färjorna går skytteltrafik och Preem på Hönö öppet. Hade helt otroligt bort en av min handskarna. Lät det inte hejda min optimism och framfart om än en liten hin-håle malde i hjärnan – kanske en 2-timmars cykling inte är lämpligaste uppmjukningen för en pansjo som skall skåda koncentrerat i ca 6 h!?

Lungt ute vid hidet och en strålande dag. Träffade flera trevliga, gamla och nya bekannta och litet småputtrig skådning. Årsade litet på havsfågelfronten, toppskarv, havssula, stormfågel och storlabb. Litet udda var en gammal hane brunand, en hona stenfalk och en svart rödstjärt. Till slut bjöd Ingvor S på delikat banankaka att dryga ut preembrödet med och så specialstuderade vi en stormfågel och en presumptiv Kaspisk trut. Till slut hittade jag handsken som jag vikt och lagt ned i en ficka så den misstagits för mobilen. En parallell till när jag anmälde mobilen som stulen på Estlandsbåten och lagt den i glasögonfodralet.

Så blev det blåst och regn i alla fall. Litet konstiga dagar när den bästa skådningen kom på eftermiddagarna. Det händer ofta momentant och lokalt, men sällan längs hela kusten och i flera dagar i följd. Möjligen hörde det samman med den myckna nederbörden och att vindarna omväxlande avvek från den “rätta vägen”, den västra.

Jag cyklade igen den 24 augusti efter ett sent styrelsemöte och var litet segare. Mycket fullt i hidet så jag häckade utanför. Klarade mig hyggligt eftersom regnskurarna kom horisontellt och vinden gick på syd. Missade lirorna gentemot hidet och tiden, men hade hela labbsviten istället, en fjällabb såg jag redan från färjan! Spektakulärast var alla gamla vadare i rasande granna flockar, kustpipare, myrspovar, kustsnäppor m.m. Kaskader i rostrött och svartvitt. Rundade på hemvägen av med en knubbsäl från färjan.

Lätt sliten och litet less på att jag inte varit coolare med Anders föreslog så David en attack den 25 efter skollämning. Lirorna lockade och än mer en skådning med David. Stormpiskande regn, men plats i hidet!!! Inte underligt för vi fick ganska mycket regn på oss, sikten var usel och vinden darrade litet mot norr. Göteborgarna inväntade coolt eftermiddagen – eller så knegade dom!?

Vi hade knappt kommit innanför dörrarna och jag fått ordning på Davids gamla stativ (han skulle testa min Swarre) så kom en mindre lira, tom bud om 3 ex men vi hann bara se en! Vi skönjde litet storlabbar och efter en timme ungefär hade David en ute i gattet.

Jag hittade den nästan omedelbart men när vi kollationerade var det en annan. Eftersom man vill kolla allt försökte jag leta på Davids men hittade istället en yngre havssula. Samtidigt hängde de ca 10 i hidet på och det blev en hel del förvirring som alltid när det händer saker på flera ställen samtidigt. Plötsligt ropade min bänkgranne, LIRA!! Nu var goda råd dyra och jag siktade medellångt ut och gott framför bergskanten och där kom den snabbt utefter vattnet, en gulnäbbad lira hann jag se innan den försvann. Jag ropade ut och kunde hastigt se den igen i svackan. Många hade eller trodde i alla fall att de sett den, men till slut verkade ingen kunna tillföra den substans jag behövde för att skriva ett utropstecken istället för ett frågetecken. Jag hade själv noterat en stor lira och stjärtteckning, mörk med ljus hästsko och översida med ljusare huvud/framrygg och helvit undersida med mörkinramad vinge. Alltså helt goda karaktär men…

Hade varit härligt med litet längre tid och att någon annan (David) sett och kollationerat!

Lustigt nog bjöd eftermiddagen, då vi åkt hem på en hel del liror, mindre och grå på Hönö och i Skåne en större lira, som utseendemässigt ligger närmast den gulnäbbade. Fö har jag vid två tillfällen haft större lira och gulnäbbad sida vid sida, båda gångerna off-shore, Kapstaden och Agadir!

Till slut ett varmt tack till alla härliga medskådare dessa dagar!

Written by Olof

August 26th, 2010 at 7:57 pm

Leave a Reply