Olof Armini om fåglar och natur

Fältbestämning, fåglar, miljö, natur.

Racet går!!

without comments

7 juli i antågande, “the date” för en riktig smaskare! – och det laddare upp, fasta landet bjuder dvärgsumphöna, träsksångare, stäppvipa, polyglottsångare, blåkråka till den sist anlända subrarrisen, nordsångare och dito förstling tereksnäppa plus litet kvarstannare som rostgumpsvala! Läget är hett.

Gotland har varit gedigt utan riktiga kanoner, några vitvingade tärnor i Romas returdammar kanske?

156 arter har jag samlat ihop till halvårsskiftet, ungefär samma antal som under ett dygn 2 juni 1992 när David, Tudde, Anders Gardelin och jag satte Gotlandsrekord. Detta slogs redan året därpå av Team Ola. Ändå tycker jag skådandet varit över förväntan sedan jag landsattes på ön för 18 dagar sedan –  gediget och tungt, inga sensationer men mycket fint, ofta upprepade och såväl ädel- som ädel-ädelobsar.

Anders har spårat, lyssnat förbi min tinnitus, skjutsat och varit ovärderligt uppmuntrande. Fin handräckning från TGP och Lennart W samt på det mentala planet från Janne J, som drabbats av en Amors pil från Pustan. Vi andra skulle naturligtvis inte tacka nej till en påhälsning därifrån, en småtrapp eller skäggtärna eller åtminstone aftonfalk skulle smaka (m)affe!

Hitsen har hittills varit havssulan, 3 busksångare, 2 lundsångare, 7 vaktlar, varav 6 i Lina myr, nattskärror, höksångare, turturduva, sommargylling, 3 småfläckiga sumphönor och kanske mandarinanden som inte räknas men… Lägg därtill en av fem havsörnar och två kungsörnar svartprickig himmel över stugan. Visst känns det bra.

Vilka är då utsikterna? Pastor Bimbi håller täten inte bara på Gotland utan i hela Sverige. Han har pressats till allt högre parnasser av gamla godingar som CalleT och Perra S, men också av nyisar som Mikael Nils, Julius och Dennis. Icke att förglömma ett koppel som ligger i vassen med en massa “mörkade” artobsar. Förutsatt att inte alltför många av dessa senare vaknar till liv och med den inslagna takten kan jag kanske räkna med 200 arter och kring 25 plats, med litet tur  ännu bättre. Kan förstås bli bom stopp också! Håller tummarna.

Intressant en hybrid på St Karlsö som anges som kanadagåsXvitkindad gås och minns min glada upptäckt vid Paviksstranden för ett år sedan, se Anders fina foton från då. Lägg härtill en dvärgkanadagås som camperar med vitkindade på Öland just nu. Finns förstås en tristare koppling till den gigantiska populationen hybrider i Småland av just vitkindade och kanadicker

I morse ringde Lennart W och ville hjälpa till med havssulan vid Hammarudd. Hade jag redan men han hade istället tre andra “nya”, smalnäbbad sim, pungmes och flodsångare. Särskilt de två sistnämnda vore närmast ovärderliga – hoppas det blir läge för Havdhems märgelgravar!

Written by admin

July 1st, 2011 at 4:43 pm

Leave a Reply