Olof Armini om fåglar och natur

Fältbestämning, fåglar, miljö, natur.

Hönö 5 oktober 2011

without comments

Vaknade 4 och förbannade tébälgandet kvällen innan. Kollade ut på balkongen, det drog friskt och när jag kände efter var jag inte helt opigg – men cykla!? Kollade på nätet och Evas årskort – YEP! Upp på vinden efter ryggan, ner i källaren efter sittunderlägg, kaffe i kannan, bre mackor, smaska i sig hockygröten, fuska med jumpa och rakning så ut – I HÄLLREGN! Tvekar men så en lätt joggning med tjugokilos ryggpack till buss 18 till Hjalmar Branting och buss 24 till Lilla Varholmen. Fortfarande mörkt och jag gör mitt rituella toalettbesök på Hönöfärjan.

En halvtimmes promenix till Kråkudden och vindskyddet. Men strax innan skyddet första obsen, en stenskvätta synnerligen biffig med mörka mustig rödton – naturligtvis tidsmässigt med dessa vindar en isländsk fågel, leucorhoa.

I skyddet en gedigen samling bla Björn L och Ola B! Men som vanligt väljer jag utsidan trots ettriga skurar. En riktig suledag, hela tiden upptill 50 suler i synfältet som fiskade. Kul när 6 suler landade i vattnet strax utanför och hade något kuckel. När de lyfte hade en yngre fågel fått förtroendet att bära bytet, en rejäl horngädda. Men ack, en havstrut attackerade och kunde fånga upp fisken på labbmanér. Sulorna slokade!

Jobbade på för att hitta något. Mycket långt ut kunde anas som horisontankor tretåar, stormfåglar och någon storlabb. Till slut en annan labb (brelle enligt skyddet) mot söder, men va-va något som bågade kring södra Bolle, en grålira! Apporterade direkt och några i skyddet hängde med – den här gången!

Jag var riktigt på hugget och plötsligt drog jag en klykstjärtad stormsvala, denna alldeles kring södra skäret. Verkade faktiskt litet stationär kanske sugen på “chummen” från hummertinorna. Nu hängde skyddet inte med så jag fick trösta med att den säkert kommer vad det lider. Och kanske var det den som kom nästan fem timmar senare och sedan jag gått. Den här gången beklagade jag inte den sena rapporten om klyka!!! En verkligt fin tur och Björn L kan gratuleras till art 319 i år!!!!!

Och jag hem till försummad jumpa och rakning och bloggen!

Written by admin

October 5th, 2011 at 8:23 pm

Posted in Göteborg

Leave a Reply