Olof Armini om fåglar och natur

Fältbestämning, fåglar, miljö, natur.

Drillande snäppor

without comments

Det började 20 juli.

Ett av Landsorts stronga team gjorde en flogg av stränderna kring Närsholmen. Efter några timmar hade teamets top-spotter, Raul V fått vittring och han satte den första för Gotland och blott 5:e för Sverige, FLÄCKDRILLSNÄPPAN! Det var en karaktäristisk gammal fågel, som en annan top-spotter, Jimme S får illustrera:

Inte mycket att snacka om. Istället snackades det om fågel som setts vid Utlängan vid samma tid 2005 och 2006. Kanske litet långsökt men…

Själv var jag korkat dumcool och avstod Janne Js gentila erbjudande om bilskjuts. Tänkte att den skulle vara kvar och så hörde den till dom transatlanter jag sett på sin mammas gata. Naturligtvis var den försvunnen da´n därpå. Detta startade ett smärre bakflyt för mig som fick sin fortsättning 17 september, en knapp månad senare,

En större beckasinsnäppa på Norsholmen, här fotad av eminensen och korren från norr, ingen mindre än Torsten Grön – bilden därefter – SUPER! Jag givet på fastlandet med utsikter om Gotland först i oktober. Ack ja!

Och så skjöt den omöjlige Fredrik S ett skott med sin kamera 20 september från jakttornet vid Nabben:

Och skådarsverige dräglade över bilden och gläfste, FLÄCKDRILLSNÄPPA. Alltså hade fågeln varit kvar i två månader och ruggat till en mer diskret och drillsnäppelik dräkt. Ja, så lik att…

dessa bilder tagna samtidigt vid Nabben på samma plats av samma fotograf, Anders O, som har en förmåga att fånga det osannolika, föreställer två olika fåglar. Första bilden föreställer garanterat en vanlig drillsnäppa. Förstoring av orginalfotot visar en regelbundet, tätt sågtandad tertial! De andra bilderna visar kort stjärt, bröstteckning mm – den Fläckige!

Och – verkligen, det dök upp en arketypisk drillsnäppa av våran sort som visade på olikheter men också likheter plus att amerikansk expertis granskade foton och prompt påstod FLÄCKDRILL 1K!?? Oj, oj. Här var läge för absent friends att börja yla om hybrider. De facto har den fläckige gjort häckförsök i närbelägna Skottland och hur var det med Utlängefågeln?

Scen 2 i drillande dramat avslutades 24 september med några “skumma” obsar!

Så startade jag min upphämtning med två transatlantiska ess, PRÄRIELÖPARE 26 september i Halland och GULBRÖSTAD SNÄPPA 29 september på Öland. Därför kom det som på posten när jag åter på Gotland 6 oktober nåddes av rapporten, FLÄCKDRILLEN också åter, nu 1 km söder om Nabben i Djaupdy.

Ladsortsessen MGx2 var åter på alerten, men något skeptiska, trots den fina bilden

fler, flyktbilder finns på andra inslag i bloggen.

Själv fick jag nu efter flera månader en förnyad chans. Efter vad jag sett av foton på aktuell(a) fågel(ar), egna iakttagelser och ett större antal foton och beskrivningar från England och USA vill jag påstå följande, att hade en amerikan frågat mig om detta var en vanlig drillsnäppa (nb i USA) hade jag uppmanat honom till “next time better luck”. Jag vill också påstå att det är mycket mer komplicerat när vi befinner oss “here” och inte “over there”, men jag tror trots experterna att det är samma fågel hela vägen, någon gång i sällskap med en vanlig drillsnäppa. Den gamla fågeln har haft god tid att rugga till komplett vinterdräkt och arten har visat övervintringstendenser i England. Slut på scen 3!

Men varför inte en scen 4 i dramat, kanske kring nyår om nu inte stenfalken som attackerade till slut fått sig en exotisk delikatess.

Och sist av allt en svårbestämd fågel utanför sitt utbredningsområde är alltid litet av ett frågetecken. Och då lägger jag i bestämningen också sannolikheter och osannolikheter!!!

 

Written by admin

November 15th, 2012 at 10:28 pm

Leave a Reply