Olof Armini om fåglar och natur

Fältbestämning, fåglar, miljö, natur.

Maj/juni 2013

without comments

Ett grymt månadsskifte.

TGP ringde och sade att det äntligen lugnat ned sig på Gotland. Han verkade avstressad, trots att han förlorat insatsen på någon rockfestival norröver. Kunde tom tänka sig en relaxing tour till Medelhavet som kompensation.

Så C3an i morse – Fältsångare vid Hoburgsklippan. Giftig och eftertraktad, en Acro som på många sätt ligger nära Iduna-komplexet, stäppsångare, eksångare mfl.

Scannar min senaste vecka till tröst

29.5

Sadlade hingsten och drog Kvillebäcken från Hjalmar Branting till Hökälla. Kvillebäcken har sin källa, Kvillen, där och rinner dels söderut till Göta Älv och dels norrut till Nordre Älv. Bifokation heter det väl?

Fin och stilla kväll. Hade 2:a och 3:e flodsångaren denna invasionsvår. En kunde jag se och höra bara på några meter. Hade också 2 gräshoppsångare och skällande råbockar en masse. Startade 2100 och hemma före midnatt.

30.5

Cyklade till Välen och kollade dvärgkanadicken. Har det gemensamt med fältsångaren att närmaste släkten litet obestämd, vitkindade eller kanadicker. Hemma svårade jag med “min” gransångare, som blev svensk och inte iberisk!?

Välentornet var nedbrunnet, Götets Husby?

31.5

Efter storstäd repris på gårdagen. Välenlistan drygas ut med hybrid gråXkanadagås och två rosenfinkar vid rugbyplanen.

1.6

SOMMAR. Cyklar till Marholmen för årets första dopp. Hybriden från igår passerar över huvudet och jag passerar Välen och dvärgkanadicken. Rosenfinkarna vågar jag mig inte på. Rugbyplanen är fylld av mordiska tonåstjejer, som under höga rop ställer upp sin “köttkvarn”. En pansjo på cykel där, inte mycke´kvar!

På kvällen startas en magisk natt med David. Hökällan med bara en flodsångare, men Davids skarpa öron fångar in minst 3 gräshoppsångare och flera säv-och kärrsångare. Märkligt nog blir jag ensam om kornknarren.

2.6

Midnatt passeras och hugg på olika ställen, fler gräshoppsångare, minst tre till kring Bärbykorset och 2 vid Öxnäs/Säve flygplats. Massor av näktergalar, säv-och kärrsångare.

Vi trocklar oss ned på kostigar till Nordre älv. Tiggande kattuggleungar, vattenrallar och David hör eventuellt en blåhake.

Kontraster; skällande råbockar, en räv, en skällande åkergroda – vraket efter en biljakt, räddningshelikoptern som landar på flygplatsen.

Så avslut vid Björlandavägen innan Klare mosse och regionens största skrattmåskoloni. Nattens 9:e gräshoppsångare.

Hemma tre och glad för bilen. 99% punka att passera ett studentfirande Göteborg en tropikvarm juninatt!

Vicken natt, tack David!!!!

Segar mig upp och tar vagnen till Fiskhamnen. Ser möjligen vittruten bakom några pållare på Eriksbergssidan!? – men blicken är nog litet skum.

3.6

Satsar på mindre flugsnappare vid Finns mosse. Några ynka strofer, halvdipp innan heldipp på truten i Fiskhamnen.

Slickar såren och tar senare Röd Express från Korsvägen. Hoppar av vid Batterivägen, springer upp på en gräsbevuxen jordvall, en grann råbock skuttar iväg, en kärrsångare sjunger och så drar min årets 4:e flodis igång. En kvarts njut sedan med språng till hållplatsen och chaffisen hälsar glatt igenkännande.

4.6

Tuff och späckad dag, tvättning, målning av dörrlister, oljning av balkongdäck. Flyr de giftiga ångorna för kort drag till Finns mosse, med klenare resultat än igår, två strofer. Nåväl kommer hem till ren tvätt, målat och oljat!

5.6

Cyklar ut vid femtiden. Till Vasagatan innan någon bil. Innan jag fått upp kikaren siktar jag den på ett tak i Fiskhamnen, vittruten från i våras!

Styr cykeln mot Änggården och Finns mosse och mindre flugsnapparen som sitter lågt och sjunger ihärdigt.

“Sir man på”

 

 

 

Written by admin

June 5th, 2013 at 12:55 pm

Leave a Reply