Olof Armini om fåglar och natur

Fältbestämning, fåglar, miljö, natur.

Röj på Sudret 7 maj

without comments

Trots att jag tagit det lugnt har skådandet flutit på. Många fina stunder i markerna – vid fyren, på Svältis, runt Paviken. Oftast med vapenbrodern Anders.

Som tidigare nämnts har jag haft flyt med övergången till Nya Artportalen. Jag har toppat Gotlandsligan och legat 6:a på Hela Sverige. Nu börjar folk få ordning på sina listor och jag dalar i rankingen, men jag är ändå nöjd. Nästan 200 på Gotlandslistan och nästan lika många som hela förra året.

Onsdagen den 6 maj slog Anders näven i bordet. Jag hade skolkat dragturer tillräckligt många gånger, nilgås, svart svan mm Nu var det en primärröj på Sudret som gällde och…

Morgonen 7 maj full fart söderut. Hade haft full arbetsdag på onsdagen och arbetat in torsdagens kvantum av trädgård&hushåll. Illavarslande regnskur över Sproge, men snart sol och Anders överraskade med slugt 80-talsdrag. Morronkaffet med härlig utsikt över Sundredalen och Barshageudd från galgbacken i Skoge.

Galgbacken

Vi gottade oss med primörer som näktergal, gök och törnsångare. Yrvakna rovisar som fjällvråk och tornfalk samt hörde vi inte en SVARTHUVAD MÅS!? Vi hade den igår så det blev Bimbi O som fick leta fram den vid en vät i Digranskurvan.

Förstod att vi kunde ta det lugnt, det fanns potential. Dock inte så lugnt som ringmärkarna med Bimbi i spetsen. “Lugnt läge” sade han från viloposition och räknade upp en massa intressant småplock. Vi vandrade ned över Rivet. Mycket att titta på gulärlor, alkor, några småspovar och så jobbade vi på en sävsparv innan det “knistrade” till och en GULHÄMPLING flög över oss upp mot ringmärkningen.

Plötsligt kommer Bimbi körande. Mycket riktigt hade de haft gulhämplingen och nu var han på jakt efter en törnskata och en ORTOLANSPARV, som det ryktats om. Anders darrade till, en lifer. Och givet fick Bimbi och jag snabbt se fågeln, men innan Anders hunnit var den försvunnen. Mycket frustrerande 15 minuter med törnskata till klen tröst, innan fina studier av ORTOLANSPARVEN mumsande småkryp vid bunkern i Rivsviken.

Visst hade vi flyt, som fortsatte när vi vandrade tillbaka längs stenåkrarna. En kärrhök lyfte framför mina fötter, honfärgad, lätt och elegant. Litet slött blev det först till ängshök. Men den vinglade fram och tillbaka och visade upp sig fint innan den drog norrut. Med facit i hand blev det att revidera och uppgradera till STÄPPHÖK, en 3K+ hona.

Några minuter senare var jag alltså på tårna, när en piplärka lättade från samma stenåker. Stor, ljus, ostreckad med sitt karaktäristiska läte, det gråsparvlika “Tjulp tjulp” – en FÄLTPIPLÄRKA. Lifer nr två för Anders.

Ringmärkarna hade dunstat, så Anders larmade ut sina lifers men “glömde” höken, som dessutom envisades att omväxlande kallas ängshök och stäpphök – har den blivit så trivial? Säkert förvirrande för en passerande Gutt.

Kändes som vi gjort vårt för dagen. Avrundade med Faluddenfyren och skärsnäppor, roskarlar och en rödspov.

Så vattenhålet i Hemse och vilken dag med två rackabajsare för Anders – väl jobbat!

Written by admin

May 12th, 2015 at 1:44 pm

Leave a Reply