Olof Armini om fåglar och natur

Fältbestämning, fåglar, miljö, natur.

Dagbok finisept – 10 okt 2009

without comments

29 sept Rejält med ringduvor tusentals. Prutgåsflock på 18 ex “bidde” bara nominatrasen! Spetsbergare ca 30 ex. En gransångare i träden utanför köket.

30 sept Mer fink (mest bo-), ca 5000 än ringduvor, ca 3000. Kul med 50-talet stenknäck och en enkelbeck!

5 okt Efter gransångare i “trädgården” vinglar jag ut på “rundan”, Slottskogen – Klippan – Fiskhamnen – Gullbergsvass/Gasklockan. Svårt med turkarna på Älvsborgsgatan men de feta ankorna helvita, helbrägda vid Klippan. En ganska eländig sillgrissla i Fiskhamnen. I höjd med Ibis-hotellbåten en 1K dvärgmås, en dito fisktärna plus en adult. Pillen, den gamla hanen på plats på klockan. Där också tärnor som jag kanske litet slarvigt tar för samma som tidigare!?

6 okt Måste förnya mig. Till ljungheden på Änggården bland orienterande youngsters – tur man har rutin. Kanonfint drag längs västkanten! Kan tom höra bakom tinnitusen! Rödstrup, 2 forsärlor och lappsparv. Understundom mirakulösa närobsar som på brunsiska och vintehämpling. Begivenheten dock korsnäbbar som rastade och drog runt. 50-talet mindre kors men också fina obsar på både större och bändel.

8 okt Innan Donner tog jag en snabbis i Gullbergsvass för att bestämma en 1K silvertärna, blev eventuellt 2 plus en adult. Pillen också förstås och en gammal fisktärna i Sannegårdshamnen.

9 okt Repris på Änggården med kaffekorg. Fick dock bara njuta kaffekorgen och sol. En enda korsnäbb, en mindre och 6 ormvråkar i skruv. Tämligen fina ringduveflockar och arbetade in en skogs. Avslutade med rundan men kammade 0.

10 okt Valde balkisen och hade på två timmar ca 5000 finkar (mkt berg-), ca 4000 ringduvor, ca 2000 (fa rödvinge-) trastar och ung lika många kajor. Mäktigt men svårt att hitta ngt udda. 15 råkor, 6 stjärtmesar och en sävsparv!?  

Written by Olof

October 10th, 2009 at 5:35 pm

Posted in Göteborg

Leave a Reply