Olof Armini om fåglar och natur

Fältbestämning, fåglar, miljö, natur.

TR-090929

without comments

I söndags, 27 sep, klämde jag en varfågel, som yrde omkring en liten bit bortom Liseberg. En riktig godbit, liksom den stenknäck som satte sig i en björktopp i köksfönsterhöjd. Borde skaffa något kameraaktigt!?

En kul grej igår måndags var att synka med Eva när hon kom i taxi från Landvetter. Kunde se taxin bakom berg-och dalbanan Balder mellan en vit och en blå lastbil – kul!

Idag, tisdag 29 sep, vände vinden mot rakt N, nästan NO, det var höstklart med ett krispigt bett i kinderna. Redan i gryningen drog fina moln av ringduvor söderut, i tusental fastän sträcket dog ut ganska tidigt. Även några gåsflockar gick mycket långt bort i öster, men två kom inom bestämbart avstånd, knappt 30 spetsbergsgäss och exakt arton prutgäss. De förstnämnda kunde synka observationer i Vänersborgsviken och de sistnämnda stämmer väl med Christer Fs arton, förmodade “hrota” över Brudarebacken.

Det är ju i högsta grad intressant och visar att N Västkusten är ett gränsland för att hamna inom det “västliga” gåssträcket med spetsbergare och vitbukiga “hrota”prutgäss, som normalt har Danmark som östlig utpost.

Åtminstone prutgässen tycks tajma sina östliga kusiner av nominatras, fina sträcksiffror från bla Gotland!

Hade också en gransångare idag liksom en igår. Kanske, kanske, kanske en vingbandare vad det lider. Ringmärkarna i Grötvik i Halland slog ju till idag – en taiga i nätet!

Written by Olof

September 29th, 2009 at 4:40 pm

Leave a Reply