Olof Armini om fåglar och natur

Fältbestämning, fåglar, miljö, natur.

Mindre skrik 4 april 2010

with 3 comments

Blev en seg morgon. Midnatt tjöt telefonlarmet och jag fumlade med fel kod – elavbrott. Alla i kedjan väcktes – all over the world. Och där låg jag i beckmörker – den skyldige. Krävdes exemplarisk yoga-andningen för att avkräva makterna den återstående sömnen.

Vid 8 vandrade jag ut i bländade väder och i hygglig form. På bron över Paån mötte jag en broder som lättjefullt virvlat runt i Bacci hägn – en tidig morgon förvandlad till lazy förmiddag – David L var hans namn. Serverade honom och mig ett årskryzz i form av en skogssnäppa. Vips var vi på tåget igen – suveränt taktikdrag!

En härlig promenad över golfartomma banor, bara Hoas med blomma och mops störde på ett positivt vis. Jobbade idogt på den enda unga ejderhanen vid Utis, bidde bara en vanlig!

Hade uppnått 60 arter vid infarten till golfen, med vittring på 70. Betade av litet andarter i Paisstranden. Gjorde några avspan av rymden, dax för någon rova? Litet skrattmåsar, men nej 4 gamla dvärgmåsar. Inte dåligt och blicken skärps – något mörkt mot himlen. Kul en spelflygande duvhök. Och där en kråka i fight med en sparvhök, dubbelt kul. Men nu längtar jag efter varmkorv och kaffe.

River av rovan ovanför pilbuskaget. En brunhök? – hängande vingar kluven stjärt – en rödglada. Korven känns mindre angelägen. Långt bort i dallret framträder det ena efter det andra; En, två, tre kungsörnar, en havsörn och jomenvisst en SKRIKÖRN – ELLER!!!!????

En annan har bott två år i Riften, utöver det varit på perfekta ställen i Uganda, Zimbabwe, Kenya och Sydafrika. Vistats på “the place” i Indien, Nepal och Thailand. Men förvandlas ändå till novisen vid spisen. Det kan ju bara inte vara? Fel tid och fel plats!?

Liten jämfört med de andra kolosserna. Konsekvent hängande/kupade vingar. På hållet helmörk, men understundom i bättre ljus träder ljus övretäckar-huvudteckning fram. I bl.a. Estland hade jag ryckt på axlarna och varit nöjd, adult mindre skrika. Men inte vid Paviken 4 april.

Efter ca 20 minuter kommer den närmare – men ack nya fjärmande upptag. “Häng”, slankare hand (än kungsörnen), storlek allt på plats,

Så nytt närmande och jag tar några djupa andetag, nära bara på andra sidan sjön. Drar sakta ned bakom träden och hinner visa vita bashandflash på översidan och hästskon över övergumpen/stjärtbasen. Ljuvligt!!!. Till detta en undersideteckning ljusa täckare/mörka pennor.

Blir mer var så säker!!!!

Written by Olof

April 4th, 2010 at 9:41 pm

3 Responses to 'Mindre skrik 4 april 2010'

Subscribe to comments with RSS or TrackBack to 'Mindre skrik 4 april 2010'.

 1. Grymt! Grattis!
  Jag skulle gjort en U-sväng vid bron och hängt med dig istället..:)

  /David

  David Lundgren

  5 Apr 10 at 12:21 am

 2. Vi får lära till nästa gång. Hade höjt obsens värde. Minns vitvingade för två år sedan!
  Olof

  Olof

  6 Apr 10 at 8:32 pm

 3. Tungt!
  Grattis!
  David

  David

  6 Apr 10 at 11:11 pm

Leave a Reply