Olof Armini om fåglar och natur

Fältbestämning, fåglar, miljö, natur.

Kul

without comments

Hmm – mindre kul med det typiska Göteborgsvädret, precis när man börjat hoppas och dressat för ett drag så hörs det välbekannta trummandet mot fönstret.

Också mindre kul med alla rapporter från överallt annars, inte minst Gotland med stäpphökar, fjällabb, prärielöpare mm. Åjavars är ju glad för bla Anders som alert “plockade hem” såväl mindre flug som superhitten stäpphök den 8 sep.

Kul var att efter jag skrivit om Simsons hår så läste jag i min pågående thriller, “Kvinnan utan egenskaper” av Niklas Ekdal om hur Maria Callas sjunger ur operan “Samson et Delila”. Tänk vilket sammanträffande! – i hörlurarna på den mördade och steriliserade huvudpersonen – Gosh!

Angående Medelhavstruten i Fiskhamnen contra Medelhavstruten den 19 aug i Träslövsläge så citerar jag ur min handskrivna dagbok för fågelobservationer,

“Finns några irriterande skillnader, på bla tertialer, näbben och området kring ögat  när man jämför bilder! Men är skillnaderna koncistenta och tillräckliga och är det möjligt med två ringmärkta i Schweiz?? Fö syns en tydlig flärp på ringen på de flesta foton (och i verkligheten!) av Göteborgsfågeln som inte syns på fotot av Hallandsfågeln.”

Jämför själva de superba bilderna tagna av Joakim L, vass Hallandsskådare och Ingegerd N, dito från Göteborg. Varmt tack till båda!

 

Hallandsfågeln till vänster. 

Superkul sedan att se att ringen som först förde samman de två fåglarna sedan skiljde dem åt (Nb mindre kul att jämföra med den heliga äktenskapliga ringen!). 

Läs följande sammanställning av Lars-Erik R, varmt tack till en av de framträdande skådarna i Götet, 

“Jag har nu fått besked från Schwiez angående medelhavstruten som observerats i fiskhamnen igår och tidigare idag. Efter att Christer Fält själv sett truten idag bedömer han det dessutom som troligt att det är samma fågel som han upptäckte redan den 9/8.
Jacques Laesser vid Schweizerische Vogelwarte bekräftar att det verkligen är en medelhavstrut. Den ringmärktes som bounge den 19/5 i år vid Cheseaux-Noréaz i västra Schweiz. Platsen ligger vid sydänden av Neuchâtel-sjön. Fågeln könsbestämdes inte vid ringmärkningen.
Idag är det 83 dagar sedan fågeln ringmärktes och avståndet mellan märkplatsen och Göteborg är ca 126 mil.
Om ni besöker fiskhamnen och försöker läsa av ringar har den här fågeln alltså en ring på höger ben där det bl a står HELVETIA och M009488. Det är inte samma fågel vars ring man till del kunde läsa av i Träslövsläge den 19/8.

2010-09-06 17:10:20″

Written by Olof

September 11th, 2010 at 1:30 pm

Leave a Reply