Olof Armini om fåglar och natur

Fältbestämning, fåglar, miljö, natur.

Jordan 29 nov

without comments

Aningen ledbruten efter att ha försökt stå på huvudet på balkongen. Rammade räcket och fick en lättare nackspärr. Förödande för en skådare, mer så än akacia-och skavsår. Blöder förvisso på Kempinskis blädvita lakan men…

Morgonen timade med två nygamla bivråk, tänk om det varit en tofs- ändå, och gråhäger. Fina brunsuleobsar också.

Blev tidig frukost och jag följde sedan Eva halvvägs till det kinesiska affärskomplexet. Drog därefter ned till allmänhetens strand och alla odlingslotterna. Som vanligt kryllade det av fågel och mycket intressant, som en härfågel som fångade skalbaggar i rör som stack ut ur en betongpalissad.

Sedan drog jag upp i bergsöknen. Genast vitkronade stenskvättor och djärvt klättrade jag upp för ett trångt wadis. Klev över en död hund och påskälldes av en levande. Beväpnade mig ett tag med en sten men fortsatte. När jag pustade ett tag innan toppen fick jag se en sorgstenskvätta och höjde blicken ytterligare. En stor flock alpseglare och efter ett tag hade jag vaskat fram såväl en blek som en stubbstjärt. Uppe på toppen en ökenkorp och så studerade jag bergen och tyckte mig förstå systemet med stigar i skravlet.

Då gick allt som en dans och jag fick en jättefin bergstrekk i splendid isolation! Härligt. Hittade en klippuggla på “dagkvist” i sin grotta precis där den skulle vara och till lätet av en stenökenlärka. Sedan ett brett wadis med spridda akacier. I en akacia hade jag samtidigt en arabsångare, en svartstjärt och en grön dvärbiätare samtidigt som en vitkronad stenskvätta satt på en sten intill! Herredj-

– tittade så upp och där kom en gammal stäppörn glidande längs bergskammen. Blev attackerad av en berberfalk. När jag höjde blicken ytterligare kom 5 stäppörnar glidande åt andra hållet söderut. Med sig hade de en stäppvråk.

Sträcket inte helt över alltså och där kom några till, men det var 4 svarta storkar som började kretsa över mig och snart hade sällskap av en ormörn. Multum.

Och turen höll i sig när jag passerade allmänhetens strand på hemväg. Första flugsnapparen en balkan!

På rummet en nöjd men trött Eva och jag förstod att mina strapatser varit rena barnleken. Ilade ut och köpte härliga kolgrillade kycklingar, att njuta till öl och rosévin, efter att jag hade smekts av Röda havets ljumma böljor.

Till denna avslutning en vacker vitögd mås och summering att so far är det 126 arter!!!

Written by Olof

November 29th, 2010 at 10:11 pm

Posted in Resor

Leave a Reply