Olof Armini om fåglar och natur

Fältbestämning, fåglar, miljö, natur.

Jordan 28 nov

without comments

Bra tryck med 81 arter. Djärva planer att nå fullt acceptabel artlista för en av GOFs tre storkar-resa!

Lungt på morgonen och tidig frukost. Redan vid tio redo för att ta taxi.

Får en reservchaufför Feras, som verkar veta och förstå ganska litet. Snålt faller jag för hans pris 10 jiddi. Redan vid slutet på första dagens utflykt vill han få mig att stiga av. Vi mobilar med hans chef, som förstår lika litet. Får Feras att köra upp till Wadi Arab – crossing mot Israel och Eilath. Där snackar vi med några djupingar som förstår nada tills jag visar min broschyr. Backa 100m och där in i bushen utan några som helst signposts!

Aqaba Bird Observatory, en gammalt reningsverk som återuppstått som konkurrerande fågellokal till Eilath. Inte fy skam precis.

Givet viss confusion med underhandlingar per mobil innan jag helt på egen hand får vandra runt. Först het akaciabush med några långstjärtsduvor och gröna dvärgbiätare. Så ut till de första dammarna.

På marken framför mig en tatarfalk, lika nära som min första vid Lake Singida 1977. Längre bort några tyngre rovor, 2 kejsarörnar, en större skrikörn, en hökörn, en örnvråk, en brunglada och flera brunhökar blir det till slut. Mängder av änder med en rödhuvad dykand på topp. Vadare med sporrvipor, ökenpipare, dammsnäppa, styltlöpare och svartbenta strandpipare på topp. Övrigt häftigt en dvärgsumphöna, en tamarisksångare, många vattenpiplärkor, kanonobsar på Armenisk trut och indiska silvernäbbar, en isabellastenskvätta icke att förglömma.

Träffar Feras II som är guide på stället. Han har haft två Jordan-first vid flagpole i Aqaba, Buffbellied Pipit och Olive-backed Pipit på samma ställe som jag haft en buffish rödstrup med en icke-buffish – HMM! Han lurar mig dessutom att betala “vinsten” på taxiresan till hans plånbok via en reservations fond. Världen är sig lik när man kommer från Göteborg och alla byggfiffel.

Feras i kommer på minuten och levererar för överenskommet pris. Elegant.

Skådandet levererar nu med en kvällsskräntärna 116 arter – GÖTT!

Vi festade på kvällen på Hamat Zayman med kolgrillade lammkotletter och kyckling. Mums fillibabban!

Written by Olof

November 28th, 2010 at 9:31 pm

Posted in Resor

Leave a Reply