Olof Armini om fåglar och natur

Fältbestämning, fåglar, miljö, natur.

Archive for October, 2012

Sista dagen Rhodos 26 okt

without comments

Gårdagen slog till med fint väder men elavbrott när åskan från Turkiet närmade sig. Därför ingen rapport.

När vädret slog om från östliga vindar med lågtryck till västliga med högtryck hände det saker. Mycket sädesärlor och både vattenpiplärka och korttålärka på Udden. Fa vällde det plötsligt fram gulnäbbade liror och en del medelhavsliror. Mer rörelse över havet var alla måsar, svarthuvade, långnäbbade och rödnäbbade som russin.

Idag gigantisk liruppvisning under balkongen under några timmar ca 1000/h i jämn, gles ström medan de betydligt fåtaligare medelhavslirorna kom i täta flockar på 10-15 individer. Pampigt när de drog över en Loggerhead(?) Turtle, som kom upp till ytan.

Eva och jag tog en promenix upp till Rhodos Akropolis med Amfiteater och hippodrom. Det vimlade av sädesärlor och svarta rödstjärtar och man kunde plocka ett och annat – i uppvindarna en skruv med två stäppvråkar, en örnvråk, en sparvhök, en brunhök och äntligen en eleonora! Där satt den och 60 arter kan det bli – juste!!!

Bad och ostbröd med äppelpaj till efterrätt som belöning efter “bergsbestigningen”.

Written by Olof

October 26th, 2012 at 4:24 pm

Posted in Resor

Rhodos 24 oktober

without comments

Morgonen nästan identisk med gårdagen. Injagad mitt i yogan och värsta blåst, regn och utsikter.

Men tyvärr hängde regnet kvar än mer hotande denna dag. Märkligt dock ett hyfsat sträck av skrattmåsar uppblandade av några svarthuvade  och långnäbbade måsar. Sädesärlor var också på G. Dessutom från balkisens skydd ett gäng delfiner och en stenfalk.

Till slut satsade vi ändå på utgång och fullföljde kvällspromenaden från igår. Långt långt och flera godsaker som ormörn, häcksparv, pilgrimsfalk, en klockren gammal adult Armenisk trut och en dito silltrut av rasen “heuglini”/”barbarensis”. Mycket överraskande kom två roständer flygande liksom en flock skedänder, som landade på vattnet.

Sedan parerade vi turistmenyn med inhandlad grillad kyckling, tzatziki från disk och bröd från hembageri. Fina fågeln med vitt vin och gott öl.

Artlistan känns också som nästan full hand. Saknar dock drottning eleonora i leken!

Written by Olof

October 24th, 2012 at 8:16 pm

Posted in Resor

Rhodos 23 oktober

without comments

Min födelsedag började tufft. Blåste nästen bort när jag startade yogan på balkisen. Efter 60 armhävningar och 30 sit-ups tvingades jag retirera inomhus. Blixtarna korsade himlen och regnet vräkte in över mig och yogamattan. Eva snusade dock lungt vidare under mina stön och frust. Vi har ett alldeles underbart rum – stort och spacigt.

I god tid före gryningen stillade sig så väl regn som vind och jag kunde berika artlistan med en dvärguv. Efter den utmärkta frukosten tillsammans med en stor del av finska turistkontingenten utmanade vi de hotande väderprognoserna och tog en promenad längs stranden förbi Gamla sta´n och hamnen. Jag fortsatte sedan längs monument över Greklands övergång från, på G till på dekis. Embryon till en gigantisk marina för världens kryssningfartyg nu belamrad med rostande lyftkranar och grävskoper.

Mina försök att gräva fram något flygbart gick inget vidare tills jag kom till ett smärre åutsläpp – ett delmål på min milslånga promenad. Där en silkeshäger och längs ån bland massor av sädesärlor, två forsärlor och ännu längre upp en cettisångare.

Snart var jag så vid Rhodos Akropolis från andra hållet.  Svarthakad buskskvätta och sammetshätta igen, men också svart rödstjärt och en hoper tofslärkor. Drack en flaska vatten och mumsade nötter samt förlorade mitt sittunderlägg – ändan sitter på kroppens baksida och ögonen på framsidan – suck!

Hem till ett av mina bästa bad någonsin. Kristallklart vatten, perfekt tempererat, Eva och jag nästan ensamma längst ut på udden. Mys, mys på födelsedagen!

Sedan en underbar promenad i solnedgång längs en brant bergsravin, blåtrast och en örnvråk strategiskt på lyktstolpe, på pass för trafikoffrade fyrfotingar. Ute på stenarna gott om intressanta trutar och en toppskarv, rasen “desmartensii”.

Synd att det grekiska turistköket är lika på dekis som nationen som helhet, men ölen var utmärkt. Det känns också som artlistan börjar anta rimliga proportioner.

Written by Olof

October 24th, 2012 at 8:00 pm

Posted in Resor

Rhodos 22 okt

without comments

Dag 2 började med ett fascinerande men hotfullt åskväder över Turkiet.

Sedan en härlig Yogatimme på balkisen innen det ljusnade och art nr 12 fladdrade förbi, en ladusvala med två rödnäbbade trutar. En sparvhök jagade på klassiskt manér, in i en buske för att spetsa gråsparvar på långklon. Kråkorna var dock alltför närgångna.

Vi intog så härlig frukost innan promenix till Monte Smith, ett “naturområde” med ett Akropolis som höjer sig över Rhodos stad. Eva återvände längs stranden medan jag attackerade bushen. Samtidigt närmade sig åskan från Turkiet.

Fick en tämligen fågelfattig, men ändock timme innan himlens portar öppnade sig för blixt, dunder och vatten. Överraskande en örnvråk och än mer så en ung balkanhök i uppvindarna innan åskan. Också några biätare, svarthakade buskskvättor, sammetshätta och den annorlunda rasen av nötskrika. Annars typ bofink, talgoxe mm

Hann bli dyngsur men bärgade ändå hem lunchmat som fick bli huvudmål denna dag. Vid uppehåll på kvällen jobbade jag frenetiskt med några kalkoner, en grek som hade en pipa som lät som en sydnäktergal och en feral halsbandsparakit. Allt i mina krampaktiga försök att nå upp till antalet på Davids artlista från Cypern.

Väderutsikterna usla men inte kastar jag in handduken – ännu! Ligger på styvt 20+ arter.

Ny dag imorgon.

 

Written by Olof

October 22nd, 2012 at 7:45 pm

Posted in Resor

Rhodos 21 okt

without comments

Efter big baluns på lördagen var disken klar, allt städat och vi i säng vid ca 0200. 0330 ringde klockan och David stod käckt utanför dörren 0400. Hur hade det gått annars?

Från förra gången jag åkte till Rhodos var festkidsen utbytta mot småkids och discodunket utbytt mot babyskrik och spypizzorna mot bajseblöjor. Nåväl vi sov oss igenom resan som gick på räls och vi landade på minuten.

Det utlovade ovädret lös helt med sin frånvaro. En betryggande vind från V, sol och lagom varmt. Från början kändes dock skådandet som befarat. Gråkråkor, gråsparvar, stadsduvor. Litet uppiggande kanske Kaspisk- och Medelhavstrut men, men…

Såja underbart rum med havsutsikt och en stärkande Gyro pita, grekiskt kebabderivat så.. Mängder med klippsvalor, någon rödnäbbad trut, alldeles bestämt en Armenisk också och så i kvällsbrisen ett tjugotal Scopolis lira och en Levantlira. Ordningen återställd!

Beseglas innan John Blund med en bira från Hellas!

Written by Olof

October 21st, 2012 at 7:31 pm

Posted in Resor

Rhodos okt -12

without comments

Inte hunnit avsluta rapporter från Gotland så ny ö. Hoppas kunna lösa datafrågan och rapportera från Rhodos samt avsluta Gotland.

Väderutsikterna lovar en vecka på hotellrummet. Efter en strålande höst kommer allt regn, åska och dunder när vi är där.

Vi har dock havsutsikt och kanske kan jag smita till någon strandragg längs beachen. Avibase räknar upp 281 registrerade arter. Inga lifers men får väl svåra med gengångare på splittar av gulnäbbad lire och mindre lira, om dom inte dratt ut i Atlanten. David hade inte några på Cypern i förra veckan. Har sett fåglarna innan splitten!

Hoppas på det bästa. Back on the rainy west-coast 28 oktober.

 

Written by admin

October 20th, 2012 at 12:24 pm

Posted in Resor

Back on stage okt-12

without comments

Den förste denna månad i Västergarn regnade inne (kors i taket på Gotland). Blev en fjällvråk på fälten utanför och en kort fågelfri kvällsis på Svältis.

Den andra fint och bra tryck på tättingsträcket när jag för öppet fönster gjorde min morronyoga. Anders på hugget, vi hade ju värmt upp på fasta landet.

Blev en fin morgon på Kronholmen, Mycket fågel och nämnas kan 40+(!) trädlärkor, en flock mindre korsnäbb och flera grupper stjärtmes. Efter kaffet var vi dock fortfarande hungriga och Mikael Nils fina gårdagsbild från Närsaker på en rödhals satt på näthinnan.

Gammal fågel med så breda vita band över hoplagda vingen!

Kilometervana satt vi snart i den även för mig hemtama saabobilen. Och snart var vi ute vid Narsakertornet omgivna av tiotusentals vitkindade gäss. Anders sprintade upp i tornet och började spaningen medan jag enhandsfattade för samtidigt span och behövligt lättande på kaffetrycket – och där låg den. Alltid lika härligt och vi kunde ringa en skådande Söderkis som vi träffat på golfbanan och lägligt befann sig på Nabben. Innan jag tryckt av samtalet sågs han komma joggande på spången till tornet och strax jubel som hördes till Huvustaden.

Dagen hade lidit så vårt strategi blev att släppa Nabbenområdet för Närsholmen direkt. Kort fågeltomt hugg vid grinden innan huvudmålet, Talldungen. Inhugg från västra p-platsen. Hyggligt med fågel, svartmesar och kungsfåglar. I SO-hörnet, solbelyst, insektstätt klängde något för sig själv i en gles trädkrona. Andades djupt, VINGBANDARE, måste vara en taiga härligt! Anders slöt upp. Den hade märkligt bjärt hjässband och lysande övergump. Anders viskade KUNGFÅGELSÅNGARE och jag nästan litet irriterat, “Jomenvisst”!! Höstens första i Sverige och det skulle dröja nästan en vecka innan kfs-skjussen kom.

Efter några minuter förlorade vi den och återfann den inte. Kanske var vi litet mätta. Dock inte mättare än att vi från dagens andra kaffe vid östra kaffebordet kunde gaffa in en 1K Kaspisk trut.

Avslut i Hemse där Anders med den violetta klirrande plastkassen i handen svårade med en presumptiv taigasångare. Den försvann dock i ångorna från ljuvligheterna i kassen!

Nu var vi BACK ON STAGE! 

Written by Olof

October 9th, 2012 at 12:02 pm

Posted in Västergarn

5 Final 30 september-12

without comments

Vi tog det lungt, städade och jag fick litet hicka när en gransångare smatt in i häcken utanför dasset. Så fixade – cybern igen – biljetter till Gotland.

Jag kunde också konstatera att jag bet av en tand igår. Litet pilligt men jag är van, minst femtioelfte gången.

Vi for litet vagt tvärs över ön till Triberga läge, som vi inte hittade. Blev istället gamla favoriten Stenåsabaden. Ett verkligt fint fågeltorn, i lä för den vassa Sydvästvinden, aj-aj havsfåglar på Västkusten. Men försent att tänka på.

Njöt ett fint sträck av änder och gäss och tusentals tranor på ängarna. Plötsligt skevade en vitkindflock och vände. Inte konstigt när en präktig JAKTFALK  kom in nästan inom närgränsen. Torde vara samma falk som sedan hittades litet norr om Stenåsa men sedan till dags dato parkerat kring Ottenby. Gamle vännen Ragnar står för foto på den gynnaren.

Vänd fågel åt andra hållet och 20m upp mot himlen!

Strax därpå hade vi en vitnäbbad islom, med en del kvar av sommardräkten och möjligen en islom till. Liksom andra lommar passerade de i en riktning mot SO och besannade vad någon sagt att man längre söderut på Ölands ostkust  missade en del sträck fa labbar och lommar, som sågs i Triberga och Stenåsa.

Lagom efter denna eruption dök ett tysk-svenskt par upp och man fick  damma av gamla skoltyskan. Tyskans svenska flöt mycket bättre än min tyska. Ensamma igen klämde vi två gransångare, varav en brun rackare, och en mindre flugsnappare.

Lagom efter detta dök Björn L med gäng upp. Fullt sjå att hålla stången med våra obsar mot hans egna och alla rapporter från Västkusten. Det blev dock ett bra avslut och via vindpinat och fågeltomt Möckelmossen över en köfri bro och god marginal till Oskarshamn. Vi hann tom med att se litet dovvilt som vi missat i Ottenby.

Behagligt café i Oskarshamn och behaglig båttur. Sedan Vibblehallen och hem-ljuva-hem och snart varmt vatten, go värme och en skön säng!

En varmt tack till alla som berikat denna vecka. Och framallt ett glödhett tack till Anders.

Written by Olof

October 9th, 2012 at 10:21 am

Posted in Uncategorized

4 Semifinal: Öland 29/9

without comments

Försökte tagga ned. En länge efterlängtad lifer. Hårt yogapass. Även Anders med adrenalin i ådrorna.

Vi skumpade ner mot avtaget från Degerhamn, – klart i natt, inga larm, hu-hu!

Seby, många bilar. Snabb koll. Tufft – ser alltför lungt ut. Vi parkerade, tog det lungt men… Gruppen därborta ? Pratade bara. Några snäppor drog runt. Med adrenalinet över öronen såg och hörde jag allt. Såg dagens enda småsnäppa och dånade nästan.

Några larmade men så

 

GULBRÖSTADE SNÄPPAN vid favoritstenen, Anders snabb med kameran.

Och natuligtvis var Ragnar också på plats –  “a bit closer”

Lägg märke till utskjutande stjärt parti, långa vingar. Skall flyga non-stop Canada – Sydamerika. Den distinkt avgränsade bröstteckningen och vs kärra, kortare näbb och mindre storlek.

Härliga obsar såval fm som em – för mig som missat den på Gotland, på Getterön och i Florida.

Vi spädde ut med bla pillar, tundrasädgäss, gråsälar och höjdaren, strömming med mos och rårörda lingon på Fågel Blå.

Undra på att jag bet av en tand på kvällen!! Och undra på att vi vågade stränga en brelle till kustlabb.

 

 

Written by Olof

October 5th, 2012 at 7:38 pm

Posted in Uncategorized

3: 27-28/9

without comments

Stort gäng, skådare från Örebro fyllde hemmet under natten. De var nästan försvunna när vi gick upp, “Taggade” på väg till Falsterbo.

En liten aning av vind, trodde vi – och drog ut till Nästippen. Men styrka, riktning och befintliga havsfåglar – en tretå mås! Istället vällde Örebrogänget in. Kul! – vi kunde briljera med gråhakedopping, en 1K fisktärna, toppskarvar och pilgimsfalk.

Så blev det reservatet från parkeringen. Två av islandsspovarna och så dagens, en subad/ad SVARTHUVAD MÅS mitt framför alla andra. Nåja, förmodligen samma som sågs någon dag senare i Morup. Förargligt drar vi mytomspunne Ragnar med blomma, Britta vid näsan också – inte meningen. Nåja kärt återseende och …!

Kul att spana in Träslövs läge, Lerjan och Galtabäck. Tunga klassiker med gott om fågel, men utan att hitta det där – denna gång!

Skönt att vi lyckats förlänga boendet och kanske skulle det blåsa. Skönt med bastant kyckling innanför västen.

28/9.

Jo! – Kanske men inget tryck från Nordsjön – på länge. Vi jobbade kanonhårt. Kikarnas kapacitet förlängdes över det uthärdligas gräns, när jag fick in 1-2 stormfåglar och en storlabb. Nåbart blev två fjällabbar och 1-2 havssulor, där visade Anders sin eminens.

Nu kändes det dags att dra vidare. Lite för att mildra avskedet gjorde vi det supereffektivt – en halvtimme och så iväg, personalen och vi fällde krokodiltårar. Snabb koll efter den återfunna näktergalningen på Getterön så mytomspunna och fruktade Wapnödalen norr om Halmstad.

Där en skylt om Tiarp, kanske lilla kvian där, ser fint ut vid det våtdraget. Helvetes mycket bergfinkar och där en brunhök och där en ormvråk.

Anders började inse tidspressen och embarkerade sig bakom Ipaden, när den kom – 2K+ STÄPPHÖKEN. Vi hade hittat platsen! Fanns både adult blåhök och rödglada. DEN höken litet lurig att åldersbestämma. Den hade ett ungt huvud med boa och brunton på översidan, men i vissa ljus försvann detta och den såg gammal ut, ljus, smalvingad med bara en svart kil på vingspetsen. Tror på ganska avacerad 2K om det inte var två olika!?

Det började dra ihop sig, ingen nattlogi, ingen strategi. – normalt mot Falsterbo, men det fanns ju en gulbröstad snäppa på Öland!

Vi var på G, bara att dra kortaste vägen över obygden i Småland, Halmstad – Kalmar, 25 mil. På McDonalds i Nybro fixade vi boende på Kastlösas rock bottom, liten stuga med jogging till faciliteterna! Efter bron drog Anders en hornuggla i ren eufori, ett boende på Öland i skördefestivalen!!!

Written by Olof

October 5th, 2012 at 6:53 pm

Posted in Uncategorized