Archive for October, 2024
Deja vu 7 okt
För ett år sedan hade husägarföreningen städdag. Jag smög med litet fönstertvätt på baksidan. Perfekt för test av Merlin. Fin fart på mesar och några kungsfåglar och så… Vet inte om Merlin eller jag var först men blev fina obsar och ljuddokument. Det kan påpekas att Merlin registrerar allt den “hör”, men dokumenterar bara korta lyssnarpass. Åtminstone efter mina inställningar.
Så samma datum iår. På Briljantgatan i Tynnered.
David slår till från lägenheten. Har sedan flera dagar med 1-2 Tajgor.
Tänk, att för 44 år sedan bilade David och jag med Jörgen P och Marko H till Sudret på Gotland. Där träffade vi Lasse J mfl skådare och plötsligt ropade någon, “vingbandsångare” – Och där satt den i Hoburgsbranten bakom militärens galler – Tajgasångaren, Gotlands första.
På den tiden en första klassens raritet och inte handhållna exemplar godkändes med tvekan. Visst nämndes Kungsfågelsångare – Gotlands första hade setts på samma plats några dagar tidigare – och rasen, numera arten, “humeii”, men med halva Rk på plats och Lasse J som i bästa Patrick Sjöbergstil gränslade militärstängslet för närfoton grejade det sig förstås.
Anno 2024 behandlas den som en invasiv art från Sibiriska Taijgan, som huvudsakligen övervintrat i SO Asien. Själv har jag sett den på så udda platser som Island och Fuerteventura.
Ändå med min ornitologiska bakgrund och historia, kände jag både tröst och litet blodsmak av alla rapporter inför hemkomsten till Götet. För det var det bittert att vinkas av vid färjeterminalen, Ökensångare, Nunnestenskvätta och Brun törnskata.
Att i Kalmarsund mötas av en Praktguding var förstås en tröst …
men 22 oktober! Då förvandlades blodsmaken till äkta vara i kratern efter en urdragen tand. Belöningen efter två timmars kamp i stolen med Elin, görskicklig tanddoktor.
Med vacklande steg beslöt jag att tillbringa påtvingade två timmars fastande med en blodstoppande bomullsboll vid anrika Egger´s hotel på Drottningtorget – mitt i storstaden.
Med min hörsel, ett bonus att få bild av lätet.
Förresten mitt i staden inte så konstigt, när jag rannsakar mitt minne av Tajgasångare i Bangkok eller släktingen Bergstajgasångare i New Delhi.
Gäss,gäss, Västergarn 10 okt 2024 0750
Gick upp ca 0630. Slog upp köksfönstret och himlen under de låga molnen var fylld av gäss som vällde in från havet. En kackelfoni av framförallt Bläsgäss. Tusentals, tiotusentals – ja, minst 10000, som jag fint kunde se under en halvtimme tills kyrkklockan ljöd 0700.
Förmodligen avbröts lavinsträcket i går och gässen har rastat på havet utanför Gotlands västkust i höjd med typ Karlsöarna. Förmodligen drar de in över land för en “färdknäpp” innan sista biten in över Tyskland?
Några tips för skådare. Bläsgässen är i stor majoritet, men också mycket Sädgäss, nästan bara Tundrasädgäss, helt följdriktigt, men har man som jag haft gässen på armlängds avstånd så plockar man både Tajgagäss och Spetsbergsgäss (står ut med sin litenhet och frostiga vingöversida!). En liten varning här för er som har Merlin i fickan, tror inte Cornells AI riktigt splittar Sädgässen enligt svensk skådarconsensus. Vitkindade finns förstås och man plockar en och annan Prutgås och Grågås.
Som sagt lite rykande het info och några tips. Fortsättning följer!
Hot-spot 2024 – igen
Har bara slått igen datorn och hunnit drömma om fornstora da´r, så randas årets näst sista septemberdag. Efter en stjärnklar natt och en tunn månskära – men inget norrsken.
Anar att OR-25 och Tomt- 510 kommer att bli mina “outflow skådarspots, Olof”, när jag på morgonen bombas av trevliga obsar, bara genom att sticka ut näsan.
Typ 30 arter, Mindre strandpipare, Rördrom, Trädlärka, Vinterhämpling, Lövsångare…!
Känner att benen bär så det blir senaste Hot-spotten, södra Paviksstranden. Litet lamt längs Paån till utloppet ur sjön. Där sitter en Kungsfiskare och det rinner till, 4 Sångsvanar, som varit där hela sommaren, minst 5 Ägretthägrar och sjön kokar av allehanda änder.
Plötsligt kvittrar det i buskarna. Merlin klingar hysteriskt, 5 Gransångare, en Svarthätta, Kungsfåglar, Rödhakar, Svartmes, Gärdsmyg och grädden på moset 2 TAJGASÅNGARE. Allt kan förevisas eminente skådare Peter Olofsson, som bugar och tackar!
Och jag vad var det jag saken HOT-SPOT!